WALL STREET, TEKNISKA LAGER, GULD, US DOLLAR, RÅOLJA – TALKNINGSPUNKT:

  • S&P 500 stiger till rekordhöga nivåer i tunn handel på hopp om en stark helgförsäljning
  • Guldpriserna stiger när inflationsförväntningarna stiger, vilket drar ner realräntorna
  • Råoljepriset stiger i riskhandel, med blickar mot API-data när diagrammotståndet närmar sig

Wall Street återvände från julhelgen i ett chipp humör, med bellwether S&P 500 aktieindex steg 1,38 procent på måndagen. Detta steg gjorde att riktmärket satte rekord för 69:e gången i år. Handelsvolymerna visade sig dock vara ynka, och marknadsförde det näst lägsta deltagandet på en given handelsdag i år. Den enda dagen med svagare omsättning var den 13 augusti.

Uppgången var bred och över 90 procent av indexets ingående bolag visade uppgångar. Tech-aktier ledde vägen och lade till 2,18 procent. Apple, Nvidia och Microsoft ser överdimensionerade vinster. Newswires flaggade för optimism om julhandeln efter att en rapport från Mastercard SpendingPulse visade att försäljningen ökade med 8,5 procent jämfört med förra året. Marknaderna fruktade en svag visning bland störningar i leveranskedjan.

Den antirisk japanska yenen och den amerikanska dollarn föll mot denna bakgrund. Guldpriserna steg när ekonomisk optimism drev upp inflationsförväntningarna i en snabbare takt än de nominella obligationsräntorna, vilket drev realräntorna djupare in i negativt territorium. Det underbyggde den gula metallens värdeförråd, eftersom dess avkastning på 0 procent är relativt mer attraktiv jämfört med en straffande avkastning på kontanter. Procykliska råoljepriser steg med aktier.

Uppföljningen kan vara begränsad härifrån. Börserna i Asien och Stillahavsområdet tog det positiva försprånget från den amerikanska stängningen, även om volymerna var mycket lägre än genomsnittet även här. Futures som spårar toppindex för aktieindex i Europa och Nordamerika ser dock skumma ut och varnar för att extrapolera ytterligare en risk-på-session inom timmarna före måndagens resultat.

En barebones ekonomisk kalender erbjuder i form av en potent katalysator. Kanske mest anmärkningsvärt kommer API att släppa en veckorapport om råoljelagerflöden, utbud och efterfrågan. Siffrorna kommer att vägas mot förväntningarna på ett drag på 3,19 miljoner fat från amerikanska lager som ska rapporteras i officiell EIA-statistik som kommer ut på onsdag. Enett oväntat större utflöde kan höja energipriserna, medan ett mindre kan utöva säljtryck.

Rubrikernas känslighet är fortfarande hög när tunna finansmarknader väger in den ekonomiska effekten av den spridande Omicron-varianten av Covid-19. Förväntningarna på en särskilt kall vinter för stora delar av världen har förvärrat bekymmer. En iögonfallande utveckling på den här fronten – vare sig den är positiv eller negativ – kan utlösa ett knä-ryckande svar, med illikviditet som förstärker prissvängningarna. Att gå tillväga med försiktighet verkar klokt.

S&P 500 TEKNISK ANALYS

Priserna slog igenom toppen av ett hackigt intervall på 4743,25. Nästa lager av motstånd uppskattas av Fibonacci-förlängningen på 61,8 % vid 4794,75, med ett avbrott över det som tittar på 78,6 %-nivån vid 4875,50. Alternativt, om du glider tillbaka under siffran 4700 ser du stöd för trängselzonen förankrat vid 4625.25.

S&P 500 diagram skapat med TradingView

GULD TEKNISK ANALYS

Priserna steg upp över motståndet vid 1808,16 och tittade på nästa uppåtriktade barriär på 1834,14. En daglig avstängning ovanför den barriären verkar sikta på 1870,75 nästa. Att argumentera för varaktig nedåtgående momentum verkar kräva en återgång under 1750,78. Det skulle placera metallen under trängselzonen som rådde under andra halvan av 2021 samt markera ett avbrott i serien av högre bottennivåer från augusti.

Teknikaktier leder Wall Street till rekordhöga, guldpriser upp på inflationssatsningar

Guldpris diagram skapat med TradingView

RÅOLJE TEKNISK ANALYS

WTI-riktmärket utmanar motståndet med ett tak på $77/fat. Säkra ett fotfäste ovanför ögonen tidigare stöd som går upp till 79,60, med en push utöver det satte scenen för att revidera 2021 års toppar. Supporten är på 73,14, med en flytt tillbaka under det som öppnar dörren för ett omtest under $70/bbl-märket.

Teknikaktier leder Wall Street till rekordhöga, guldpriser upp på inflationssatsningar

Råolja diagram skapat med TradingView

HANDELSRESURSER

— Skrivet av Ilya Spivak, chefstrateg, APAC på DailyFX.com

För att kontakta Ilya, använd kommentarsektionen nedan eller @IlyaSpivak på Twitter

Source link