Norsk krona, EUR/NOK, råolja, amerikansk dollar, AUD/USD, Kina – Talking Points

  • Den norska kronan var den bästa av varuvalutorna idag
  • APAC -aktier blandades efter riktningslös amerikansk session före amerikansk KPI
  • Energimarknaderna pausar men håller höga nivåer. Wsjuk oljetryck NOK högre?

Den norska kronan överträffade alla G-10-valutor idag när oljepriset fortsätter att ligga till grund för den. Den amerikanska dollarn var svagare, men den australiska dollarn underpresterade alla.

Energimarknaderna tog ett andetag i dag från sina meteoriska uppgångar, eftersom trevligare väder lindrade trycket i amerikanska gaspriser. International Energy Agency varnade för att världen inte investerar tillräckligt med energiproduktion för att möta framtida behov.

WTI råolja höll över 80 US $ per fat som bränslesubstitution fortsätter att se alla energimarknader stödda. De höga oljepriserna hjälper till att driva EUR/NOK till lägsta nivåer som inte setts sedan före pandemin förra året.

APAC -aktierna var tysta idag efter inte mycket action från Wall Street. Hongkongs börser stängdes på grund av en tyfon som närmade sig. Handelsdata för Kina var starka och exporten ökade med 20% år/år fram till slutet av september.

Kinas statliga medier varnade för en försvagad fastighetsmarknad där Evergrande -sagan inte kommer att försvinna när som helst snart. Vissa räntor på skräpobligationer i US -dollar är som högst på tio år.

Världsbanken varnade för ihållande inflation eftersom Senior Vice President Carmen Reinhart kommenterade att den senaste tidens inflationstakt kan vara ihållande på grund av flera utbudsstötar. Samtidigt upprätthöll USA: s finansminister Janet Yellen det övergående mantrat för inflation i en intervju.

Presidenten i Federal Reserve Bank i Atlanta, Raphael Bostic, kallade “övergående” ett smutsigt ord – han hade till och med en “svärburk” bredvid när han talade! Federal Reserve vice ordförande Richard Clarida sa att han inte ser stagflation på medellång sikt.

Marknaden prissätter i alla fall USA: s 2-åriga inflation till 2,75% enligt break-evens, med hjälp av Treasury Inflation Protection Securities (TIPS) -beräkning.

Apple meddelade att de kommer att minska produktionen av iPhone 13 eftersom brist på chip fortsätter att påverka produktionen, vilket belyser de verkliga problemen som orsakas av begränsningar i leveranskedjan.

Marknadens uppmärksamhet kommer att ligga på det viktiga amerikanska KPI-numret som ska betalas idag.

EUR/NOK teknisk analys

EUR/NOK flyttade utanför det lägre bandet för det 21-dagars enkla glidande genomsnittet (SMA) baserade Bolling Band förra veckan. Ett drag tillbaka inuti bandet kan vara hausseartat, men prisåtgärden rörde sig bara i sidled fortsätter att pressa nära färska nedgångar.

EUR/NOK fortsätter att handla i en fallande trendkanal. Stöd kan ges i början av 2020 på 9,7959. Initialt motstånd kan erbjudas i skärningspunkten mellan en nedåtgående trendlinje, för närvarande vid 10.100, eller vid den senaste höjdpunkten på 10.2312

Diagram cupprepade i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsfältet nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link