Marknadsöversikt. Storbritannien och USA:s BNP-data för tredje kvartalet i fokus

[ad_1]

news_fx_5De europeiska marknaderna återhämtade sig kraftigt i går, där FTSE100 vände alla sina måndagsförluster, tillsammans med andra marknader i Europa, som också gick bra.

Medan vissa element i regeringen verkar bara alltför angelägna om att låsa in sin befolkning, verkar det finnas en växande stöt för att nå spärrspaken varje gång det blir svårt när infektionstalen börjar stiga.

Man inser långsamt att nedstängningar är ett grovt verktyg som orsakar avsevärda ekonomiska, sociala och psykiska skador, vilket vissa i regeringen tack och lov tycks börja inse, och gårdagens marknadsåterhämtning verkar vara en återspegling av den insikten.

Det finns också den ytterligare faktorn att denna ovilja att införa nya strikta låsningsåtgärder denna sida av julen, kan bero på det faktum att även om begränsningar infördes är det liten sannolikhet att de skulle observeras av alltmer pandemiskt trötta befolkningar.

Naturligtvis betyder det inte att vi fortfarande inte kan se begränsade nya begränsningar som tillkännages under dagarna och veckorna efter jul, men det verkar som att fallet mot nedstängningar äntligen börjar höras.

Amerikanska marknader hade också en anständig återhämtning och vände om en sekvens av tre dagars förluster ledda av Russell 2000 och Nasdaq.

Dagens öppna europeiska marknad ser ut att bygga på den återhämtning som sågs i går, med huvudfokus i dag på de sista upprepningarna av Storbritanniens och USA:s tredje kvartals BNP, tillsammans med USA:s konsumentförtroende för december.

Sedan den tidigare iterationen av Storbritanniens BNP för tredje kvartalet har pundet kommit under press, till stor del på grund av oro över hur den nuvarande mängden restriktioner kommer att påverka BNP-siffrorna för fjärde kvartalet, när de släpps i slutet av januari nästa år.

Ändå såg vi fortfarande en betydande avmattning under tredje kvartalet, från den bättre än förväntade återhämtningen på 5,5 % under andra kvartalet.

Detta borde inte ha varit för mycket av en överraskning med tanke på förseningen för att återuppta ekonomin, men det var fortfarande en besvikelse när siffrorna kom in under förväntningarna på 1,5 %, och föll tillbaka till 1,3 %.

Det är sant att den så kallade pingdemin orsakade en betydande mängd störningar, men du skulle fortfarande förvänta dig att se mer motståndskraft i spåren av uppmjukningen av dessa restriktioner.

Den privata konsumtionen väntas fortfarande ligga kvar på 2 %.

Tillverkningen, särskilt produktionen av nya bilar, var och kommer sannolikt att förbli ett problem på grund av spånbristen, tillsammans med underhållsstopp i Nordsjön. Förväntningarna är att det inte blir någon förändring mot den tidigare justeringen på 1,3 %.

När vi flyttade till USA såg den tidigare iterationen av USA:s BNP för tredje kvartalet en blygsam upprevidering från 2 % till 2,1 %. Detta förväntas inte förändras i dagens slutliga justering. Det var allmänt förväntat att den amerikanska ekonomin skulle sakta ner under tredje kvartalet från 6,7 % under andra kvartalet, men istället för att sjunka till 2,6 % sjönk den tillbaka till 2 %.

Det har funnits en mängd orsaker till denna nedgång, trots en kombination av stigande deltavarianter, svagare efterfrågan och störningar i leveranskedjan som bromsar den ekonomiska återhämtningen under kvartalet.

En anmärkningsvärd faktor från årets två första kvartal har varit motståndskraften i den personliga konsumtionen som ökade med 11,4 % under Q1 och 12 % under Q2.

Detta avtog kraftigt under tredje kvartalet till 1,7 %, vilket fortfarande var något bättre än förväntade 0,9 %, men var fortfarande en indikation på hur högre priser och fallande konsumentförtroende börjar påverka efterfrågan i en ekonomi som är extremt priskänslig när det gäller konsumenterna.

När det gäller fjärde kvartalet kommer sannolikt konsumenternas förtroende att vara nyckeln och här har det varit ganska stabilt de senaste tre månaderna, och förväntas röra sig något högre från 109.50 till 111.00, vilket indikerar en amerikansk konsument som förblir försiktig när antalet virus- och sjukhusinläggningar ökar i ett ökande antal amerikanska delstater.

EUR/USD – för närvarande lugnat mellan motståndet vid 1,1385-området och förra veckans toppar, och de lägsta förra veckan strax över 1,1200. Lägsta 1,1185 november är det främsta stödområdet, tillsammans med juni 2020 som låg på 1,1160 nivå. En flytt genom 1,1420 talar för en flytt tillbaka till 1,1520-nivån.

GBP/USD – hittar fortfarande en anständig bas strax under 1,3200-området med nyckelstödet på 1,3160. Vi behöver fortfarande se en rörelse tillbaka över förra veckans högsta på 1,3380 och gå igenom 1,3400 för att stabilisera, och argumentera för en rörelse mot 1,3500.

EUR/GBP – misslyckades vid 0,8560-området och 200-dagars MA igår. Vi har stöd vid 0,8480-området, såväl som förra veckans lägsta på 0,8450.

USD/JPY – rörde sig tillbaka mot motståndsområdet 114.30 igår. Vi måste bryta över 114.30 för att sikta på en rörelse mot 115.00. Vi har nu stöd på 113.20-området, såväl som 112.50-nivån.

[ad_2]

Source link