Marknadsöversikt. USA:s datatsunami och Fed-minuter i fokus


De europeiska marknaderna genomgick en kraftig nedgång i går, där DAX stängde lägre för fjärde dagen i rad, samtidigt som den nådde en två veckors lägsta nivå, även om FTSE100 däremot verkar ha hittat lite av en bas, med en blygsam uppgång. för andra dagen denna vecka.

Kursutvecklingen under de senaste två dagarna har varit särskilt ombytlig, där teknikaktier har känt den största nedgången som stigande amerikanska räntor, och utsikterna till stramare koronavirusrestriktioner i Europa, som tynger den ekonomiska aktiviteten fram till december, slog ut en del av stoppningen för investerare förtroende.

Denna brist på förtroende kan också återspeglas senare i morse i den senaste tyska IFO företagsklimatundersökningen som kan se en ytterligare uppmjukning i november till 96,7, från 97,7 i oktober, även om undersökningen mycket väl kan vara föråldrad redan med tanke på de senaste händelserna dagar.

När den tyska hälsoministern känner sig tvungen att säga offentligt att alla i Tyskland i slutet av denna vinter antingen kommer att vara vaccinerade, återhämtade eller döda, är det generellt sett inte gynnsamt för en positiv affärsmiljö, vilket innebär att IFO-undersökningen i december kan ser väl en försämring även om dagens antal är bättre.

Det svagare tekniktemat fortsatte i USA:s handel med Nasdaq-kursen att glida tillbaka, även när Dow stängde högre och S&P500 avslutade dagen oförändrat. Detta rally från de låga nivåerna kan mycket väl se marknaderna här i Europa öppna högre senare i morse.

Asiens marknader har också varit blandade, med Nikkei lägre, medan RBNZ höjde sin rubrikränta med 0,25% till 0,75% som allmänt väntat.

Med USA frånvarande på torsdag för Thanksgiving-helgen, kommer idag att se en tsunami av ekonomiska meddelanden, såväl som positionsstädning inför helgen, som kulminerar i släppet av de senaste Fed-protokollen.

Även om protokollen sannolikt inte kommer att leverera för mycket i vägen för överraskningar kan de fungera som en anständig inblick i FOMC:s överväganden i beslutsprocessen när det kom till att bestämma storleken på den initiala nedskärningen. Även om den initiala minskningen av tillgångsköp var allmänt förväntad, en initial månatlig minskning på 10 miljarder USD i statsobligationer och 5 miljarder USD i värdepapper med inteckningar, kommer det att bli intressant att ta reda på hur många FOMC-medlemmar som ville gå snabbare.

Detta kommer att vara särskilt relevant med tanke på hur kommittén var jämnt fördelad på att höja priserna nästa år, när den senast sammanträdde. Vi vet redan att det finns ett antal Fed-tjänstemän som är oroliga över prisstegringstakten, och det verkar finnas betydande oenighet om hur ihållande vissa av dessa pristryck är. Dagens protokoll kan visa var dessa divisioner är, med dagens ekonomiska siffror som ger extra bränsle till argumentet för en snabbare nedtrappning när Fed träffas nästa månad.

Innan dess får vi se den senaste revideringen av USA:s BNP för tredje kvartalet som förväntas se en blygsam justering uppåt till 2,2 % från 2 %.

De senaste rubrikerna för KPI och PPI var inte heller goda nyheter för Federal Reserves tillfälliga inflationsberättelse, som de använde för att motivera sitt beslut att börja sakta ner sitt obligationsköpsprogram. Det finns allt hårdare röster som uppmanar centralbanken att minska snabbare än de nuvarande 15 miljarder dollar i månaden som började denna månad. Om dagens kärn-PCE på samma sätt stiger till 31-åriga toppar på samma sätt som de senaste rubrikerna för KPI gjorde tidigare denna månad kan vi förvänta oss att dessa röster blir högre.

I september nådde PCE-deflatorn en 30-års högsta på 4,4 % och förväntas röra sig över 5 % i oktober, medan kärndeflatorn skjuts upp till 3,6 % och förväntas avta ännu högre över 4 %, och nivåer som senast sågs år 1990.

Den senaste tidens bättre än förväntade detaljhandelsförsäljningssiffror för oktober bör översättas till en liknande positiv ökning av dagens privata utgifter som förväntas uppvisa en ökning med 1 %, medan den personliga inkomsten förväntas återhämta sig från en minskning med 1 % i september, med en 0,2% ökning.

Veckovisa arbetslöshetsanmälningar förväntas komma ner till 260k från 268k.

EURUSD – fortsätter att sjunka inför en återuppväxande US-dollar och ser på kursen för ett test av juni 2020 som låga nivåer och området 1,1160/70. För att nedåttrycket ska minska skulle vi behöva se en tillbakaskjutning över 1.1400-området.

GBPUSD – gjorde ett marginellt nytt låg på 1,3342 och höll risken för ytterligare förluster mot 1,3160-nivån. Vi måste få fotfäste över 1.3500-området och sparka vidare genom 1.3520-området för att öppna upp 1.3600-området.

EURGBP – drog av 0,8380-området genom att klämma tillbaka till 0,8430-området innan det halkade tillbaka. En rörelse genom 0,8440 riktar sig till 0,8480-området. Förspänningen kvarstår för en rörelse mot 0,8280-området. Endast en rörelse genom 0,8470-området öppnar en rörelse tillbaka mot 200-dagars MA och 0,8580-området.

USDJPY – utlöste stopp till 115.00 men har inte brutit över området 115,20 än. En rörelse genom 115.20-området riktar sig mot en potentiell rörelse mot 116.00-nivån. Pullbacks har för närvarande stöd på de lägsta förra veckan på 113,60.Source link