Marknadsöversikt. Paria Putin känner värmen, sätter kärnvapenstyrkor i beredskap


Vilken skillnad kan några timmar göra?

Marknaderna återhämtade sig kraftigt i slutet av förra veckan då de olika splittringarna kring sanktioner bland vissa ledde till den inte orimliga uppfattningen att vissa europeiska regeringar inte menade allvar med att hålla Ryssland till svars för dess agerande mot Ukraina.

Till exempel skickade rapporter om att utskärningar hade skapats för lyxvaror och föremål för sådana som Italien och Belgien helt fel meddelande och gjorde ett fullständigt hån mot hela sanktionsprocessen.

Marken sedan dess har förändrats mycket med den största förändringen från Tyskland som inte bara lade ner sitt motstånd mot att stänga Ryssland utanför det globala finansiella systemet, genom att gå med på sanktioner mot ryska banker, utan det också lade ner sitt motstånd mot att skicka dödliga vapen till krigszoner, samt lovar att spendera minst 2 % av BNP på försvarsutgifter.

Penningen verkar ha sjunkit att de kortsiktiga kostnaderna för att göra något ekonomiskt skadligt, som att stänga ryska banker utanför det globala finansiella systemet och frysa Rysslands valutareserver, mycket väl skulle kunna uppvägas av kostnaderna för att inte göra någonting längre ner i linje.

Putin verkar ha räknat ut, felaktigt som det visar sig, att västerländska regeringar inte skulle ha mage att göra vad de för närvarande gör, eftersom ryska banker stängs utanför meddelandesystemet SWIFT. Sanktionerna har inte heller slutat där med att nyckel-Putin själv är måltavla, liksom ryska nyckeltjänstemän och oligarker kopplade till Putin, medan det europeiska luftrummet har stängts för alla ryska flyg.

Helgens händelser innebär nu att inga G7-banker kommer att kunna köpa ryska rubel, vilket skickar valutan till fritt fall, med slutresultatet kan vi se en enorm inflationschock utspela sig inuti Ryssland. En körning på ryska banker inne i landet verkar redan börja, eftersom vanliga ryssar fruktar att deras kreditkort kanske inte längre fungerar.

Globala företag har också försökt ta avstånd från Ryssland, och BP har meddelat att de kommer att avyttra sin andel i Rosneft som de har en andel på 20 % i. Detta kommer inte att vara ett billigt beslut eftersom de förmodligen inte kommer att kunna sälja det till vem som helst i det nuvarande klimatet och kommer sannolikt att innebära en total nedskrivning på 25 miljarder USD.

BP:s vd Bernard Looney kommer också att lämna Rosnefts styrelse tillsammans med Bob Dudley. Detta drag från BP kommer sannolikt att innebära att Shell kommer att möta liknande press att göra något liknande med sina Sakhalin-tillgångar, av vilka de har en andel på 27,5%.

Olje- och gaspriserna har stigit över farhågor om att företag inte kommer att kunna betala för rysk olja och gas, vilket mycket väl kan få Putin att stänga av leveransen.

Guldpriserna har kämpat för att stiga över farhågor om att Ryssland kan besluta att lossa en del av sina guldreserver för att samla in kontanter och hjälpa till att stödja rubeln, på grund av att landets valutareserver fryses, medan den amerikanska dollarn har ökat.

Som ett tecken på att Putin framstår som alltmer skrämd över hur händelserna har utvecklats under de senaste dagarna, från bristen på framsteg från den ryska militärens sida när det gäller att kuva Ukraina, till den ökande polariseringen av Ryssland självt, tog han det extraordinära beslutet att satte sina kärnvapenstyrkor i hög beredskap.

Detta framstår som ett drag som luktar desperation, men det försätter också världen, och i synnerhet Europa, in i sin farligaste period sedan 1980-talet på höjden av det kalla kriget.

Trots händelser under helgen har de asiatiska marknaderna visat sig anmärkningsvärt motståndskraftiga, men marknaderna här i Europa ser ut att bli stökiga när de öppnar senare i morse, medan den ryska rubeln har kollapsat ytterligare, handlas över 20 % lägre och nu på 107 mot den amerikanska dollarn .

EUR/USD – medan under 1,1270/80-området kvarstår biasen för en lägre euro, med nästa stöd vid förra veckans lägsta nivå och 1,1100-området. Ett avbrott under 1,1100 talar för en rörelse mot 1,1000.

GBP/USD – har halkat under 50-dagars MA, och halkade till en lägsta nivå på 1,3273 förra veckan innan den återhämtade sig. Bias kvarstår för ytterligare förluster mot 1,3160 medan under 1,3460-området.

EUR/GBP – fann motstånd vid 0,8410/20-området förra veckan men har halkat tillbaka kraftigt i handeln i Asien. Medan den ligger under motståndet vid 0,8410/20-området kvarstår biasen för en återgång mot de senaste bottennivåerna på 0,8280.

USD/JPY – fann motstånd vid 115,80-området förra veckan och har sedan dess halkat tillbaka. Vi har fortfarande support på 114.40/50-området.

FTSE100 förväntas öppna 110 poäng lägre på 7 379

DAX förväntas öppna 478 poäng lägre på 14 089

CAC40 förväntas öppna 196 poäng lägre på 6 556Source link