Marknadsöversikt. Storbritanniens ekonomi kommer att återhämta sig i januari


Efter onsdagens ansiktsryckande rally gav europeiska aktier tillbaka en del av dessa uppgångar i går efter att det blev uppenbart att Ryssland hade litet intresse av att delta i meningsfulla fredssamtal när deras utrikesminister Lavrov träffade sin ukrainske motsvarighet Dmytro Kuleba i Turkiet.

Rapporter om att ryska trupper närmade sig Kiev hjälpte inte heller, eftersom de försökte omringa huvudstaden.

Gårdagens amerikanska KPI-tal för februari såg den totala inflationen stiga till ett nytt 40-årshögsta på 7,9 %, vilket mer eller mindre gummistämplar en räntehöjning från Federal Reserve till nästa vecka.

Ungefär samtidigt antog Europeiska centralbanken en mer hökisk hållning än väntat när den tillkännagav att den kommer att minska sitt program för köp av tillgångar stadigt under sommaren, i syfte att avsluta det under tredje kvartalet.

Detta drag verkar öppna centralbankens alternativ med avseende på potentiellt höjningar av räntorna i slutet av detta år, även om det inte låser dem att göra det.

Efter gårdagens blygsamma tillbakagång, och ytterligare en hackig session för de amerikanska marknaderna, som också fick dem att avsluta lägre, ser dagens europeiska öppna ut att bli en blygsamt oförändrad sådan, till viss del hjälpt av ytterligare en nedgång i oljepriset. Asiens marknader ser ut att avsluta veckan mycket på bakfoten med en stor nedgång i kinesiska teknikaktier som tynger Hang Seng, medan Nikkei också kommer att sluta lägre, följa gårdagens nedgångar i Europa och USA.

På datafronten har vi några ganska viktiga ekonomiska siffror från Storbritannien, från BNP till de senaste siffrorna för tillverkning och industriproduktion för februari.

När brittiska december månads BNP-siffror släpptes för några veckor sedan såg vi att den brittiska ekonomin mattades av med -0,2 %, främst på grund av implementeringen av Plan B-restriktioner strax före jul.

Under fjärde kvartalet växte ekonomin med 1 %, en siffra som är bättre än väntat med tanke på de utmaningar som konsumenten står inför såväl som den bredare ekonomin.

Även utan de olika plan B-restriktionerna på plats fanns det alltid utsikterna att den ekonomiska aktiviteten skulle ha avtagit före jul eftersom människor blev mer försiktiga för att säkerställa att de inte fångar Covid och måste tillbringa julen med att isolera sig.

På grund av det kunde vi se en återhämtning i den ekonomiska aktiviteten i januari, en trend som verkar återspeglas i några av de senaste ekonomiska uppgifterna. Förväntningarna är en månatlig expansion på 0,2 %, driven av tillväxt inom alla sektorer av ekonomin.

Den brittiska tillverkningssektorn och byggsektorn såg en stark återhämtning i slutet av förra året, trots högre kostnader och brist på arbetskraft. Orderböckerna har fortsatt att se sunda ut, liksom de senaste PMI-data, och även om det finns lite korrelation mellan de två finns det också få tecken på att vi har sett någon indikation på att den ekonomiska aktiviteten i dessa sektorer avtar. Förväntningarna är en uppgång på 0,2 % på båda måtten.

EUR/USD – samlade sig en kort stund till 1,1100-området innan den halkade tillbaka. En flytt under 1,0970-området har potential att undergräva risken för en förflyttning mot 1,1200, och öppnar upp potentialen för en flytt tillbaka till 1,0800-området.

GBP/USD – ser fortfarande tung ut, med misslyckandet med att trycka tillbaka över 1,3200-området, vilket håller belastningen på nedsidan och en rörelse mot 1,2800.

EUR/GBP – pressas hela vägen tillbaka till 0,8435-området, innan den glider tillbaka. Ett fall under 0,8370-området undergräver den nuvarande rekylen och kan se en förflyttning tillbaka till 0,8320.

USD/JPY – fortsätter att avta högre när vi ser ut att stänga nästa motstånd vid 116,30-området. Vi har support nu på 115.30-området, såväl som 114.40/50-regionen.Source link