Marknadsöversikt. Marknaderna ser till Fed-protokollet för ledtrådar om balansräkningsminskning

[ad_1]

forex_nyheter_12Marknaderna i Europa tappade mark i går efter att det tillkännagavs att EU föreslår en obligatorisk utfasning av rysk kolimport som svar på de grymheter som begåtts av ryska styrkor i och runt Kiev, även om FTSE100 lyckades avsluta dagen högre.

Amerikanska marknader hade också en svår session och gled tillbaka på kommentarer från Fed-guvernör Lael Brainard och Mary Daly från San Francisco Fed, som båda föreslog att Fed kunde påbörja processen att minska storleken på balansräkningen samtidigt som de höjer kurser nästa månad.

Gårdagens kommentarer förtydligade den oro som investerare har, att Fed, när de försöker dämpa inflationen, kan överspela sin hand och strama åt för aggressivt och tippa ekonomin i recession. Denna oro ser ut att visa sig i en kraftigt lägre öppning för marknader i Europa i morse.

Dagens Fed-protokoll bör ge ytterligare insikter i alla Fed-politikers tänkande i denna del av Feds normaliseringsprocessen.

Som väntat höjde Federal Reserve räntorna vid sitt möte i mars med 25 punkter, även om beslutet inte var enhälligt eftersom St. Louis Fed-president James Bullard argumenterade för en räntehöjning på 50 punkter.

Hans argument var att Fed Funds-räntan behövde ligga på 3% vid årets slut (den är på 0,5% nu), på grund av att core PCE var över 4% högre än Feds målränta på 2%.

Även om han förmodligen är i minoritet på denna punkt nu, har Fed indikerat att den vill se ytterligare 6 räntehöjningar i år, och att åtminstone en av dessa sannolikt kommer att vara en rörelse på 50 bps, vilket nu ser ut att vara mer än kommer troligen att hända nästa månad.

Dagens protokoll bör ge oss en indikation på hur mycket händelserna i Ukraina dämpade Feds svar förra månaden när det gäller storleken på räntehöjningen, och om det fanns en frestelse att gå hårdare bland andra medlemmar och gå med Bullard för att gå för mer än 25 bps.

FOMC uppgraderade sin inflationsprognos för 2022 till 4,3 % från 2,6 % och 2023 till 2,7 % från 2,3 %, samtidigt som den nedgraderade BNP till 2,8 % 2022 och 2,3 % 2023. Justeringen uppåt till inflationsprognosen var väl under den nuvarande PCE-deflatornivån på 6,4 %, och ser ut att vara en betydande underskattning med tanke på de senaste kraftiga rörelserna högre i den överordnade KPI-räntan, som kan komma att röra sig långt över 8 % nästa vecka.

Olika Fed-politiker har indikerat att en 50bps-rörelse sannolikt kommer att ligga på bordet i maj, såväl som vid framtida möten, och när du har sådana som en duva som Neel Kashkari från Minneapolis Fed som hävdar att Fed förmodligen skulle behöva göras. mer aggressiv, då ser kalkylen ut att förändras snabbt under de kommande månaderna om inflationen visar sig vara mycket mer ihållande.

Gårdagens kommentarer från Fed-guvernören Lael Brainard och Mary Daly från San Francisco Fed tyder på att FOMC-medlemmarna blir ännu mer oroade över inflationen och båda tyder på att en sänkning av balansräkningen också kan ske nästa månad tillsammans med en räntehöjning på 50 bps.

Reaktionen från de amerikanska obligationsmarknaderna på dessa kommentarer om minskning av balansräkningen var särskilt anmärkningsvärd med tanke på att baslinjeantagandet hade varit att vad som än hände med räntorna, skulle balansräkningsdiskussionen lämnas kvar till slutet av Q2 åtminstone. Den amerikanska 10-åriga avkastningen hoppade kraftigt som svar och tryckte långt över 2,5 %, och inverterades tillbaka över 2-årsräntan i processen, som också nådde 2,5 %. Den amerikanska dollarn steg också kraftigt och nådde tre veckors högsta mot euron.

Dagens protokoll skulle mycket väl kunna ge en inblick i den bredare diskussionen kring detta och hur nära Fed-politikerna är i förhållande till att försöka starta denna process. Med tanke på de senaste kraftiga ökningarna av ISM-priserna i mars, kommer all diskussion kring detta under förra månadens möte sannolikt att ha flyttat upp på prioriteringslistan med tanke på senaste data.

Högre priser är inte bara ett orosmoment i USA, dagens EU PPI-siffror för mars kommer att slå ett nytt rekord senare idag när de stiger med 31,6 % på årsbasis och med 1,2 % på månadsbasis.

EUR/USD – har brutit under 1,0950 med målet att återgå till trendlinjestöd från 2017 års låga nivåer, på 1,0830. Motståndet är kvar på 50-dagars MA på 1,1185 och förra veckans högsta.

GBP/USD – ser ut att återtesta de lägsta mars på 1,3000, på ett avbrott under 1,3060-nivån. Vi måste komma tillbaka över 1,3180-området. En brytning under 1,3000-området argumenterar för risken för en rörelse mot 1,2800, på en brytning under 1,2980.

EUR/GBP – fortsätter att falla tillbaka med stödet vid 0,8320-området, med en paus som riktar om 0,8280-området. Motstånd kommer nu in på 0,8420-området, och bakom det vid 0,8510.

USD/JPY – medan halsen stöder vid 121,30-området, håller vi kunde vi se en omtestning av topparna på 125,10 och juni 2015-toporna på 125,85. Ett avbrott under 121.20 talar för en brantare rörelse nedåt mot 118.00.

[ad_2]

Source link