Marknadsöversikt. KPI kommer att öka ytterligare i takt med att den övergående debatten fortsätter


Medan vi såg fler rekordhöjder för S&P 500 och Nasdaq igår, upprätthölls inte vinsterna när aktierna gled tillbaka trots mycket starka resultatmeddelanden från JPMorgan Chase, Goldman Sachs och Pepsico.

De europeiska marknaderna hade också en överväldigande session och avslutade dagen i stort sett oförändrad med marknader som var osäkra på om de skulle hålla fast eller vrida efter att ha sett rekordhöjder för DAX och Stoxx 600 på måndagen, och de ser ut att öppna lägre i morse efter en svagare Asien-session. Idag ser det ut att spela på ett liknande sätt, med inflationsproblem som kommer att förbli i fokus, även utan eftermiddagens amerikanska PPI-rapport, med de senaste brittiska KPI-siffrorna för juni, som också snart kommer ut. Dessa har gått i samma riktning som amerikanska KPI-uppgifter, om än från en något lägre bas, men ändå har stigande pristryck också lett av stigande fabriksport- och råvarupriser.

Vi har redan sett bevis på högre priser, i synnerhet när det gäller högre flygpriser och andra transportkostnader, men dessa verkar bara vara ett symptom på normalisering från de stora nedgångarna för ett år sedan när ekonomin gick i låsning, och som sådan är sannolikt inte att upprepas, vilket innebär att de förmodligen är övergående, en trend som verkar återspeglas i de senaste drag som är lägre i brittiska förädlingsräntor. Livsmedelspriserna har generellt sett inte visat mycket tecken på uppåtgående press hittills, vilket förmodligen är den viktigaste berättelsen. Det betyder inte att vi inte kommer att se kraftiga uppåtgående rörelser i KPI under de kommande månaderna, om det vi ser i USA är en guide.

Vi har redan börjat se det i PPI, som har stigit högre sedan slutet av förra året när det var 0,2% och i maj nådde 10,7% och förväntas stiga igen till 11% i juni. Det finns mycket tydliga bevis för att detta översätts till en ledande indikator för KPI, som pressade upp till 2,1% i maj och över Bank of Englands inflationsmål för första gången på nästan två år. Dagens juni-nummer förväntas se oss flytta högre igen till 2,2%, men det skulle inte vara en överraskning att se ett högre antal mot 2,5%. Core CPI förväntas förbli stabil på 2%, men återigen kan detta också komma högre också.

Som tidigare angivits kommer de första tecknen på en avmattning i inflationstrycket sannolikt att ses i PPI, eftersom företag börjar se priserna de betalar vid tillverkningstillfället eller leverans börjar sjunka, eftersom begränsningarna i försörjningskedjan underlättar. Hittills har vi sett lite bevis på det, och om lönerna sedan börjar ta fart kan inflationsförväntningarna sedan ta fart ytterligare.

Huvudhistorien för igår var den starka amerikanska KPI-rapporten för juni, där kärnpriserna nådde sina högsta nivåer sedan 1991, och rubriken KPI var de högsta nivåerna sedan 2008. Båda siffrorna kom över förväntningarna, vilket till synes inte skulle har varit förvånande med tanke på de stora sprången i PPI-rapporten för maj. Under de senaste månaderna har PPI visat sig vara en ledande indikator för efterföljande KPI-utskrifter, och gårdagens siffror var inte annorlunda. Omfattningen av hoppet högre i kärnpriserna till 4,5% tyder på att det kan finnas något mer än övergående tryck i spel i den amerikanska ekonomin, och även om baseffekterna avlägsnas verkar det finnas en ökande oro för att vissa av dessa pristrycket kan bli mer ihållande.

Dagens amerikanska PPI-nummer för juni kan mycket väl förstärka denna trend och överföras till KPI-siffrorna för juli nästa månad. Vi måste ägna särskild uppmärksamhet åt kärnan i PPI som förväntas öka från 4,8% till 5,1%. En avmattning i prispressen här skulle vara välkommna nyheter för det övergående lägret, eftersom det skulle hjälpa till att stödja Fed: s argument att många av dessa prisstegringar beror på baseffekter. Detta är något som Fed-ordföranden Jay Powell sannolikt kommer att förstärka när han vittnar för lagstiftare senare idag.

Huruvida marknaderna tror på honom eller inte är en annan sak, men det finns gott om bevis som stöder både det övergående argumentet, såväl som det ihållande argumentet, vilket förmodligen hjälper till att förklara osäkerheten på både obligations- och aktiemarknaderna. USA: s 10-åriga avkastning slutade dagen högre efter en hackig session som såg dem stiga, sedan falla och sedan stiga igen efter en 30-årig auktion visade svag efterfrågan.

Ögonblicksbild av Forex och indexmarknaden
EUR / USD – gled kraftigt tillbaka igår och pressade sig under förra veckans lägsta nivå på 1.1780 och öppnade utsikterna för en omprövning av nedgångarna i mars vid 1.1712. Ett steg under 1.1700 öppnar 1.1612-området igen.

GBP / USD – misslyckandet vid 1.3920 denna vecka har sett pundet glida tillbaka med stöd fortfarande vid förra veckans lägsta vid 1.3730, och bredare stöd vid 1.3670 och lägsta mars och april. Över 1.3920 återupptar 1.4000-området.

EUR / GBP – gled under 0,8530-området, men har inte precis tävlat lägre. Ändå förändrar det inte det faktum att förspänningen kvarstår för en flyttning mot 0,8480-området. Motståndet förblir över 0,8600-nivån.

USD / JPY – tre dagars vinster sedan förra veckans paus lägre än topparna vid 111,70 tidigare denna månad. Support återstår vid dagligt molnsupport nu vid 109.50. Den aktuella returen har motstånd i 110.70-området och sedan vid 111.20.Source link