Msrkets översikt. Marknader i turbulens när Ryssland invaderar Ukraina, oljan stiger över 100 dollar per fat


Den tidiga återhämtningen som vi såg på de europeiska marknaderna igår försvann snabbt under eftermiddagssessionen, till stor del på grund av oro för att Ukraina var på väg att hamna i mottagandet av en förestående rysk invasion, efter att Ukraina rapporterade att det upplevde en DDOS-attack, i vad man fruktade var sannolikt en föregångare till en invasion.

Amerikanska marknader var lika nervösa med ytterligare en negativ finish, eftersom Nasdaq 100 och S&P500 stängde på sina lägsta nivåer på 8 månader, på rapporter om att ryska separatister formellt hade bett Moskva om hjälp med att avvärja ukrainsk aggression.

Denna begäran erbjöd Ryssland den perfekta ursäkten att korsa gränsen i morse i vad som ser ut som ett noggrant koordinerat drag, eftersom landet flyttar sina styrkor till östra Ukraina, i syfte att eventuellt annektera resten av landet.

Rysslands president Vladimir Putin gick på rysk statlig TV för att kräva att den ukrainska armén lägger ner sina vapen, och att han inte planerade att ockupera Ukraina, utan att den ryska armén gick in för att försvara människor som har blivit offer för övergrepp och folkmord, sa att han ville avnazifiera Ukraina. Han fortsatte med att varna Nato för att inte ingripa.

Rapporter om missilangrepp på olika mål runt Kiev, Charkiv och Dnipro, och hårda strider har sett oljepriset stiga med över 100 dollar per fat, guld till över 1 940 dollar per uns, medan asiatiska marknader har fallit, med Nikkei ned 2%. Den amerikanska dollarn har också stigit kraftigt och statsobligationsräntorna har sjunkit kraftigt i takt med att investerare går in i fristadsaffärer.

De europeiska marknaderna kommer att följa efter när de öppnar senare i morse när USA, EU och Storbritannien funderar på sina nästa drag med ytterligare sanktioner troligen, men som med all sannolikhet kommer att ignoreras. Det är förmodligen ingen överdrift att säga att Europa nu befinner sig i sin farligaste tidpunkt sedan andra världskriget.

Efter en stark återhämtning av detaljhandelsförsäljningen i Storbritannien i januari, kan dagens senaste CBI-detaljhandelsförsäljningssiffror för februari mycket väl ge oss en styrning om huruvida konsumentuppgången efter julen har tagits över efter att restriktionerna lättade i slutet av januari. Initiala prognoser verkar tyda på att försäljningstillväxten mycket väl kan ha sett en platå med en blygsam nedgång till 25, från den starka återhämtningen i januari till 28, från decembers lägsta 8 månader på 8.

Även om den amerikanska ekonomin mattades av under tredje kvartalet gick den fortfarande bättre än de initiala uppskattningarna i den slutliga uppgraderingen till 2,3 %, som vi såg i slutet av förra året.

De första Q4-siffrorna som vi såg för några veckor sedan såg en mycket större återhämtning än väntat, trots oro över en ojämn återhämtning och bräckligt konsumentförtroende. En återhämtning av rekryteringen har verkligen hjälpt, liksom en stark återhämtning i både tillverknings- och tjänstesektorn, trots avbrott i Omicron i slutet av året, som såg att antalet arbetslösa ökade kraftigt i veckan. Q4 BNP kom in på 6,9 %, klart över förväntningarna på 5,5 %, även om den personliga konsumtionen steg mindre än väntat, med 3,3 %.

Den främsta orsaken till överprestationen var vår gamla vän, problem med leveranskedjan. Efter att ha förbrukat lagret under tredje kvartalet, vilket orsakade en neddragning, använde amerikanska företag Q4 som en möjlighet att fronta dessa problem genom att beställa efterfrågan tidigt och framåt och bygga upp sina lager inför Thanksgiving- och julperioden, vilket såg att lagernivåerna kom tillbaka högre igen. .

Denna trend, eller pull forward-effekten, kan mycket väl spela över även i år, med tanke på att ekonomier över hela världen upplever brister i olika delar av den globala leveranskedjan, halvledare är ett exempel på detta. Dagens revidering förväntas se en blygsam uppgång till 7%, med personlig konsumtion inställd på att driva den med en uppgång till 3,4%.

Den amerikanska arbetsmarknaden fortsätter att se ganska motståndskraftig ut trots förra veckans överraskande ökning av veckovisa arbetslöshetsanspråk till 248k, från 225k.

De fortsatta ansökningssiffrorna gav en mycket bättre styrning av den amerikanska arbetsmarknaden, och sjönk under 1,6 miljoner för första gången i år, och kommer sannolikt att falla ytterligare till 1,58 miljoner, och den lägsta nivån sedan det rekordlåga vi såg i slutet av förra året.

EUR/USD – sjönk kraftigt under 1,1270 då vi ser ut att öppna upp de lägsta i år på 1,1120. Motstånd kommer nu in på 1,1270-området, och bakom det vid 1,1320.

GBP/USD – föll tillbaka under 50-dagars MA och närmar sig nu trendlinjestöd på 1,3460, från decembers lägsta nivåer. Motstånd kommer in vid 1,3640-området och bakom det vid 1,3720. Under 1,3450 mål 1,3380

EUR/GBP – återhämtade sig från 0,8310-området, men medan det ligger under 0,8410/20-området kvarstår biasen för en återgång mot de senaste bottennivåerna på 0,8280.

USD/JPY – stödet ligger kvar på 114,50-området, trendlinjestöd från bottennivåerna i september. Ett fall under här riktar sig mot 113,80-området. Vi har motstånd strax ovanför 115.20-området samt 115.80.Source link