Råoljepriser och aktier faller när Omicron, centralbankerna skrämmer marknaderna. Kommer WTI att göra ett nytt låg?


Råolja, US Dollar, Omicron, Fauci, OPEC+, PBOC, JPY, AUD – Talking Points

  • Rå oil priser föll idag när Omicron-varianten minskade tillväxten, efterfrågan förväntningar
  • APAC aktier flyttardlågeh, sällskap av mest varor och associerad valutor
  • Kina lättade på kreditvillkoren, men risktillgångar läckte ut ändå.Wsjuk oljetank ytterligare?

Råoljepriset sjönk under den asiatiska sessionen då risktillgångar kom under press över hela linjen. Marknaderna var redan oroliga för effekterna av spridningen av Omicron-varianten innan kommentarer från Anthony Fauci, chef för USA:s National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Herr Fauci sa att USA sannolikt kommer att se rekordmånga COVID-19-fall, sjukhusinläggningar och dödsfall under de kommande veckorna på grund av Omicron-varianten.

OPEC+ sa vid sitt senaste möte att de skulle reagera snabbt om de kände det nödvändigt, men marknaderna förväntar sig inte något tillkännagivande snart.

Andra energiråvaror var också lägre idag, medan ett rally i amerikanska statsobligationer såg att räntorna gick till sina lägsta nivåer på två veckor.

En mjuk amerikansk aktiemarknad på fredagen ledde till att APAC-aktier sänktes innan de negativa nyheterna hade träffat trådarna. Alla asiatiska börser är i minus med japanska aktier som drabbats hårdast.

Den japanska yenen var dock starkast idag, följt av euron och sedan amerikanska dollarn. De tillväxtrelaterade råvaruvalutorna AUD, CAD, NOK och NOK var de svagaste på dagen.

Terminspriserna indikerar en negativ start för Wall Street på cirka -1% vid tidpunkten för tryckning.

Olika motvindar inkluderar oro för en accelererad penningpolitisk åtstramning efter förra veckans FOMC-möte även när finanspolitisk expansion stöter på vägspärrar. Senator Joe Manchin, en demokrat från West Virginia, sa att han inte kommer att stödja Biden-administrationens utgiftsplan på 2 miljarder USD. Det kan se att den kämpar för passage i den smalt delade övre kammaren.

I andra nyheter sänkte Peoples Bank of China (PBOC) det 1-åriga primelånet med 5 punkter till 3,8 %, det första steget sedan april 2020.

Även om storleken på förändringen inte verkar betydande, letar marknaden efter ytterligare stimulansåtgärder från de kinesiska myndigheterna till 2022.

Dagens ränterörelse kommer efter en sänkning av kassakravet (RRR) förra veckan. RRR är mängden kontanter till hands som banker i Kina behöver hålla i reserv. Marknaden förväntar sig ytterligare sänkningar av RRR.

Detta hjälpte järnpriserna att stiga mot 116 USD per ton på Singapore Exchange (SGX) efter att ha nått den lägsta nivån på 88,45 USD per ton i november.

Framöver kommer USA att se utgivningen av Conference Boards ledande index, men marknaderna kommer att vara uppmärksamma på ytterligare uppdateringar om Omicrons effekter.

Råolja teknisk analys

Råoljan bröt under en pivotpunkt på 69,49 idag och den nivån kan ge motstånd. Längre upp kan motstånd hittas vid pivotpunkterna och den senaste tidens högsta 72.93, 73.34 och 74.76.

100 och 200-dagarnaenkelt glidande medelvärdes (SMA) är potentiella motståndsnivåer också.

När den rörde sig lägre gick den också under 200-dagars SMA vilket kan betyda att baisseartat momentum utvecklas, eftersom alla andra kort och medellång sikt SMA ligger över priset.

Stödet kan vara på det senaste lägsta 62,43 eller augusti lägsta 61,74.

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link