US-dollar stiger när yenen sjunker inför Feds räntebeslut. Kommer USD/JPY att gå högre?


US Dollar, USD/JPY, Råolja, Guld, Kina, PBOC, Fed, BoJ – Talking Points

  • Den amerikanska dollarn fortsätter att stärkas när råvarorna rullar på
  • Kina står inför tillväxthinder eftersom nollfallen av Covid-19-politiken påverkar
  • Den japanska yenen lider av högre importkostnader.Vart för USD/JPY?

Den amerikanska dollarn nådde en topp i fem år mot den japanska yenen i dag och handlades över 118.

I en risk-off-miljö skulle yenen normalt se köpare dyka upp, men de högre olje- och råvarupriserna motverkar det för tillfället. Den förväntade Fed-räntehöjningen gentemot den duvaktiga Bank of Japan undergräver också den.

Räntorna på statsobligationer har fortsatt att marschera högre över kurvan med riktmärket för 10-årskursen på en treårshögsta nära 2,14%.

De högre räntorna fick guldet att rasa ytterligare och handlas under 1 930 USD per uns idag, långt från förra veckans högsta på 2 070 USD.

På liknande sätt sjunker nu WTI-råoljeterminskontraktet under 100 dollar fat, långt ner från toppen på 130,50 dollar fat som sågs förra veckan.

Dow Jones avslutade sin kontantsession oförändrad, medan S&P 500 och Nasdaq gick lägre. Futures pekar på små vinster för deras öppnande vid tidpunkten för tryckning.

PBOC lämnade faciliteten för medelfristiga utlåning (MLF) oförändrad på 2,85 %, när marknaden hade letat efter en sänkning till 2,75 %.

Uppgifterna från Kina idag var starkare än väntat med hittills års industriproduktion på 7,5 % jämfört med föregående år istället för 4,0 % förväntat.

Kina har sett att Covid-19 har återuppstått och Shenzhen har gått i lås tillsammans med många andra provinser. Shenzhen är en betydande hamn och platsen för många viktiga kinesiska teknikföretag.

Hongkongs och det kinesiska fastlandets aktier var lägre som ett resultat och Australiens ASX 200 gick också söderut när råvaror fortsatte att läcka lägre. AUD och NZD var de anmärkningsvärda underpresterande valutorna idag.

Japans Nikkei 225-index simmade mot strömmen och visade små uppgångar då en försvagad yen gav ett uppsving.

När vi blickar framåt kommer kanadensiska bostadsstartsdata att släppas strax före USA:s PPI.

Den fullständiga ekonomiska kalendern kan ses här.

USD/JPY teknisk analys

USD/JPY steg uppåt för att bryta över en stigande trendlinje. Nästa nivå av potentiellt motstånd är högst i januari 2017 på 118,551 och toppen i december 2016 på 118,665.

På ett sådant här drag är det inte förvånande på kort, medellång och lång sikt enkla glidande medelvärden (SMA) alla visar en positiv gradient och ligger under priset. Detta kan tyda på hausseartad fart.

På minussidan kan stödet vara på den tidigare toppen, nu pivotpunkten 116.353 eller 10-dagars SMA, för närvarande på 116.230.

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link