Marknadsöversikt. Oktober kommer att visa en återförsäljning i Storbritannien


Det har varit en ganska blandad vecka för europeiska aktier med anständiga uppgångar och rekordnivåer för DAX och CAC40, medan FTSE100 har haft en vecka att glömma, på kurs för sin sämsta veckoprestation på över två månader.

De amerikanska marknaderna hade en ganska blandad session, Dow slutade lägre, med S&P500 och Nasdaq som båda noterade rekordstängningar.

Detta har gett ett lyft för dagens europeiska öppna, tillsammans med ytterligare uppgångar i Asien när investerare tittar på nästa japanska stimulansplan, när vi ser framåt mot mer brittisk ekonomisk statistik.

Den här veckan har vi sett arbetslösheten i Storbritannien falla till de lägsta nivåerna sedan före pandemin, samtidigt som det finns rekordmånga vakanser. Detta är särskilt goda nyheter i en tid då det fanns farhågor om att slutet på ledigheten skulle kunna leda till en ökning av arbetslösheten.

Ganska mindre välkommet har det varit att den totala inflationen har nått sina högsta nivåer på över ett decennium, medan det senaste detaljhandelsprisindexet har nått sina högsta nivåer sedan 1990. Med lönetillväxten som också avtar, blir risken för en konsumentinkomstpress verklig oro, och bidrar förmodligen också till att delvis förklara varför detaljhandelns försäljningstillväxt sedan april har varit så svag.

Om man tittar på rubrikerna för detaljhandelsförsäljningen under de senaste månaderna har den visat bara en månads uppgång sedan ökningen med 9,2 % i april. Sedan dess har vi sett nedgångar på -1,3% i maj, -2,8% i juli, -0,6% i augusti och -0,2% i september, med bara en ynklig uppgång på 0,2% i juni.

Bristen på vinst i september var ännu mer överraskande med tanke på att brittiska bensinstationer sögs torra på grund av paniken i bränsletillförseln i slutet av den månaden. Detta trots bevis på stora kreditkortsutgifter för föremål som biobiljetter, utomhusevenemang och restauranger, under sommarmånaderna då brittiska konsumenter stannade hemma på grund av olika restriktioner för utlandsresor.

Anekdotiskt har inhemska fritidsföretag, särskilt i badortsområden, haft sin bästa säsong på flera år. Även om bränslekrisen gav ett lyft för bränsleförsäljningen i september, innebar den också att diskretionära utgifter sjönk på andra håll, med hemvaror som såg en kraftig nedgång.

Med alla som står i kö för bensin på bensinstationer runt om i landet tenderar möjligheterna att köpa bord eller stolar att vara mer begränsade om du har fastnat i kö, även om det alltid finns möjlighet att handla online om humöret tar dig.

När vi tittar på dagens detaljhandelssiffror för oktober, skulle du vilja tro att det kanske finns några tidiga tecken på en upphämtning när vi startar Q4. Efter att ha kommit efter 5 månader med svaga siffror finns det potential för en ökning av utgifterna.

Med rapporter om avbrott i försörjningskedjan som har rapporterats globalt i flera veckor nu, bland varningar om att handla tidigt till jul kan vi börja se detaljhandelsförsäljningssiffror inför Black Friday och julperioden börjar få en effekt framåt. Vi har redan sett det den här veckan med detaljförsäljning i USA och det finns ingen anledning att anta att det inte kan hända här också.

Förväntningarna är en ökning med 0,5%, även om det inte skulle förvåna att se en högre siffra med tanke på varningarna om att beställa tidigt för att undvika besvikelse.

De senaste upplåningssiffrorna för den offentliga sektorn i Storbritannien för oktober kommer också att släppas, och här kan vi förvänta oss en stor nedgång i slutet av ledigheten. Förväntningarna är att statens upplåning ska sjunka kraftigt från 21 miljarder pund i september till 12,4 miljarder pund i oktober, vilket ger en inblick i hur mycket regeringens permissionsprogram har kostat månad till månad.

EUR/USD – verkar ha hittat stöd strax under 1,1265, och återhämtar sig över 1,1300-nivån. Vi måste trycka tillbaka över 1,1400-området för att rikta in oss på 1,1530-området, för att undvika ytterligare nedgångar mot 1,1170.

GBP/USD – fortsätter att ta sig bort från de låga nivåerna förra veckan på 1,3350 men behöver få fotfäste över 1,3500-området och sparka vidare genom 1,3520-området för att öppna upp 1,3600-området. Ett avbrott under 1,3350 siktar på en rörelse mot 1,3160.

EUR/GBP – återhämtade sig från 0,8380-området och kunde pressa sig tillbaka till 0,8470-området, utan att underminera utsikterna för ytterligare förluster mot 0,8280. En rörelse genom 0,8470-området öppnar en rörelse tillbaka mot 200-dagars MA och 0,8580-området.

USD/JPY – övergången till 115,00 kunde ha varit ett falskt avbrott, där den amerikanska dollarn halkade tillbaka till 113,80-området och en viktig dagsomkastning. En rörelse under 113,80 kan se en rörelse tillbaka mot 113,20. Vi måste gå igenom 115.00 för att målet 116.00.Source link