Marknadsöversikt. Tjänster PMI i fokus när RBA lägger fram sin tidslinje för räntehöjningar


De europeiska marknaderna fick en försiktig start på veckan och slutade högre trots tal om hårdare sanktioner som svar på rapporterade ryska illdåd i Bucha, strax utanför Kiev.

Amerikanska marknader genomgick också en stark session, främst driven av en stark teknisk återhämtning, även om det var anmärkningsvärt att den inhemskt fokuserade Russell 2000 nästan tog sig in i ett positivt territorium.

Oljepriserna avslutade också dagen högre och vände en del av nedgångarna från förra veckan, som kom som svar på förra veckans reservfrisläppande och dämpades av försiktighet över efterfrågan efter att Kina låste Shanghai som svar på stigande covid-19-infektionsfrekvens.

De asiatiska marknaderna har tagit sina ledtrådar från gårdagens positiva USA-avslutning som tryckte något uppåt på ett sätt medan marknaderna här i Europa kommer att öppna oförändrat från gårdagens stängning.

Höjdpunkten på Asiensessionen, om vi kan kalla det så, är det senaste räntebeslutet från Reserve Bank of Australia som har sett centralbanken ändra sin framåtriktade vägledning och därmed bana väg för en räntehöjning under de kommande två till tre månaderna, pressade den australiensiska dollarn kraftigt uppåt.

Centralbanken tog bort ordet “högt” när det hänvisade till stödjande monetära förhållanden, samt tog bort ordet “patient” när det gäller att reagera på förändringar i de faktorer som driver inflationen högre. Även om detta inte betyder att en räntehöjning är nära förestående, betyder det att vi förmodligen kan förvänta oss en flytt snart efter nästa månads val i maj. Det är osannolikt att RBA skulle flytta innan det med tanke på oro över politiken i ett sådant drag så nära omröstningen. Som sagt, förseningen i skådespeleriet pekar också på det dåraktiga i dess envishet att vara för duvad tidigt i år när det stod klart att det förmodligen skulle behöva flytta förr snarare än senare.

Eftersom Fed sannolikt har gjort ytterligare 50-100 poäng till sommaren kommer RBA förmodligen att behöva gå mycket snabbare och hårdare för att höja riktmärket från de för närvarande ynkligt låga och otillräckliga 0,1 % för att komma ikapp, vilket ökar riskerna en politisk chock för ekonomin.

De senaste snabba PMI:erna från Tyskland och Frankrike visade att tjänsteaktiviteten har förblivit motståndskraftig trots stigande priser. Detta har skett som ett resultat av lättnaden av covid-restriktioner mer än någon immunitet mot stigande kostnader, som har visat få tecken på att sakta ner.

Kostnadsökningen har också förvärrats av kriget i Ukraina, som visar sig i snabba ökningar av kostnaderna för att göra affärer. På grund av detta kommer företag att ställas inför möjligheten att föra över dessa kostnader, och även om de för tillfället verkar kunna göra det kommer det sannolikt att förändras när vi går in i Q2. Företagens och konsumenternas förtroende är redan på nedgång och kommer sannolikt att försämras ytterligare.

Som sådan kan dagens PMI-avläsning för tjänster mycket väl vara det sista hurra för den återhämtning i den ekonomiska aktiviteten vi har sett sedan början av året.

Frankrikes PMI för tjänster förväntas stiga till 57,4 från 55,5, medan Tysklands tjänster förväntas komma in på 55. Italiens tjänster förväntas falla till 51,5 och Spanien att falla till 54,3.

I Storbritannien förväntas tjänsteaktiviteten förbli stabil på 61, men som ett oroande tecken för sektorn för andra kvartalet är inflationstrycket i sektorn rekordhögt och ser ut att stiga ytterligare. Affärsoptimism å andra sidan såg en kraftig nedgång i de senaste snabba PMI-siffrorna, vilket tyder på att det finns en ökande oro för tillväxtutsikterna under resten av året.

En stor del av den senaste förbättringen under de senaste två månaderna har varit ett resultat av lagerombyggnad eftersom företag kommer före stigande priser genom att fylla på lager medan priserna är lägre.

De amerikanska PMI:erna förväntas vara mer motståndskraftiga på grund av något lägre energipriser, med PMI för tjänster som förväntas komma in på 58,9, medan den senaste tjänstens ISM förväntas förbättras från 56,5 till 58,5. Det är också värt att hålla ett öga på den betalda komponenten av detta antal med tanke på den kraftiga ökningen av motsvarande betalda tillverkningspriser.

EUR/USD – glider tillbaka mot stöd med en rörelse under 1,0950 med inriktning på en återgång mot 1,0900-området, och mot trendlinjestöd från 2017 års låga nivåer, vid 1,0830. Motståndet är kvar på 50-dagars MA på 1,1185 och förra veckans högsta.

GBP/USD – har hittills undvikit ett omtest av mars lägsta nivå på 1,3000, men bristen på en återhämtning är fortfarande ett problem efter det senaste misslyckandet vid 1,3300. Vi måste komma tillbaka över 1,3180-området och hålla oss över trendlinjens stöd från 1,3000-lågpunkterna, som för närvarande ligger på 1,3080. En brytning under 1,3000-området argumenterar för risken för en rörelse mot 1,2800, på en brytning under 1,2980.

EUR/GBP – har fallit tillbaka under 0,8400-området och öppnar risken för en återgång till 0,8320-området. Motstånd kommer nu in på 0,8420-området, och bakom det vid 0,8510.

USD/JPY – har för närvarande urringningsstöd vid 121.30-området, med ett avbrott nedan här som argumenterar för en brantare rörelse nedåt mot 118.00. Medan ovanför detta stödområde måste vi återhämta oss över 123,20-området för att återinrikta topparna på 125,10 och juni 2015 som topparna på 125,85.Source link