Medan de europeiska marknaderna lyckades uppnå blygsamma vinster igår, blir det alltmer uppenbart att aktierna för närvarande inte har mycket att göra med riktningen.

Investerare letar alltmer efter en berättelse, oavsett om det är positivt eller negativt att driva nästa drag, och kommer tomhänta.

Därmed inte sagt att det inte finns något att oroa sig för, det finns ett antal saker. Stigande priser, debatter om huruvida inflationen är övergående eller ihållande, om den globala ekonomin bromsar och om centralbanker kan titta på att minska sina program för att köpa obligationer utan att skicka krusningar genom marknaden.

Medan de europeiska marknaderna lyckades avsluta dagen högre, och de amerikanska marknaderna stängde blandade efter att initialt ha sjunkit lägre, har marknaderna i Asien också kämpat för riktning mot framför allt de kinesiska marknaderna, under press

Dagens europeiska öppet ser ut att bli positivt när vi avslutar en vecka som i stort sett sett investerare markera tid inför nästa veckas Federal Reserve -räntemöte.

Vi har också sett fram emot nästa veckas Bank of England -möte, och efter att ha sett veckans ekonomiska data blir det alltmer uppenbart att MPC kommer att komma att pressas för att titta på att minska sitt program för att köpa obligationer. Den stora frågan är om beslutsfattare har modet att göra det.

De har säkert slut på skäl att inte ge denna veckas arbetslöshet och inflationsdata, och med tanke på Bank of Englands guvernör Andrew Baileys kommentarer tidigare denna månad skulle det vara en överraskning om de flesta medlemmar inte röstade för att åtminstone minska programmet för att köpa obligationer från dess nuvarande 3,4 miljarder pund i veckan.

Dagens detaljhandelsförsäljning i augusti kan mycket väl vara nästa del av just denna pussel, och även med den nuvarande oron för de ekonomiska utsikterna finns det liten anledning till att banken inte kan minska mängden stimulans till den brittiska ekonomin.

Det är verkligen sant att den brittiska konsumentaktiviteten har varit mycket mer dämpad under de senaste tre månaderna med en minskning med -1,3% i maj, en ökning med 0,2% i juni och en minskning på -2,5% i juli, trots att Covid -restriktionerna har minskat till fullo Men denna avmattning måste också fastställas inom ramen för de tre månaderna före det som verkligen var mycket starka.

Dels har uppmjukningen av Covid -restriktionerna spelat en roll i avmattningen, eftersom livsmedelsförsäljningen i snabbköpet sjönk kraftigt när restaurangen och andra gästställen öppnades igen, men de senaste tre månaderna har varit särskilt nedslående när man tittar på andra områden i ekonomin som verkar ha studsat tillbaka ganska starkt.

Andra indikatorer för detaljhandelsförsäljning har varit mycket mer robusta när det gäller konsumentverksamhet, trots att skollovet börjar, såväl som skolutgifterna borde leda till ett mycket mer positivt augusti -tal för konsumentutgifterna så kallade “pingdemiska” trots.

Det är uppenbart att reglerna kring självisolering har bidragit till de kraftiga nedgångarna i detaljhandelsutgifterna i juli, med den största frågan om huruvida de reglerna den 16 augusti har lett till en snapback när folk semestrar hemma med förväntningar på en rebound på 0,5%.

Vi har också den sista EU -KPI -avläsningen för augusti som förväntas bekräftas med 3%och en tioårig höjd, med grundpriserna på 1,6%, mot en eftersläpning av briefingar som ECB kan behöva höja räntorna långt före marknadsuppskattningar av 2025. I en rapport som cirkulerade igår föreslog en intern ECB -rapport att banken kanske skulle uppnå sina mål för 2% inflation innan dess. Ett sådant resultat verkar mycket spekulativt och med tanke på ECB: s resultatrekord de senaste tio åren har de kämpat för att komma nära 2%, än mindre i genomsnitt 2% under en period av 18 månader.

EURUSD – nådde 1.1750 -nivån med potential för ytterligare förluster mot augustinivån på 1.1660. Varje kort press måste hålla sig under veckans toppar vid 1.1845 för att hålla nedåtgående momentum intakt.

GBPUSD – gled under trendlinjestödet på 1,3780 -området igår och ifrågasatte uppåtriktad potential. Vi kunde driva tillbaka lite lägre till lägsta nivåer denna månad vid 1.3725, utan att undergräva fallet för ytterligare uppåt. Huvudmotståndet sitter fortfarande kvar vid 1 3900 -området, med en paus riktad mot 1.4000 -området.

EURGBP – fortsätter att hitta stöd nere nära 0.8500/10 -området, men förspänningen kvarstår för en lägre euro, mot 0.8460, medan den är under 0.8560. Över 0,8560 riktar sig till området 0,8610.

USDJPY – trendlinjesupport från nedgångarna i april på 109,20 -området fortsätter att hålla. Vi måste se en paus under 109,00 för att ommarkera 108,60 -området eller riskera att återvända till 109,70 -området.Source link