Råoljepriserna sjunker när Modernas vd varnar för Omicron inför OPEC+. Vart för WTI?


Råolja, WTI, AUD/USD, Kina PMI, MSCI, Nikkei 225 – Talking Points

  • Rå oil priser minskade när risk-off-sentimentet återupptogs i Asien idag
  • APACaktier vardet gick bra tills en rapport ifrågasatte effektiviteten av vacciner
  • OPEC+ kan vara en icke-händelse på torsdag nu. Kommer att fortsätta lägre?

WTI-råolja gick under 69 USD per fat under eftermiddagssessionen efter att Financial Times (FT) rapporterade att Modernas vd sa att vaccin sannolikt kommer att kämpa för att skydda mot den nyupptäckta Omicron-varianten av Covid-19.

Om oljepriserna förblir dämpade, är det potentiellt mindre troligt att OPEC+ ändrar kurs på produktions- och produktionsmål när tjänstemän från den kartellledda gruppen träffas senare i veckan.

Risktillgångar skakades återigen med AUD/USD, NZD/USD och många andra likasinnade instrument som rörde sig lägre. Statsobligationer köptes då statsobligationer föll över kurvan.

APAC-aktier undergrävdes och flyttades snabbt till rött på rubriken. Amerikanska terminer pekar mot en lägre öppning för Wall Street.

Japans Nikkei 225-index undergrävdes ytterligare efter att en rapport visade en krympande andel av japanska aktier som utgör MSCI All Countries World Index (ACWI).

Allokeringen till japanska aktier inom det viktigaste globala aktieindexet har sjunkit till 5,65 % från 7,35 % för två år sedan.

Japanska data var blandade idag med industriproduktionen som kom in på -4,7% för året till slutet av oktober mot förväntningar på -4,4%. Arbetslösheten var en liten takt på 2,7% mot 2,8% prognos för oktober.

USD/JPY fortsatte att testa 113,00-nivån för tredje dagen i rad.

PMI för Kinas tillverkning kom in på 50,1 mot 49,7 förväntat och 49,2 tidigare. Kinas CSI 300 aktieindex var något svagare och Hongkongs Hang Seng-index nådde en 14-månaders lägsta, ned över 2 % i ett skede.

Det verkar finnas blandade budskap från USA om hur man tolkar nedfallet från Omicron som sprider sig över hela världen.

Å ena sidan säger Vita huset att även om internationella resestriktioner kommer att införas, kommer inhemsk aktivitet inte att hämmas av avstängningar eller nedstängningar.

Samtidigt, i ett förberett vittnesmål för senatens bankkommitté, sa Fed-ordförande Jerome Powell att Omicron presenterade nedåtrisker för sysselsättningen och den allmänna ekonomiska aktiviteten samt ökad osäkerhet för inflationen.

Senare idag kommer vi att se kanadensisk BNP, och då ska Federal Reserve-ordförande Jerome Powell och USA:s finansminister Janet Yellen framträda inför senaten.

Råolja teknisk analys

WTI ligger fortfarande under det nedre bandet på 21 dagar enkelt glidande medelvärdes (SMA) baserad Bollinger Band. Volatiliteten i olja har ökat avsevärt, vilket illustreras av själva Bollinger-bandens bredd.

SMA på kort och medellång sikt har rullat över från en positiv till en negativ gradient, vilket kan tyda på baisse över dessa tidshorisonter. Den långsiktiga 100-dagars SMA har just vänt från positiv till negativ lutning idag. 200 och 260-dagars SMA:erna upprätthåller en positiv gradient för tillfället.

Stödet kan vara på de tidigare lägsta nivåerna 67,40, 67,12 eller 61,74. Motståndet på ovansidan kan vara på gårdagens högsta på 72,93 eller pivotpunkterna på 73,14 och 74,76.

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link