Marknadsöversikt. Platt öppen förväntas, eftersom marknaderna ser till USA: s inflation och amerikanska bankresultat


Det var ytterligare en rekorddag för alla tre stora amerikanska index igår, med förra veckans volatilitet som till synes ett avlägset minne, eftersom investerare valde att fokusera på början av Q2-resultat säsongen, med början idag med publiceringen av de senaste siffrorna från JPMorgan Chase och Goldman Sachs, med förväntningar tempererade något av de senaste kommentarerna från JPMorgan VD Jamie Dimon, som i juni varnade för att bankernas Q2-resultat sannolikt inte skulle matcha Q1.

Handelsintäkterna kan mycket väl vara lägre än konsensusberäkningarna på 6,5 miljarder dollar, eftersom lägre avkastning och volatilitet påverkar omsättningen. Dimon minskade också förväntningarna på lånefterfrågan och intäkterna efter ett stötfångande Q1.

Trenden över lånefterfrågan var också anmärkningsvärd i sina Q1-siffror, vilket banken sa sannolikt skulle förbli utmanade, medan inlåningen ökade med 24% från år till år till 2,3 miljarder dollar. Även om det är ett trevligt problem att ha så mycket kontanter i balansräkningen, talar det också om en svår utlåningsmiljö. Det verkar som om högre långa räntor påverkar efterfrågan på bostadslån, en trend som för närvarande återspeglas i de senaste bostäderna, medan utlåningen till småföretag minskade med 50% jämfört med samma kvartal för ett år sedan. Detta tyder på att bankvägledningen mycket väl kan vara en viktig drivkraft för vart vi ska gå nästa gång efter de senaste dagarnas vinster.

De europeiska marknaderna hade en allt mer dämpad session, även om vi fortfarande lyckades se marginella nya rekordhöjder för DAX och Stoxx 600, medan FTSE100 låg efter efter på grund av underprestanda i rese- och fritidsbestånd, trots att den brittiska regeringen bekräftade att alla Covid-begränsningar upphörde den 19 juli.

Efter en lika positiv start på måndagen tog marknaderna i Asien upp där de slutade idag med de senaste kinesiska handelsnumren för juni som visade en nedgång i importen, men exporten steg oväntat från nivåer i maj.

För importen var avmattningen inte en överraskning med tanke på att vi i maj såg en 51,1% ökning från året innan, men man måste också erkänna att en del av den ökningen var nere på grund av de svaga siffrorna förra året när den kinesiska ekonomin var kommer ut ur en låsning. Resten av ökningen drevs av stigande råvarupriser, eftersom oro för reflationshandel ökade efterfrågan. Exporten ökade med 27,9% i maj, något ned från 32,3% i april, vilket är ett tecken på att den globala efterfrågan fortfarande var stark även om den började avta.

Dagens juni-siffror var faktiskt bättre än väntat med importen ökade med 36,7%, medan exporten ökade med 32,2%, vilket bland annat berodde på den fortsatta stigningen i råvarupriserna som påverkade båda sidor av storboken. De huvudsakliga vinsterna på exportsidan berodde främst på högre efterfrågan från Sydkorea och Japan, medan USA: s export saktade till 17,8%.

Mot denna bakgrund ser det ut som att marknaderna i Europa öppnar i stort sett oförändrade med dagens fokus på juni KPI-siffror från Tyskland, Frankrike och USA, medan den brittiska detaljhandeln haft sitt bästa kvartal någonsin enligt British Retail Consortium. Juni månad såg ett stort hopp i utgifterna för kläder och skor samt försäljningen av TV-apparater och försäljning av mat och dryck i början av Euro 2020. Utgifterna för hotell och boende ökade också till följd av begränsningarna i maj .

Senare på morgonen förväntas Tyskland KPI bekräftas till 2,1%, medan Frankrike KPI förväntas komma in på 1,9%

Eftersom obligationsmarknaderna verkar mindre oroade över inflationstrycket, efter förra veckans kraftiga fall i räntor, och råvarupriserna börjar visa tecken på avmattning, kan dagens senaste KPI-siffror från USA mycket väl markera högvattenmärket så långt som reflationshandeln är bekymrad.

Detta förutsätter naturligtvis att obligationsmarknaderna drar de korrekta slutsatserna kring de senaste händelserna, och att vi inte bara såg en tydlig av föråldrade positioner.

USA: s 2-åriga avkastning är fortfarande högre nu än för en månad sedan, medan 10-åriga avkastningar är lägre, vilket tyder på att Fed har rätt i att tro att de senaste snabba rörelserna högre i priserna är övergående.

Det fanns verkligen ett växande antal investerare som fruktade att detta uppåtgående pristryck skulle kunna bli mer ihållande, även om denna rädsla har avtagit något de senaste dagarna.

Under de senaste månaderna har vi sett amerikanska KPI hoppa kraftigt från 1 4% i slutet av förra året till 5% i maj, betydligt över förväntningarna, med hotet att det kan finnas mer om PPI-priserna är någon guide . Kärnpriserna har också stigit till 3,8%, från en lika låg nivå.

En stor del av de senaste ökningarna var en stor ökning av priserna på begagnade bilar och lastbilar som har stigit kraftigt tillsammans med högre energikostnader. I efterdyningarna av dessa höjningar, liksom en stor ökning av PPI-priserna, har det diskuterats hur mycket av dessa stigningar som kommer att falla ur siffrorna och därmed vara övergående.

Om de senaste PPI-siffrorna i maj är riktlinjer, ser det inte troligt ut, vilket innebär att vi mycket väl kan se en ytterligare ökning idag, med tanke på hur mycket PPI tenderar att vara en ledande indikator för KPI. Medan Fed-tjänstemän har medgett att inflationen har varit högre än ursprungligen förväntat, är de fortfarande övertygade om att detta tryck kommer att avta, och för närvarande verkar obligationsmarknaderna överens.

Som en påminnelse hoppade PPI till 6,6%, den högsta årliga nivån på över tio år. Förväntningarna är att den verkliga KPI ska förbli stabil på 5%, med kärn-KPI, som exkluderar mat och energi, förväntas öka till 4%, från 3,8%.

EURUSD – fortfarande under förra veckans höga 1.1895 med lite i vägen. Vi har fortfarande stöd i 1.1780-området, medan ett genombrott av 1.1900 riktar sig mot 1.1975 och 200-dagars MA.

GBPUSD – har för närvarande motstånd vid 1.3920 med en paus riktad mot 1.4000-området. Större stöd förblir nere på 1,3670-nivån och lägsta mars och april, liksom förra veckans lägsta vid 1,3730.

EURGBP – stödet vid 0,8530-området fortsätter att hålla, men förspänningen kvarstår för en rörelse mot 0,8480-området, medan den är under bredare motstånd på 0,8640-nivån.

USDJPY – förra veckans avbrott i uppåtgående trend från nedgångarna i år såg en stor försäljning efter att ha toppat till 111,70 tidigare denna månad. Nästa support kommer in kl 109.20 och dagligt molnstöd. Den aktuella returen har motstånd i 110.70-området.Source link