Marknadsöversikt. När Fed höjer med 75bp, kommer Bank of England att höja med 50bps?

[ad_1]

forex_nyheter_9Efter sex dagar av förluster lyckades de europeiska marknaderna bryta cykeln och avslutade dagen högre, efter att ECB sa att de var ute efter att påskynda arbetet med ett krisverktyg för att hantera oro för fragmentering av EU:s obligationsmarknader och italienska obligationer.

De amerikanska marknaderna såg också en stark session trots att Fed höjde räntorna med 75 punkter, samtidigt som valmöjligheten att höja räntorna i juli med antingen 50 punkter eller 75 punkter behölls. Denna vägran att bekräfta en rörelse på 75 bps för juli verkar ha tagit en del av ångan ur avkastningen och gett aktierna ett uppsving.

De punktdiagram-prognoser som FOMC-medlemmar använder för att projicera ränteförväntningar tycks antyda att räntorna kommer tillbaka mot slutet av 2023. Förslaget ledde ganska kontraintuitivt till ett rally i obligationspriserna och en nedgång i avkastningen, såväl som en försäljning -av i US-dollar.

Det verkar som om de anonyma genomgångarna av Fed-tjänstemän i början av veckan under blackout-perioden för vänliga journalister var på pengarna, då Federal Reserve höjde sin styrränta med 75 bps som reaktion på förra veckans oväntat höga KPI-tal.

Även om flytten till stor del förväntades, väcker gårnattens beslut frågan om varför Federal Reserve ens stör sig på framåtriktad vägledning om en datapunkt under en blackout-period får centralbanken att riva upp guideboken.

Medan Powell försökte motivera flytten, var hans skäl svaga.

Vad det här med FOMC:s vändning säger oss är att Fed har blivit mycket mer oroad över inflationen än för några dagar sedan, vilket verkar konstigt när man tittar på några av de senaste ekonomiska uppgifterna.

Fed har konsekvent insisterat på att det är databeroende, men under de senaste dagarna har vi sett datapunkter som tyder på att den amerikanska ekonomin saktar ner. Maj PPI och detaljhandeln och rekordlågt konsumentförtroende alla jar mot fredagens KPI-tal.

Vi såg en avvikande röst av Esther George från Kansas City Fed President som ville hålla sig till de ursprungliga vägledningarna och höja priserna med 50 bps. Fed sänkte sin BNP-prognos för 2022 till 1,7% från 2,8%, en siffra som fortfarande verkar optimistisk.

När det gäller inflationsprognoserna uppgraderade Fed sin inflationsprognos för 2022 från 4,3 % till 5,2 %, samtidigt som den nedjusterade sin inflationsprognos för 2023 till 2,6 % från 2,7 %.

På sin presskonferens höll Powell sina alternativ öppna för en räntehöjning på 50 bps eller 75 bps i juli, samtidigt som han sa att det förblev databeroende och att räntehöjningar på 75 bps inte skulle bli normen.

I efterdyningarna av gårdagens Fed-beslut ser dagens europeiska öppnandet ut att bli positivt, efter att asiatiska marknader också fick ett lyft från gårdagens händelser.

Nu har vi sett att Fed i sista minuten beslutar sig för att riva upp sin spelbok för framåtriktade riktlinjer, gårkvällens beslut ökar pressen på Bank of England att följa efter senare idag med en höjning på minst 50 bps som svar.

Verkligheten är given där pundet är nu, och guvernör Andrew Baileys eget påstående att 80 % av Storbritanniens inflation är importerad, måste centralbanken sända ett budskap om att den också menar allvar med att ta itu med sitt eget inflationsproblem.

I går kväll lade Fed en markör för att inflationen var dess främsta oro. För länge har Bank of England gett intrycket att den inte riktigt bryr sig om sitt inflationsmål, och det måste ändras.

Även om det kan framstå som hårda bevisen talar för sig själva. Under det senaste decenniet har MPC varit mycket snabba med att sänka priserna och varit glacial när det gäller att höja dem igen.

Även om det finns de som säger att det är dumt att gå in i en avmattning eftersom ekonomin inte kan stödja den, kan du också hävda att ekonomin inte kan stödja inflationen på nuvarande eller högre nivåer heller, så det handlar om vad som är mindre av två ont.

Inflationen har en vana att bli förankrad och inbäddad, och räntehöjningar kan vara mycket effektiva för att pressa ut den. En kort skarp stöt om du vill är förmodligen bättre än en långvarig inkomstpress.

Med pundet på nuvarande nivåer mot den amerikanska dollarn måste centralbanken titta på valutakanalen och hjälpa till att hålla ett golv under pundet, som har varit under press i veckor.

Det betyder att 25 punkter i dag inte kommer att vara i närheten av tillräckligt, och att vi behöver se minst 50 punkter senare idag med ett fast åtagande att ta itu med nuvarande inflationsnivåer, som Bank of England säger till oss har ännu inte nått sin topp.

Storbritannien är redan på väg mot stagflation och/eller recession vad Bank of England än gör nu, med ytterligare en höjning av energipristaket som kommer i oktober. Att låtsas annat är önsketänkande, och med pundet ned 15 % under de senaste 12 månaderna måste MPC skicka ett tydligt budskap, och inte den förvirrade vägledningen vi har vant oss vid.

EUR/USD – gårdagens rally över 1,0500 visade sig vara kortvarig, med biasen för en rörelse mot paritet förblev den underliggande biasen genom 2017 års låga och stöd på 1,0340/50. Detta är fortfarande en viktig barriär för en utveckling mot paritet. Motståndet ligger nu på 1,0630, liksom trendlinjemotståndet från topparna i år på 1,0720.

GBP/USD – pundet sjönk kort under 1,2000-området till 1,1930 innan det återhämtade sig tidigare i veckan. Detta område är fortfarande ett viktigt stöd. Ett varaktigt avbrott under 1,1950 öppnar för utsikterna för de lägsta nivåerna i mars 2020. 1,2160-området blir nu motstånd, och över det till 1,2450.

EUR/GBP – föll tillbaka kraftigt från 0,8720-området och topparna i april 2021. En flytt genom 0,8730 riktar sig till 0,9000-området. Vi har för närvarande stöd på 0,8580-området, med ett avbrott under det som riktar sig till 0,8520-området.

USD/JPY – efter att ha misslyckats i 135,50-området har vi sedan halkat tillbaka och kan falla ytterligare mot 133,00-området. En ihållande rörelse över 135,50 är inriktad på en rörelse mot 137,20-området.

[ad_2]

Source link