US-dollar kan stiga om FOMC-protokollet avslöjar inflationsdebatten


US DOLLAR, FOMC MINUTES, FED, USD / JPY – TALPUNKTER:

  • US-dollar kan stiga om FOMC-protokoll avslöjar debatt om inflation
  • En riskfri bakgrund kan ytterligare hjälpa USD när efterfrågan på fristad sväller
  • USD / JPY försöker återuppta momentum efter supporttest

Ett relativt tyst erbjudande om den europeiska ekonomiska datadocken verkar sannolikt sätta protokoll från aprilens FOMC-möte i fokus för finansmarknaderna. Släppet kommer mot bakgrund av back-to-back-överraskningar på viktiga pristillväxtstatistik tillsammans med stigande breakeven-räntor, som mäter investerarnas inflationsförväntningar som prissätts i obligationer.

De flesta Fed-tjänstemän har avfärdat prisuppgången som “övergående”, vilket tyder på att det mestadels återspeglar ultralåga avläsningar för 12 månader sedan registrerade mitt i början av Covid-19-pandemin som bas för beräkningar från år till år. De hävdar att när denna baseffekt försvinner över tiden kommer inflationsvärdena att återgå till rimliga nivåer utan att hota att överskrida centralbankens mål.

Detta kan vara en rosigare bedömning än verkligheten tillåter. Slitna försörjningskedjor störda av ojämn återupptagning efter covid globalt, en flod av politisk stimulans utan motstycke i dess omfattning och hastigheten på dess utplacering, äldre prispremier från det före kovidiska handelskriget och släppandet av uppdämd efterfrågan med spridande vaccination alla varna för att reflation kan visa sig klibbigt.

Källa: Bloomberg

US DOLLAR KAN STIGA OM FOMC MINUTER UPPFYLLAR INFLATIONSDATUM

Att se beslutsfattare erkänna en sådan risk kan vara tillräckligt för att skrämma finansmarknaderna. Fed signalerade redan i augusti förra året att det var klart att utvidga sitt stimulansverktyg. Inte överraskande var att Treasury-avkastningarna låg i botten och guldpriserna mot fiat toppade just då. Därefter har takten i den ekonomiska tillväxten ökat tillsammans med inflationsspel, så en oväntad dovisk pivot verkar helt utesluten.

Å andra sidan skulle det förmodligen inte ta mycket för att skramla baslinjeprognoser från den hawkiska sidan. Centralbanken har varit så eftertryckligt emot att ens överväga stimulansuttag i sina offentliga uttalanden att bara bevis på en konversation om att dra ner politiskt stöd vid förra månadens konklaver kan vara tillräckligt för att driva avkastningen högre och lyfta US-dollar mot sina G10-valutakurser.

En riskfri bakgrund kan visa sig vara kompletterande. Aktier svimmade i handeln med Asien och Stillahavsområdet, med regionala bourser i genomsnitt nästan 1 procent. De europeiska börserna har ökat på nedåtgående ledningen, gapande kraftigt lägre vid det öppna och spårat 0,9 procent. Bellwether S&P 500 futures antyder uppföljning när Wall Street kommer till liv, vilket kan vara en välsignelse för den säkra Greenback.

USD / JPY TEKNISK ANALYS – UPTREND KLAR TILL ÅTEROPP?

Den amerikanska dollarn försöker skjuta upp från stöd som leder den högre mot den japanska yenen sedan slutet av april. Att bryta mot nedåtlutande mottrender motstånd från 12 maj sväng högt ser sannolikt ut att öppna dörren för en omprövning av de senaste topparna i zonen 109.70-80. Att etablera ett fotfäste ovanför som kan sätta scenen för en springa över 110.00-siffran för att utmana 2021-toppen.

Alternativt sätter en vändning genom stigande trendlinjestöd böjningsregionen 108.34-41 tillbaka i fokus. En daglig stängning nedanför kan rensa en väg genom 108.00-handtaget till tråget 23 april kl.10.45.

Amerikanska dollar vs Japanska yen pristabell - 8 timmar

Diagram låda med TradingView

FX TRADING RESOURCES

— Skriven av Ilya Spivak, chefsstrateg, APAC på DailyFX.com

För att kontakta Ilya, använd kommentarsektionen nedan eller @IlyaSpivak på Twitter

Source link