Marknadsöversikt. Tillverknings-PMI och ADP-jobb rapporterar i fokus


Efter en hemsk start såg det vid ett tillfälle ut som om europeiska marknader, och FTSE100 skulle kunna återvinna de flesta av sina förluster igår, innan Fed-ordförande Jay Powell störde äppelvagnen, genom att säga att det var dags att ta bort ordet “övergående” från centralbankslexikonet, när det gällde att beskriva inflationen.

Denna oväntade vändning skickade den amerikanska dollarn en kort stund högre och såg att aktierna rullade tillbaka, då Powell fortsatte med att säga att Fed skulle använda centralbankernas verktyg för att stoppa mer inflation från att bli mer förankrad, och att nedtrappningsprogrammet förmodligen skulle kunna gå snabbare.

Powells kommentarer drog också kortfattat de amerikanska räntorna från sina lägsta nivåer och blåste nytt liv i utsikterna att Fed skulle kunna påskynda nedtrappningsprocessen när den möttes i december, trots olika oro över den nya Omicron-varianten, med amerikanska marknader som också avslutade dagen kraftigt lägre. , med S&P500 som ansluter sig till Dow för att avsluta månaden lägre, och dess andra månatliga nedgång i år.

Efter att ha avslutat november med en hackig ton, ser dagens europeiska öppnande ut att bli positiv, trots Powells plötsliga förändring av fokus, bortsett från virusproblem, oavsett om det är Delta eller Omicron, på de senaste tillverknings-PMI:erna och de senaste amerikanska ekonomiska siffrorna , och en Fed som verkar angelägen om att driva nedtrappning vad som än händer.

Även om det har blivit allt mer uppenbart att vi har sett en topp PMI i Europa under de senaste månaderna, har det också varit förvånande att siffrorna har legat kvar i expansionsområdet när relaterade industri- och tillverkningsproduktionssiffror har kommit in så dåliga.

Tyskland som har en enorm fordonsindustri och där dess största marknad i Kina har sett en stor nedgång har sett motståndskraftiga PMI-siffror, trots svaga fabriksorderdata.

Med infektionsfrekvensen i Tyskland som börjar stiga, finns det en ökande oro för behovet av ytterligare nedstängningar, vilket också kan drabba tjänstesektorns aktivitet, men förmodligen inte förrän i december. Tillverknings-PMI förväntas falla tillbaka från 57,8 till 57,6.

I Frankrike väntas tillverkningen ta upp till 54,6. Italien har å andra sidan varit en enastående spelare och stigit till 61,1 i oktober, vilket tyder på att vi kan se en lägre siffra när siffrorna släpps senare i morse.

Det är också ganska tydligt i de senaste snabba PMI-siffrorna att den brittiska ekonomin verkar prestera i en något bättre takt än sina europeiska motsvarigheter, även utan frågorna kring effektiviteten av tillverkningssiffrorna som verkar överskatta hälsan för den brittiska tillverkningssektorn . Tillverknings-PMI förväntas öka måttligt från 57,8 i oktober till 58,2.

Det är också en stor vecka för den amerikanska ekonomin med ADP-lönerapporten för november som gör oss redo för fredagens lönerapport utanför jordbruket. Båda rapporterna förväntas vara mycket motståndskraftiga med tanke på hur veckovisa arbetslöshetsansökningar har kommit ner till de lägsta nivåerna sedan 1969

Förväntningarna ligger på ett antal i området 500 000, och med Federal Reserve som ser bortom oro för Omicron-varianten och fokuserar på inflationsrisk, såväl som styrkan i ekonomin, kan ytterligare indikationer på ekonomisk motståndskraft se avkastningen såväl som US-dollar stiger ytterligare.

Den senaste ISM-tillverkningsundersökningen kommer också att övervakas noga, särskilt betalda priser, som har trendat nära rekordnivåer, och sysselsättningskomponenten.

EUR/USD – ett stort intervall igår såg euron falla tillbaka från 1,1385-nivån, med större motstånd vid 1,1420-området. Det viktigaste stödet ligger kvar kring förra veckans lägsta nivå på 1,1185, såväl som 1,1160-nivån. En flytt genom 1,1420 talar för en flytt tillbaka till 1,1520-nivån.

GBP/USD – gled tillbaka till botten av kanalen under 1,3200 innan den återhämtade sig. Stödet finns kvar runt området 1,3160, som ska fungera som ett golv. Vi måste återhämta oss över 1,3400-nivån för att stabilisera oss och gå mot 1,3500-nivån.

EUR/GBP – fortsätter att avancera och bryter över 50-dagars MA vid 0,8500, och på kurs för 0,8560-området och 200-dagars MA. Support kommer nu in på 0,8480-området.

USD/JPY – föll tillbaka till 112,50-nivån innan den återhämtade sig, men den kämpar för närvarande under 114,00-området, vilket håller risken för ytterligare förluster på bordet mot 111,80-områdetSource link