Marknadsöversikt. US-dollarn faller på duvaktig tolkning av Feds neutrala kurs

[ad_1]

eur_usd_forex_2En kombination av bredare motståndskraft inom tekniksektorn tillsammans med några anständiga resultatrapporter såg till att europeiska marknader avslutade dagen högre i går, medan amerikanska marknader steg högre ledd av Nasdaq 100, efter en duva tolkning av Fed-ordförande Jay Powells presskonferens Frågor och Svar.

Som allmänt väntat höjde Federal Reserve räntorna med 75 bps, till 2,25 % till 2,5 %, men Powells presskonferens verkade väcka fler frågor än svar, vilket mycket väl kan ha varit avsikten, men också grumlade vattnet om Feds ambitioner när det gäller att bekämpa inflationen.

Samtidigt som att hålla marknaden gissande om var penningpolitiken kommer att gå härnäst ger centralbanken slingrande utrymme om de känner ett behov av att bromsa takten i räntehöjningarna under de kommande månaderna, kan tvetydigheten också göra dess inflationsbekämpande jobb svårare.

Genom att erkänna att utgifterna och produktionen i ekonomin hade mjuknat de senaste veckorna, och att konsumtionsutgifterna hade gått samma väg, kan Powell ha lagt grunden för en eventuell avmattning i takten i räntehöjningarna, utan att egentligen säga det rakt ut.

Powell fortsatte med att erkänna att FOMC fortfarande ser inflationen som alldeles för hög, och att kommittén var mycket uppmärksam på inflationsrisker, men genom att säga att Fed Funds-räntan på nuvarande nivåer ligger i intervallet vad de tycker är neutral, han verkade fånga marknaderna ur vakt.

Denna bedömning av den neutrala räntan verkar ganska låg baserat på de nuvarande prognoserna, men hans tillkännagivande om att eventuella framtida rörelser på räntorna skulle beslutas på möte-för-möte-basis, verkar antyda att Fed är närmare slutet av sin höjning cykel än början.

Var det vad Powell hade för avsikt att förmedla?

Med inflationen som redan ligger långt över målet verkar denna neutralitet strida mot prognoserna i slutet av juni för en styrränta på 3,4 % vid årets slut, och Powells insisterande på att de vill se tydliga bevis för att inflationen är under kontroll, vilket den uppenbarligen inte är det.

Marknaden tycks ha tolkat gårdagens presskonferens som duvaktig, därav den kraftiga uppgången på de amerikanska marknaderna, nedgången i korta sluträntor och en nedgång i den amerikanska dollarn.

Huruvida detta är rätt tolkning kommer att bero på uppgifterna under de kommande dagarna och veckorna, från och med idag med dagens BNP-tal för andra kvartalet och veckovisa uppgifter om arbetslösa.

Mycket tid gavs åt frågor om huruvida USA befann sig i en teknisk lågkonjunktur, efter att ha sett en -1,6% nedgång under Q1. Vi får reda på det senare idag med den första iterationen av Q2 BNP som förväntas komma in på 0,4% efter ett anständigt siffra för varaktiga varor i juni i går.

Veckovisa arbetslöshetsanmälningar har också stigit under de senaste veckorna och stigit till 250k förra veckan, de förväntas förbli stabila på 250k.

När vi ser framåt mot dagens europeiska öppna, förutom de senaste amerikanska BNP-siffrorna, kommer marknaderna i Europa att leta efter tecken på en ytterligare nedgång i den tyska inflationen för juli. I juni sjönk detta till 8,2% från 8,7% i maj och förväntas falla ytterligare till 8,1%.

EUR/USD – tog sig tillbaka över 1,0200 i efterdyningarna av Fed-beslutet men måste bryta över topparna förra veckan i 1,0275-området för att sparka på. Medan under risken kvarstår för en återgång mot paritet, och de tidigare bottennoteringarna på 0,9950. En rörelse under 0,9950, mot 0,9660.

GBP/USD – fortsätter att pressa sig högre, när vi närmar oss 50-dagars SMA, och en nedåtgående trend från februaris toppar på 1,2230-området. Stödet kvarstår vid 1,1870-området, med biasen kvar mot nedsidan medan den ligger under 50-dagars SMA.

EUR/GBP – har fallit under 0,8400-området med risk för ytterligare förluster mot 0,8300. motståndet förblir uppe nära 0,8480-området.

USD/JPY – drev lägre efter Fed-mötet, efter att ha misslyckats i 138,00-området. Vi har support på 135.50-området. En paus på 140.00 riktar sig till 145.00-området. Det stora stödet ligger på 134,80-nivån och de lägsta juli.

[ad_2]

Source link