Rysk c-bankschef kommenterar ryskt alternativ till SWIFT


Bank of Russias guvernör Elvira Nabiullina gjorde idag ett uttalande efter centralbankens beslut att höja styrräntorna.

Nabiullina sa att Rysslands centralbank har utvecklat den inhemska finansiella infrastrukturen. Det kommer att fortsätta att fungera smidigt. Ryssland har nämligen det finansiella meddelandesystemet (FMS) som kan ersätta SWIFT inne i Ryssland och tillåter anslutning av utländska deltagare.

Det nationella betalkortssystemet behandlar hela trafiken på betalkort i Ryssland. Internationella betalsystemskort som utfärdats av de sanktionerade bankerna kommer att fortsätta att fungera i Ryssland som vanligt.

Bank of Russias (FMS) finansiella meddelandesystem, även känt som SPFS, bildar en alternativ elektronisk finansiell meddelandekanal som ofta kallas en “SWIFT-analog”. FMS garanterar oavbruten överföring av finansiella meddelanden inom landet.

Kreditinstitut och deras företagskunder är anslutna till FMS när de är tekniskt redo och upprättar avtal med Rysslands centralbank. Förfarandet definieras av en särskild förordning från Bank of Russia.

Rysslands centralbank publicerar utkast till beskrivningar av meddelandeformat och system baserade på den senaste versionen av motsvarande ISO 20022-meddelanden för användning i interaktioner mellan banker och deras företagskunder inom Bank of Russias finansiella meddelandesystem.

När det gäller banksektorns likviditet sa Nabiullina att Rysslands centralbank kontinuerligt tillhandahåller kontanter och icke-kontant rubel till banker. På grund av den höga efterfrågan på kontanter upplever banksektorn nu ett strukturellt likviditetsunderskott. Bankerna har tillräckliga säkerheter för att öka mängden likviditet från Rysslands centralbank.

På tal om valutamarknaden genomförde Rysslands centralbank valutainterventioner på totalt 1 miljard dollar på torsdagen och i ett mindre belopp på fredagen. Med tanke på restriktionerna för att använda guld- och utländsk valutareserver i dollar och euro, har tillsynsmyndigheten inte genomfört ingripanden idag.Source link