Även om handelns siffror i augusti för Kina var något bättre än väntat, trots störningar i kinesiska hamnar och de olika begränsningar av lockdown som påverkade mycket av landet vid den tiden, är det fortfarande klart att efterfrågan i den kinesiska ekonomin har avtagit under de senaste månaderna.

På exportfronten såg vi en ökad efterfrågan från juli-siffrorna på 19,3% till 25,6% i augusti, driven av en ökad efterfrågan från USA och EU, som tycktes drivas av återförsäljare som tog fram sin före jul beställa utgifter över bekymmer om störningar i leveranskedjan. Denna trend tycks ha fortsatt i september och exporten ökade med 28,1%, långt över förväntningarna på 21,5%

Importen visade sig vara mer motståndskraftig i augusti med 33,1%, men dessa siffror måste också ställas in i samband med baseffekter från ett år sedan. När vi ser tillbaka på september och de olika strömavbrotten och produktionsavbrottet i Kinas tunga industrier under månaden har vi sett en betydande avmattning till 17,6%, vilket var långt under förväntningarna på 20,9%.

I går sjönk arbetslösheten i Storbritannien ytterligare under de tre månaderna till augusti till 4,5%, och medan arbetsmarknaden verkar återhämta sig verkar ekonomin som helhet bromsa lite under tredje kvartalet. Dagens tillverknings- och industriproduktion för augusti väntas sakta ner till 0% respektive 0,2%, även om tjänsteindex borde fungera bra med återkomsten av restauranger, andra utomhusaktiviteter och biografer, med en återhämtning på 0,6%. Detta bör öka augusti BNP till 0,5% från 0,1% i juli.

Kommer vi närmare högsta amerikanska KPI?

Om energipriserna är någon vägledning, är svaret nej, och det finns en ökande nervositet bland centralbanker om just detta begrepp. Även om en ökning av mat- och energipriser inte återspeglas i Feds föredragna inflationsmått, PCE Deflator, orsakar det fortfarande sömnlösa nätter för de flesta centralbanker när de tittar på hur de kan ringa tillbaka på sina stimulansprogram, på samtidigt som de försöker hålla sina respektive ekonomier tickande.

I augusti sjönk amerikanska KPI från 5,4% i juli till 5,3%, medan kärnpriserna sjönk från 4,3% till 4%. Inga ytterligare förändringar förväntas i något av antalet, men med tanke på den fortsatta motståndskraften i energipriserna och störningarna som orsakas av orkanen Ida som kan vara mer ett hopp än en förväntan.

Kvällens Fed -protokoll bör ge oss en inblick i FOMC: s tänkande utifrån dess uttalande, som var neutralt, och kontrasten till Powells presskonferens, efter beslut, vilket var allt annat än.

I sitt uttalande meddelade Fed att “om framstegen fortsätter i stort sett som förväntat, bedömer kommittén att en måttlig takt i tillgångsköp snart kan vara motiverad”. Ingen förväntade sig riktigt att detta skulle betyda november, men från tonen på Powells presskonferens senare verkade detta vara vad FOMC ville att vi skulle tycka, trots att det bara fanns en löneskattrapport mellan nu och novembermötet.

Medan en avsmalnande verkar ganska spikad nu, har spekulationer nu flyttat till tidpunkten för den första räntehöjningen.

Detta är särskilt viktigt med tanke på att antalet FOMC -medlemmar som såg potentialen för en räntehöjning 2022 ökade från 7 i juni till 9, vilket innebär att kommittén är jämnt splittrad, men det kommer sannolikt att förändras om data utvecklas som förväntat, vilket innebär att en räntehöjning för 2022 sannolikt kommer att bli en majoritetssyn i slutet av detta år, vilket är ett stort tankeskifte från tidigare i år.

Sedan det mötet har mycket vatten passerat under bron har vi sett ytterligare kraftiga ökningar av energikostnaderna, liksom ytterligare störningar i leveranskedjan som bidrar till den övergripande inflationen, och vi har också sett en ganska nedslående lönebetalning, som kan påverka tänkandet nästa månad.

Det är klart att Federal Reserve är mycket mer orolig för högre inflation än för några månader sedan, och veckans protokoll bör ge oss en indikation på hur hög denna oro är. Obligationsmarknaderna väntar inte på att få reda på att avkastningskurvan stiger och de korta räntorna stiger också kraftigt.

EURUSD – ser fortfarande mjukt ut med ett drag under 1.1520 som öppnar risken för ett steg mot 1.1450. Förra veckans högsta på 1,1640/50 är motstånd med 1,1760 bakom det, och medan nedanför verkar förspänningen tyder på ytterligare svaghet.

GBPUSD – tillfälligt stöd vid 1.3540 innehav för närvarande med motstånd på 1.3670 -området, med en paus högre som behövs för att signalera ett steg mot 1.3750. under 1,3540 signalerar en rörelse mot 1,3400 -området.

EURGBP – stöd för närvarande på 0,8470 -området, med en paus under inriktningen på augusti -nedgången på 0,8450. Vi har motstånd vid 0,8520 -området, med en paus över 0,8530 som signalerar ett steg tillbaka till 0,8570.

USDJPY – topparna 2018 på 114,75 förblir nästa mål, medan de är över 112,40 -nivån. Tillbaka under 112.40 signalerar en återgång till 110.00 -nivån.Source link