Marknadsöversikt. UK KPI inställd på att stiga igen; Bank of Canada kommer att höja räntorna

[ad_1]

nyheter_22_feb_2USA:s KPI-inflation nådde sin högsta nivå sedan slutet av 1981 i går och steg till 8,5 %, men ett svagare KPI-värde än väntat väckte förhoppningar om att vi kan vara nära toppen av KPI, vilket ledde till ett fall i obligationsräntorna. Det såg ut som att de amerikanska aktiemarknaderna mycket väl skulle kunna njuta av en anständig återhämtning, eftersom avkastningen föll tillbaka, men rallyt tappade momentum strax efter att USA:s oljepriser flyttade tillbaka till över 100 dollar per fat, mindre än 30 timmar efter att kortvarigt fallit under 93 dollar per fat på måndagen.

Även om en siffra inte är en trend, kan dagens amerikanska PPI-siffror för mars hjälpa till att förstärka denna övertygelse om vi ser några tecken på en avmattning i pristrycket, även om det kraftiga steget i de senaste priserna från ISM-rapporterna i mars kan tyder på att detta kan vara för tidigt. Den slutliga efterfrågan PPI förväntas stiga till 10,6% från 10%, medan kärn-PPI förväntas komma in oförändrad på 8,4%. Vi skulle förmodligen se en miss till nedsidan för att förstärka hoppet om att vi är nära inflationstoppen.

Efter en negativ session i går ser de europeiska marknaderna ut att öppna något lägre efter att RBNZ höjt räntorna med 50 bps, dess största steg på 20 år och Kinas handel såg att importen stannade av i mars med en nedgång på -0,1 %, mot en förväntning. med en ökning med 8,4 %, eftersom nedstängningar och Covid såg efterfrågan kollapsa.

Dagens fokus i Europa skiftar till ännu en hektisk dag med inflationssiffror, efter att RBNZ beslutat att gå före inflationskurvan i ett drag som kan vara ett förebud om aggressiva höjningar från centralbanker över hela världen.

Gårdagens data för arbetslösheten i Storbritannien, som föll tillbaka till 3,8 %, vilket matchade nivåerna 1975, och i slutet av 2019, var förmodligen det enda snäppet i vad som sannolikt kommer att bli en svår sommar för brittiska konsumenter, eftersom den brittiska ekonomin rustar upp för sin värsta levnadskostnadspress på 10 år.

Lönedata, justerade för inflation, visade det största fallet i reallöner sedan 2013, i en trend som sannolikt bara kommer att bli värre när vi går in i Q2, med tanke på de senaste ökningarna i energi- och livsmedelspriserna, tillsammans med NI-höjningarna i april, som ännu inte har inkluderats i uppgifterna, när vi ser på sommarmånaderna.

Bilden för Storbritanniens KPI ser ut att bli sämre för mars, även när KPI i februari steg till ett nytt 30-årshögsta på 6,2 %, upp från 5,5 % i januari, medan kärnpriserna steg med 5,2 %.

Utsikterna för detaljhandelsprisindex är inte bättre, de steg till 8,2 % i februari, från 7,8 %, medan den senaste uppsättningen insatspriser steg till 14,7 %, vilket ökar oddsen för ett dubbelsiffrigt tryck för rubrik-KPI när vi gå in i Q2.

Som ytterligare tecken på att inflationen blir mer inbäddad ser vi också betydande prisökningar förutom mat och energi. Dessa inkluderade priserna på kläder och skor som steg med 8,8 % jämfört med föregående år i februari, möbler och hushållsartiklar som steg med 9,2 %, och det är innan vi kommer till de olika skattehöjningarna som kommer i aprilsiffrorna.

Dessa problem är inte unika för Storbritannien, och inflationen i mars steg också kraftigt i EU och steg till 7,5 % från 5,9 % i februari, inför morgondagens ECB-räntemöte.

Detta är ett enormt hopp inom loppet av en enda månad, till stor del driven av energipriser, och om det replikeras här, kan det se att Storbritanniens KPI stiger med ett liknande belopp, även om en del av ökningen kan mildras av den bättre energimixen som den brittiska ekonomin har .

Icke desto mindre förväntas förväntningarna på dagens KPI-siffror se en uppgång till 6,7 % och potentiellt närmare 7 %, med den mycket verkliga möjligheten att vi skulle kunna se ett test av 1991 års toppar på 8,3 % i mitten av sommaren.

RPI-inflationsmåttet kan till och med testa 1990-topparna på 10,4 % under de kommande två till tre månaderna, men dagens siffra förväntas stiga till 8,8 %. PPI-insatspriserna förväntas stiga till 15,1 % från 14,7 %.

Det är också en stor dag för Bank of Canada, efter att centralbanken tog det något överraskande beslutet att skjuta upp en räntehöjning vid sitt möte i mars, särskilt eftersom centralbanken i januari varnade för att inflationen sannolikt kommer att bli högre än prognosen, genom de flesta i år, och en stor del av nästa.

Det faktum att de inte sa mer om deras skygghet än något annat, särskilt med KPI på 30-årshögsta, och arbetsmarknaden som ser riktigt stark ut.

Med Fed som själva höjt räntorna med 25bps i mars, har BoC nu mer täckning för att göra samma sak, och trots sin skygghet i mars kan de mycket väl följa RBNZ i morse och även agera mycket mer aggressivt.

En rörelse på 25 punkter är mer eller mindre given, och under de senaste dagarna har det funnits växande krav på en rörelse på 50 punkter med tanke på att Fed sannolikt kommer att röra sig mer aggressivt i maj.

Idag är det perfekta tillfället för Bank of Canada att agera mycket mer beslutsamt och satsa på en 50bps-rörelse och flytta räntorna till 1%.

EUR/USD – ser fortfarande på den svaga sidan inför ECB i morgon, med nyckelstödet fortfarande nere nära trendlinjens stöd från 2017 års låga nivåer, på 1,0830/40. Ett avbrott under mars lägsta nivåer signalerar potentialen för en rörelse mot 2020 års lägsta nivåer på 1,0635. Motståndet är kvar på 50-dagars MA, såväl som denna månads högsta på 1,1185.

GBP/USD – fortsätter att finna stöd strax över 1,2980-nivån, med lite incitament att driva det lägre för tillfället. Ett avbrott under 1,2980 talar för en rörelse mot 1,2800. Vi måste komma tillbaka över 1,3180-området för att stabilisera oss.

EUR/GBP – ser fortfarande mjuk ut efter att ha misslyckats på 0,8380-nivån i måndags, med motstånd även på 0,8420-området. Vi har fortfarande stöd runt 0,8280/0,8300-området, men vi är fortfarande räckviddsbundna.

USD/JPY – De högsta nivåerna i juni 2015 på 125,85 förblir en viktig barriär för en förflyttning genom 126,00-området och en övergång till nivåer som senast sågs i juni 2002. En samlad brytning över 126,00 talar för en förflyttning mot 130,00-området. Stöd för närvarande på 124,70, med det största stödet tillbaka på 121,30/40-området. Ett avbrott under 121.20 talar för en brantare rörelse nedåt mot 118.00.

[ad_2]

Source link