Råolja faller på Fed Fallout när västvärlden talar hårt om sanktioner. Vart för WTI?


Råolja, WTI, Brent, Fed, Ryssland, Kina, AUD/USD, Guld, JPY – Talking Points

  • Rå oil priser studsa tillbakaefter utbudshöjning från IEA sänkte den
  • APAC aktier ned när Fed minuter avslöjar mer åtstramning framöver
  • Är opålitlig rysk oljeförsörjning uppvägd av Kinas nedgång för WTI-priser?

WTI-råolja sjönk över 5 % i USA:s session efter att Internationella energibyrån (IEA) släppte över 60 miljoner fat från den strategiska petroleumreserven (SPR). Detta är ovanpå det tidigare tillkännagivna Vita husets utsläpp av olja.

WTI-terminskontrakten nådde en lägsta nivå på 95,73 miljarder dollar, men de har sedan dess återhämtat sig något i den asiatiska sessionen, och handlas runt 97,50 fat dollar. Brent-kontraktet sjönk till 100,54 USD och är nu över 102,50 USD.

Ryska sanktioner fortsätter att plåga utbudssidan, där USA ropar ut Indien för deras pågående inköp. På efterfrågesidan har den växande nedläggningen av Shanghai på grund av Covid-19 observatörer oroade över effekterna av en minskning av kinesisk oljeimport.

En rad potentiella ytterligare restriktioner för Rysslands handel har tillkännagivits av USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under de senaste 24 timmarna.

Federal Reserves mötesprotokoll fortsätter att smältas av marknaderna efter avslöjandet av en mer hökaktig hållning än tidigare trott. Mest anmärkningsvärt var att 50 baspunkter (bp) vid det senaste mötet stod på spel, med undantag för utbrottet av Ukrainakriget.

Dessutom kommer den kvantitativa åtstramningen sannolikt att gå snabbt, med en slutlig försäljning på 95 miljarder USD per månad. Fed-bevakare letade efter 80-100 miljarder USD.

Treasury-kurvan blev generellt brantare på nyheterna, med alla mandatperioder efter 7 år såg högre avkastning, medan 5-års och mindre sågräntor sjunker i varierande grad.

Riktmärket för 10-årslånet nådde en topp på 2,66% men handlas under 2,60% när den öppnade Europa.

Som ett resultat deprecierade den avkastningskänsliga japanska yenen till den nordamerikanska stängningen men har stabiliserats i Asien.

Den australiensiska dollarn har fortsatt att falla lägre efter att nedslående handelsdata visade ett överskott på 7,46 miljarder AUD för februari månad, istället för 11,65 miljarder AUD förväntat. Kiwin och Loonien drogs lägre med den.

Guld är stabilt i Asien och handlas nära 1 921 USD per uns.

Med stramare villkor som kommer från Fed är alla aktieindex i Asien i ett hav av rött. Futures pekar mot en tuff dag även för europeiska och amerikanska börser.

Med den tidigare nämnda Shanghai-avstängningen på gång, har Peoples Bank of China (PBOC) indikerat att en uppluckringspolitik väntar när de simmar upp strömmen till Fed.

Den kinesiska regeringen förväntas också tillkännage en rad stimulansåtgärder för att stödja deras tillväxtmål på 5,5 %.

USA kommer att verka som första anspråk på arbetslöshet senare. Medan ECB- och BoE-högtalare kommer att slå ut, kommer marknadens fokus att ligga på Feds Bullard och Bostic för att höra mer om hökkänslan som sveper över centralbanken.

Den fullständiga ekonomiska kalendern kan ses här.

RÅOLJE (WTI) TEKNISK ANALYS

Sedan toppen för råolja vid 130,50 för en månad sedan har priset konsoliderats i stora intervall.

I går gick det under 55-dagarna enkelt glidande medelvärde (SMA) för första gången sedan årsskiftet. Med priset nu under 10-, 21- och 55-dagars SMA, kan detta tyda på att den hausseartade farten har pausats och en viss baisseartad utveckling på kort och medellång sikt kan utvecklas.

Stödet kan ligga på de tidigare lägsta nivåerna 93,53, 90,06 och 87,46. På ovansidan kan motstånd erbjudas vid de senaste topparna 108,75 och 116,64.

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link