Marknadsöversikt. Storbritanniens arbetslöshet och USA:s PPI i fokus


De europeiska marknaderna fick en dålig start på veckan igår, med DAX som föll till en 8-månaders lägsta nivå, medan FTSE100 genomgick sitt näst största endagsfall i år.

Förluster var utbredda över hela linjen eftersom oro över en eskalering av gränsen mellan Ukraina och Ryssland ledde till en flykt till säkerhet, även om en del av förlusterna dämpades av en förhoppning om att en fortsatt rysk vilja att prata skulle leda till ett intrång i Ukraina .

Denna riskoff-ton manifesterade sig initialt i en övergång till amerikanska statsobligationer, vilket skickade räntorna kraftigt lägre, men nedgången i räntorna upphävdes snabbt efter att St. Louis Fed-president James Bullard fördubblade sina kommentarer förra veckan genom att uttrycka övertygelse om att Federal Reserve borde höj räntorna med 50 punkters höjning i mars, med ytterligare två på 25 punkter vardera i juli.

Även om det är uppenbart att han inte har stöd från resten av FOMC, att döma av hans kommentarer att han måste övertyga sina kollegor om fördelarna med detta tillvägagångssätt, verkar det visst vara oroligt att de kan börja luta åt den här riktningen om data fortsätter att röra sig i den riktningen. Amerikanska 10-åriga räntor gick tillbaka över 2 %, efter att ha sjunkit till 1,90 % inom beröringsavstånd.

Som ett tecken på en del av den extraordinära volatilitet som kan ses på obligationsmarknaderna, har den amerikanska 10-årsräntan rört sig i ett intervall på över 12 bps tre dagar i rad, utan att egentligen gå någonstans

Amerikanska marknader hade också en svår session, och stängde lägre för tredje dagen i rad, även om de lyckades stänga sina intradagslågnivåer, samt förbli över de lägsta nivåerna mot slutet av januari.

När vi blickar framåt mot dagens europeiska öppnandet, och ytterligare en svag Asiensession, ser det ut som att vi kan förvänta oss att se en lägre öppning när vi ser framåt mot de senaste arbetslöshetssiffrorna i Storbritannien för december, EU:s BNP för fjärde kvartalet och USA:s PPI för januari.

Arbetslösheten i Storbritannien sjönk tillbaka till den lägsta nivån sedan juli 2020 under de tre månaderna fram till november, men fallet till 4,1 % överskuggades av ett lönefall till 3,8 %, vilket satte ytterligare press på inkomsterna med anledning av en kostnad för levande squeeze förvärras ytterligare.

Arbetslösheten under de tre månaderna fram till december förväntas ligga kvar på en stabil nivå på 4,1 %, medan lönetillväxten väntas avta till 3,6 % från 3,8 %.

Resriktningen tyder på att detta kan bli värre innan det blir bättre, givet den fortsatta pressen uppåt på priserna. Sedan mitten av förra sommaren då löneökningen steg med 7,4 % har ökningsnivån varit på nedgång, med få tecken på uppgång.

Även med nivån på arbetslösheten i Storbritannien fortfarande långt över de pre-pandemiska nivåerna på 3,8 %, och antalet löneanställda ökade med 184 000 i december, har antalet vakanser också ökat och stigit till 1,25 miljoner. Antalet personer på lönelistan förväntas öka med ytterligare 133 000 i januari.

Jämfört med pre-pandemin, visade siffrorna att det fortfarande fanns 459 000 färre personer i arbete, utan några uppenbara tecken på att dessa personer sannolikt kommer att återvända till arbetsstyrkan när som helst snart.

Den senaste revideringen av EU:s BNP för fjärde kvartalet väntas komma in på 0,3 %, oförändrad från den tidigare avläsningen vi såg i slutet av förra månaden.

Den senaste uppsättningen amerikanska PPI-siffror för december bjöd på viss optimism om att inflationstrycket i den amerikanska ekonomin började avta efter att rubriksiffran sjönk tillbaka till 9,7 % från 9,8 %, även om PPI ex mat och energi ökade till 8,3 %. Dagens januarisiffror kan förstärka det hoppet, med PPI som förväntas sjunka kraftigt till 9,1 % från 9,7 %, medan kärnpriserna förväntas falla till 6,3 % från 6,9 %. En kraftigt svagare siffra här kan mycket väl se att några av de mer hökiska räntehöjningsscenarierna lindas upp lite eftersom PPI tenderar att vara en ledande indikator för KPI.

EUR/USD – föll ner mot 1,1270-området i går, med biasen fortfarande för en rörelse mot de lägsta i år på 1,1120. Nyckelmotståndet ligger kvar på förra veckans toppar på 1,1485.

GBP/USD – har fortsatt att sjunka lägre med interimistiskt stöd vid 1,3480-området och sedan under det vid 1,3430-området där vi har trendlinjestöd från decembers lägsta nivåer. En ihållande flytt över området 1,3600 mål 1,3720.

EUR/GBP – medan under 0,8410/20-området kvarstår biasen för en omprövning av 0,8280-lågorna tidigare denna månad. Ovanför 0,8420-området återinriktar 200-dagars MA till 0,8510.

USD/JPY – hittade stöd vid 115.00-området två dagar i rad efter förra fredagens kraftiga vändning från 116.34-området. Stödet vid 114,70 behöver hålla i sig för att hålla uppåtgående momentum intakt, eller riskera en återgång till 113,50-området. Ett avbrott över 116,35 riktar sig till området 117,50.Source link