Marknadsöversikt. Storbritanniens KPI kommer att nå 6 %, före vårens uttalande


Motståndskraften på aktiemarknaderna har varit något att se de senaste dagarna, trots uppgången i obligationsräntorna som vi har sett under de senaste två veckorna, med FTSE100 och DAX som båda stängde på tre veckors högsta.

Nasdaq 100 ledde gårdagens uppgångar för de amerikanska marknaderna, och drev upp till en månads toppar och över nivåerna som sågs före den ryska invasionen av Ukraina.

Aktiemarknadernas relativa ointresse av stigande avkastning kan mycket väl vara uppfattningen att Fed fortfarande har gott om utrymme för att få tillbaka Fed Funds-räntan till sina pre-pandemiska nivåer på 1,5 % till 1,75 %. Detta kan hjälpa till att förklara varför en höjning på 50 bps i maj är, tillsammans med en annan ökning av liknande storlek som tas emot lugnt.

När vi blickar framåt mot dagens europeiska öppna, och ytterligare en positiv start, när de asiatiska marknaderna tar upp Wall Streets stafettpinnen, ligger dagens huvudfokus på de senaste inflationssiffrorna från Storbritannien och våruttalandet från finansministern klockan 12:30 GMT.

Efter att ha sett Bank of England höja räntorna med 0,25 % förra veckan, är dagens inflationssiffror för februari osannolikt att mildra oron för att vi inte kommer att se ytterligare kraftiga ökningar av levnadskostnaderna under de kommande månaderna.

Med en löneökning som fortfarande trendar långt efter prisökningarna är det osannolikt att klyftan kommer att minska under de kommande månaderna, trots de senaste inflationshöjningarna ovanför de totala löneökningarna som aviserats av ett antal större återförsäljare under de senaste månaderna.

I januari steg Storbritanniens KPI till ett nytt 30-årshögsta på 5,5 %, medan RPI steg till 7,8 %, och kommer att överträffa det idag genom att stiga till 6 %, medan RPI kommer att stiga till 8,2 %.

Ökningen av kärnpriserna till 4,4 % visade också att den underliggande inflationen fortfarande är på uppgång och sannolikt kommer att stiga till 5 % idag.

Något mer oroande, för de som letar efter tecken på en topp i prispress, finns det få bevis för en nedgång i de mer framåtblickande PPI-siffrorna. Dessa förväntas också öka ytterligare, med produktionspriser som förväntas stiga från 9,9 % till 10,1 %, medan insatspriser förväntas stiga till 13,9 %, från 13,6 %.

Detta kommer sannolikt att vara mer bekymmersamt för Bank of England, som samtidigt som den erbjuder en duvlig berättelse förra veckan, mycket väl kan behöva dra åt mycket mer, om Federal Reserve börjar strama åt aggressivt, för att hålla ett golv under pund.

Vi har redan fått Bank of England att erkänna att den totala inflationen mycket väl skulle kunna stiga till 8 % och möjligen högre under andra kvartalet, vilket ganska tär med sin ganska duva ton förra veckan.

Det är mot denna bakgrund som finansminister Rishi Sunak kommer att resa sig och avge sitt våruttalande senare idag, efter PMQs.

Kanslern har ganska förståeligt sett under eld för att ha insisterat på att höjningen av folkförsäkringen måste gå vidare, trots att den ekonomiska situationen är fundamentalt annorlunda än den var när åtgärderna först tillkännagavs.

Uppgången, som kommer att påverka både företag och konsumenter samtidigt, är anmärkningsvärt dåligt tänkt i en tid då inflationsimpulsen från kriget i Ukraina och Ryssland bara har börjat göra sig gällande, med det värsta att komma.

Det finns ett talesätt på finansmarknaderna att när fakta förändras, ändrar jag mig, och det borde verkligen inte vara annorlunda när jag hanterar de offentliga finanserna. Att följa en dålig investeringsstrategi på finansmarknaderna och sedan fördubbla den skulle vanligtvis resultera i ett ännu sämsta resultat, och ändå verkar det vi har här vara den politiska motsvarigheten.

Som sagt Rishi Sunak kommer att behöva komma på något, och det finns några steg han kan vidta för att mildra effekten på några av de mest ekonomiskt mottagliga för de nuvarande ökningarna av mat- och energipriser.

Gårdagens upplåningssiffror för den offentliga sektorn visade att förbundskanslern har cirka 25 miljarder pund mer att spela för än vad som ursprungligen förväntades i oktober.

På nationalförsäkringsfronten kunde han höja den primära tröskeln från 9 880 pund och skjuta den närmare nivån för det personliga bidraget. Han kan också sänka bränsleskatten som för närvarande är satt till 57,95p per liter, eller så kan han sänka momssatsen på bensin och diesel från nuvarande 20 % till 12,5 %. Naturligtvis kunde han göra en kombination av de två.

För besöksnäringen kan han se lämpligt att förlänga momssänkningen efter april, samt titta på andra åtgärder för att hjälpa företag som har haft en mardröm ett par år på grund av pandemin. En förlängning av superavdraget, som ska upphöra i slutet av 2023, med vissa uppmaningar om att det borde göras mer inkluderande så att småföretag kan använda det.

EUR/USD – föll tillbaka till 1,0960-området igår, innan det återhämtade sig. Vi måste trycka upp genom 1.1120-området för att signalera en rörelse mot 1.1250-området. Nyckelstödet ligger kvar på trendlinjestödet från 2017 års låga nivåer, på 1,0810. Under 1,0780 öppnar risken för en flytt mot 1,0600.

GBP/USD – har äntligen fortsatt en rörelse över 1,3220-området men måste hålla sig över 1,3200 för att signalera en rörelse upp mot 1,3420-nivån. Vi har fortfarande stöd vid 1,3000-området och behöver hålla oss över det för att minimera risken för en rörelse mot 1,2800, vid ett avbrott under 1,2980.

EUR/GBP – fortsätter att komma under press med nästa stöd vid 0,8280-området. En rörelse under 0,8280 signalerar ett omtest av de lägsta värdena vid 0,8200. Motstånd kommer in på 0,8420-området.

USD/JPY – rörde sig upp genom 120,00-området och ser ut att gå mot 121,70. Support kommer nu in på 118,70, men rörelsen börjar bli lite överdriven.Source link