Schweiziska francen hoppar när euron sjunker på Ukrainas krigsriskrotation. Kommer EUR/CHF att gå lägre?


Schweiziska franc, EUR/CHF, Euro, Ukraina, Ryssland, Kina, Råolja, Vete, Bitcoin – Talking Points

  • Den schweiziska francen fortsätter att stiga mot euron när marknaderna omkalibreras
  • Commodities och associerad valutor fortsätta att vinna bland kaoset
  • Med riskprofilen för tillgångar under granskning, kommer EUR/CHF att sjunka?

Den schweiziska francen når nya toppar med 6,5 mot euron när den ryska attacken mot Ukraina fortsätter att utvecklas. Swissie har behållit sin status som fristad trots att de gått med i koalitionen av länder som kommer att konfiskera ryska tillgångar.

Det finns en växande uppfattning att Ryssland kommer att hämnas på EU genom gasförsörjning.

EU, USA och deras allierade försöker blockera Rysslands valutareserver, vilket innebär att det skulle vara svårt att försvara rubeln och öka svårigheterna att finansiera sig själva. Rysslands centralbank höjde räntorna till 20 % i ett försök att försvara sin valuta.

S&P 500 och Dow avslutade sin kontantsession endast något mjukare medan Nasdaq hade en liten vinst efter att alla index var djupt i minus tidigare under dagen. Futures pekar mot en platt start på dagen för tillfället.

APAC-aktier hade en mestadels positiv dag med endast Hongkongs Hang Seng-index något mjukare. Japans Nikkei 225-index var det anmärkningsvärda bättre resultatet, upp över 1,4 % i ett skede.

Amerikanska statsobligationer var något mjukare med räntor som stabiliserades och steg några räntepunkter. 2-årsnotan är tillbaka nära 1,45 %, efter gårdagens låga avkastning på 1,41 %.

Hongkong kan vara på väg att hamna i låsning eftersom situationen för Covid-19 försämras där. Rapporter dyker upp om att kontaktspårning inte längre uppdateras, sjukhus är uttänjda och att bårhus nästan är fulla.

Detta kan få bredare konsekvenser för det bredare Kina och om kommunistpartiet upprätthåller en nollpolitik mot pandemin.

PBOC satte Yuan-referensräntan svagare än väntat i dag trots ett något bättre än väntat tillverknings-PMI på 50,2.

Chicago Board of Trade wvärme terminskontrakt handlas högst i 10 år över natten och förblir på höga nivåer. Vete, sojabönor och majs sorteras alla efter eftersom tillgången från Ukraina och Ryssland avdunstar.

Råolja ligger kvar på förhöjda nivåer med de många Svarta havets sjöfartsrutter som stängs,vilket ökar utbudsproblemen för råvaror i allmänhet. WTI-terminskontraktet handlas över USD 96,50 fat.

USA och dess allierade överväger att släppa 60 miljoner fat från strategiska reserver.

Bitcoin hoppade på möjligheten att kryptovalutan skulle vinna fördel bland turbulensen. Spotpriset är över 43 200 USD vid tidpunkten för tryckningen.

Framöver kommer en serie europeiska PMI- och KPI-siffror att släppas och kanadensisk BNP kommer att släppas liksom amerikanska ISM-siffror.

EUR/CHF teknisk analys

EUR/CHF handlas på sin lägsta nivå sedan juni 2015. Volatiliteten har ökat som observerats av 21-dagarnas breddning enkelt glidande medelvärde (SMA) baseradBollinger Bands.

En tät baksida inuti banden kan signalera en vändning, men en annan stängning utanför banden kan signalera början på en ny trend.

I närheten kan gårdagens låga 1,02761 ge stöd medan pivotpunkterna 1,03001 och 1,03266 kan ge motstånd.

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link