Marknadsöversikt. Storbritanniens KPI kommer att öka igen i maj

[ad_1]

hotforex_new_siteEDe europeiska marknaderna genomgick ännu en dag av stabilisering i går efter turbulensen förra veckan, men uppgångarna var fortfarande blygsamma jämfört med fallet förra veckan.

Amerikanska marknader återvände också från deras förlängda helguppehåll, med en lika positiv session, med Nasdaq 100 som hjälpte till att leda vägen högre.

Medan aktiemarknaderna har stabiliserats under de senaste dagarna har räntorna fortsatt att se klibbiga ut med större uppgångar på den längre änden av kurvan.

Trots gårdagens uppgångar ser dagens europeiska öppna ut att bli negativ, eftersom en nedgång i oljepriset över efterfrågan tynger den vidare berättelsen, vilket leder till svaghet på asiatiska marknader, tillsammans med amerikanska terminer.

Dagens huvudfokus kommer att ligga på de senaste brittiska inflationssiffrorna för maj, såväl som Fed-ordförande Jay Powells vittnesmål till amerikanska lagstiftare i eftermiddag.

Förra veckan fick Bank of England några ögonbryn att gå upp när de bara höjde basräntan med 25bps, samtidigt som de sa att de skulle agera “kraftigt” på inflationen om det skulle behövas.

De följde sedan upp det med att säga att de förväntar sig att inflationen kommer att toppa med 11 % vid årets slut, en uppgradering från dess tidigare 10 % uppskattning, och ställde frågan om vilken inflationsnivå som skulle motivera en större höjning?

Med rubrikinflationen redan på 9 % tjänade detta meddelande bara till att visa vilken röra Bank of England befinner sig i, och förstärktes i går av chefsekonomen Huw Pill när han sa att centralbanken skulle tillåta tillväxten att försvagas för att hjälpa Banken nådde sitt inflationsmål på 2 %.

Även om detta framstår som hökaktigt, stämmer det verkligen inte med förra veckans handlingar, även om det hänger ihop med den bredare vägledningsberättelsen.

Vanligtvis borde de två arbeta hand i handske med varandra, men verkligheten är något annorlunda, med banken som säger en sak och gör något helt annat.

Merparten av ökningen i april KPI berodde på en kraftig ökning av gas- och elpriserna, tillsammans med bensinpriserna, som stod för 4,2 % av ökningen.

Detta kommer sannolikt att vara ett pågående tema i flera månader med tanke på att vi hittills har sett få bevis på en nedgång i priserna på förgårdspumpar, såväl som ännu högre PPI- och fabrikspriser. Priserna på insatsvaror i maj förväntas stiga från ett redan rekordhögt 18,6 % i april till 19,4 %, i data som kommer att släppas senare i morse, och med tanke på att de tenderar att vara ledande indikatorer för KPI, kommer den totala inflationen sannolikt att fortsätta stiger under sommarmånaderna.

Svagheten i pundet hjälper inte i detta avseende, ett påpekande av den externa MPC-medlemmen Catherine Mann tidigare i veckan, till stor del på grund av den amerikanska dollarns styrka, som har pressat pundet ned över 12 % under de senaste 12 månaderna

Detta beror till stor del på den ökade aggressiviteten hos den amerikanska centralbanken som verkar fast besluten att exportera sina egna inflationsproblem till resten av världen genom att höja räntorna kraftigt under de kommande månaderna. Mann verkar vara mer medveten om riskerna som detta kan innebära för den brittiska ekonomin än hennes jämnåriga, genom att föreslå snabbare räntehöjningar nu i syfte att vända politiken när inflationen börjar falla tillbaka snabbt.

Ingen antyder att Bank of England matchar Fed-höjningen för höjning, men de borde åtminstone ge intrycket av att vara seriösa när det gäller att ta itu med problemen med ett svagare pund, samt försöka hålla ränteskillnaden så liten som möjligt, om så bara för att mildra den inflationsimpuls som för närvarande påverkar basen av energi först och främst, såväl som livsmedel, som alla är prissatta i amerikanska dollar.

Om Bank of England letar efter skäl till varför människor har så litet förtroende för dem, är händelserna de senaste dagarna lika bra som alla när det kommer till anledningarna till varför, med den totala inflationen som väntas stiga ytterligare idag, med förväntningar om en ökning till 9,1 %, även om det finns en viss optimism om att kärn-KPI mycket väl kan börja sakta ner från 6,2 % till 6 %.

Under eftermiddagssessionen kommer Fed-ordförande Jay Powell att vara på Capitol Hill och vittna till amerikanska lagstiftare om tillståndet i ekonomin, där han sannolikt kommer att möta frågor om hur långt centralbanken är beredd att gå för att tämja inflationen, i termer av hur högt förväntar han sig att räntorna kommer att gå, och om han håller med sin kollega Christopher Waller om att den enda prioriteringen för Fed nu är att ta itu med inflationen, och om Fed är beredd att tillåta att arbetslösheten stiger kraftigt för att uppnå det målet.

EUR/USD – fortfarande kämpar för att ta sig över 1.0600-området. Vi behöver se en rörelse över 1,0600, såväl som trendlinjemotstånd från topparna i år, som kommer in på 1,0680, för att öppna upp 1,0800-området. Under 1,0330 målparitet.

GBP/USD – Bias kvarstår för en rörelse högre efter misslyckandet förra veckan att trycka under 1,1950-området. Vi måste trycka över området 1,2450 för att detta ska utvecklas. Under 1.1950 riktar sig till 1.1500-området.

EUR/GBP – Håller för närvarande stöd över trendlinjen från de senaste bottennivåerna i april på 0,8520. Den nuvarande återhämtningen måste pressas över 0,8630-arean. Ett avbrott under 0,8500 är inriktat på 0,8420-området och 200-dagars MA.

USD/JPY – har drivit igenom de tidigare topparna på 135,60, vilket satte den amerikanska dollarn på kurs mot en rörelse mot 137,00 och alltså vidare mot 140,00. Support kommer nu in på 135,40.

[ad_2]

Source link