Marknadsöversikt. USA:s KPI kan höja värmen på Fed nästa vecka


I går var det en försiktig session för marknaderna i Europa, med investerare som blev allt mer återhållsamma inför helgen, särskilt eftersom dagens amerikanska KPI-rapport för november mycket väl kunde se den totala inflationen stiga till sina högsta nivåer sedan 1980-talet när Ronald Reagan var USA:s president .

Risken för skärpta restriktioner på grund av Omicron dämpar också riskaptiten, efter de tidiga uppgångarna tidigare i veckan, med amerikanska marknader som också stängde lägre, trots att veckovisa arbetslöshetsansökningar fallit till ytterligare 52 års lägsta på 184k.

När vi blickar framåt mot eftermiddagens amerikanska siffror kommer de europeiska marknaderna att öppna något lägre, eftersom asiatiska marknader också genomgick en liknande försiktig session.

Vi har verkligen kommit långt sedan Omicron inspirerade till härdsmälta efter Thanksgiving, och även om vi har lyckats ta tillbaka de flesta av dessa förluster för det mesta, finns det en oro över de ekonomiska kostnaderna för ytterligare restriktioner i en tid då centralbanker kommer sannolikt att behöva vara mindre tillmötesgående när det gäller penningpolitik. Detta kommer att vara en knepig väg att navigera, särskilt om KPI stiger med mer än väntat senare idag.

Med Federal Reserve som ska mötas nästa vecka finns det en viss oro för att ett riktigt hett siffra idag kan få FOMC att snabbare påskynda sitt nedtrappningsprogram, från de nuvarande 10 miljarderna dollar i amerikanska statsobligationer och 5 miljarder dollar i pantsäkrade värdepapper som det började förra månaden, i ett försök att ge sig själva mer valfrihet 2022 när det gäller att höja priserna. För närvarande prissätter marknaderna utsikterna till en fördubbling av nedskärningen nästa vecka, och varje siffra som antyder ett större belopp nästa vecka kan leda till en viss hackighet.

I oktober nådde USA:s KPI ett 31-års högsta på 6,2 %, med kärnpriserna stigande till 4,6 %. Förhoppningen är att detta kan vara höjdpunkten när det kommer till rubrik-KPI, men när man tittar på de olika ISM-rapporterna har det inte funnits några tecken på det. Det har också varit anmärkningsvärt att många amerikanska återförsäljare har kunnat föra över prishöjningar på sina kunder, vilket tyder på att KPI kan förbli klibbig långt in på nästa år.

Förväntningarna för dagens november-KPI är att priserna ska stiga ytterligare till 6,8 %, men vissa har föreslagit att vi skulle kunna nå 7 %, vilket ytterligare skulle förstärka argumentet för en accelererad nedtrappningstakt. Kärn-KPI förväntas stiga till 4,9%.

Innan dess har vi dock några brittiska uppgifter inklusive de senaste månatliga BNP-siffrorna för oktober, som förväntas visa att ekonomin steg med 0,4 %, något ned från 0,6 % i september, med prognosen för tjänsteindexet att bidra till allt detta expansion.

Industri- och tillverkningsproduktionen förväntas ta fart efter de sammandragningar som sågs i september. Industriproduktionen i oktober förväntas öka med 0,1 % och tillverkningsproduktionen med 0,2 %.

EUR/USD – misslyckades med att följa upp mot 1,1385-området, vilket höll trycket på nedsidan. Det viktigaste stödet ligger kvar på novembers lägsta nivå på 1,1185, såväl som 1,1160-nivån. En flytt genom 1,1420 talar för en flytt tillbaka till 1,1520-nivån.

GBP/USD – håller sig fortfarande över 1,3160-området men returerna ser svaga ut. Om vi ​​håller över detta nyckelstöd, kan vi gå tillbaka högre mot 1,3400. Ett avbrott på 1,3160 öppnar upp 1,3000-nivån. Vi måste återhämta oss över 1,3300-nivån för att stabilisera oss och gå mot 1,3500-nivån.

EUR/GBP – misslyckades när 0,8600-området halkade tillbaka under 200-dagars MA i går. Stödet ligger kvar på 0,8480-nivån och måste bryta under denna nivå för att minska risken för ytterligare vinster.

USD/JPY – 114,00-nivån fortsätter att begränsa uppsidan. Ett genombrott 114.00 har potential att rikta in sig på 115.00-området. 112,50-nivån ser fortfarande ganska stabil ut för tillfället. En rörelse under 112,50-nivån riktar sig mot 111,80-området.Source link