Marknadsöversikt. Fed planerar att gå i pension “övergående”, Storbritanniens KPI är inställd på ytterligare en stor ökning

[ad_1]

forex_nyheter_15De europeiska och amerikanska marknaderna avslutade dagen mycket på bakfoten igår, efter att USA:s PPI slog rekord och kom in långt över förväntningarna för november.

Detta oväntat heta siffra fick marknaderna i Europa att ge upp tidiga vinster, eftersom investerare drabbades av en kollektiv värmeslag vid denna oväntat heta läsning.

Amerikanska marknader rullade också över under ledning av Nasdaq 100, men förlusterna var fortfarande ganska blygsamma, även när de korta räntorna steg tillbaka, tillsammans med den amerikanska dollarn, medan guldet sjönk tillbaka.

På de asiatiska marknaderna är huvudfokus, förutom Fed-mötet senare idag, Kina detaljhandel och industriproduktion för november.

De senaste kinesiska handelssiffrorna visade ett stort hopp i importen i november, hjälpt av lagerombyggnad samt en anständig efterfrågan kring “Singles Day” som steg 31,7%, mot en förväntning på 21,5%. En uppgång i kolimporten för att hantera ett energibrist samt högre efterfrågan på koppar bidrog också till att öka uppgifterna.

Denna anständiga prestation har byggt upp förväntningarna för de senaste detaljhandels- och industriproduktionssiffrorna för november, där du kan förvänta dig en förbättring i båda, men det visade sig inte vara fallet.

Detaljhandelsförsäljningen ökade med 3,9 %, en minskning från 4,9 % i oktober, medan industriproduktionen steg med 3,8 %, upp från 3,5 %. Detaljhandelsförsäljningen är särskilt nedslående med tanke på att den täcker perioden för “singel dag” och verkar tyda på att kinesiska konsumenter är fortsatt försiktiga mitt i oro över Covid-utbrott och högre inflation.

När vi blickar framåt mot dagens europeiska session verkar återhämtningen från de låga nivåerna i USA göra oss redo för en positiv öppning.

Gårdagens rekordbrytande amerikanska PPI-utskrift har på ett snyggt sätt skapat scenen för dagens Federal Reserve-räntebeslut, som förväntas se att FOMC tar beslutet att accelerera takten i nedtrappningsprogrammet som startade förra månaden.

Fram till början av den här månaden hade förväntningarna varit att vi troligen skulle få se beloppet på avsmalningen fördubblas från nuvarande 10 miljarder USD i amerikanska statsobligationer och 5 miljarder USD i pantsäkrade värdepapper.

Denna förväntning har blivit mindre säker under den senaste veckan eller så efter den senaste kommentaren från Fed-ordförande Jay Powell själv när han talade med amerikanska lagstiftare, men även av tidigare duva medlemmar av FOMC som San Francisco Fed Mary Daly som sa att hon var öppen för ökade takten i avsmalningsprogrammet i kommentarer förra månaden.

Även om man tar hänsyn till den förändringen är det lägsta vi kan förvänta oss från och med idag att nedtrappningen fördubblas till 20 miljarder USD i amerikanska statsobligationer och 10 miljarder USD i värdepapper med inteckningar, men det skulle inte vara en överraskning att se ett högre sammanlagt antal på 35 miljarder USD , vilket betyder en avsmalnande finish i februari, i motsats till mars, med tanke på de senaste dagarnas kraftiga ökningar som vi har sett i KPI och PPI de senaste dagarna.

Vi vet redan att ordet “övergående” sannolikt kommer att försvinna från Feds uttalande, medan vi också kan se en mer aggressiv punktplot, med potential för att en majoritet av medlemmarna signalerar upp till 3 räntehöjningar nästa år, även om de också kommer att måste erkänna de nuvarande riskerna kring Omicron, för att undvika intrycket av att förbinda sig.

Fed måste dock trampa försiktigt med tanke på de kraftiga nedgångarna på aktiemarknaderna på grund av oro för att de kan överspela sin hökiga hand, men om de verkligen känner att de ligger bakom kurvan kan de också känna att de inte har något val att gå en bit snabbare, särskilt som kärn-PCE sannolikt kommer att komma över sina högsta förväntningar redan i september.

Inför Fed har vi den mindre frågan om KPI-inflationen i Storbritannien, som redan är över dubbelt så mycket som centralbankens 2%-inflationsmål på 4,2% och kommer att stiga ännu högre till 4,8% i dagens novembersiffror. RPI kommer också att öka ytterligare till nivåer som senast sågs 1990 nära 7 %, vilket ställer skarp kontrast till MPC:s förlamning när det gäller att agera på räntor.

Igår uppmanade IMF, som inte precis är känt för sin noggrannhet i sina prognoser, också Bank of England att sluta skjuta upp när det kommer till inflation, krukor och vattenkokare du tänker på och varnade centralbanken för att undvika “an inaction bias” med tanke på kostnaderna för att begränsa andra omgången effekter.

Problemet för IMF, och för oss andra, är att det är allt MPC vet hur man gör. Inaktivitet är dess raison d’etre.

I rättvisans namn mot Bank of England hämmas de av osäkerheten kring Omicron-varianten som sannolikt kommer att bromsa den ekonomiska aktiviteten under de närmaste veckorna, men om de hade agerat i november skulle de inte ha det problem som de står inför för närvarande.

Medan dagens KPI-siffror för november förväntas röra sig nära 5 %, förväntas även producentpriserna stiga ytterligare med förväntningar om att insatspriserna kommer att stiga med 13,2 %, vilket innebär att KPI sannolikt kommer att röra sig ännu högre under de kommande veckorna.

Detta innebär också att passivitet från Bank of England i morgon kommer att innebära att ränteförändringar inte kommer att ske förrän den 3 februari 2022, vilket är när MPC nästa gång ska mötas.

EURUSD – fortsätter att sjunka lägre, och även om det är under 1,1385-området, är risken för ett omtest av 1,1185 fortfarande den minsta motståndslinjen. Det viktigaste stödet ligger kvar på novembers lägsta nivå på 1,1185, såväl som 1,1160-nivån. En flytt genom 1,1420 talar för en flytt tillbaka till 1,1520-nivån.

GBPUSD – fortsätter att hålla linjen ovanför 1,3160-området, och medan vi gör det kan vi gå tillbaka mot 1,3400-området. Ett avbrott på 1,3160 öppnar upp 1,3000-nivån. Vi måste återhämta oss över 1,3300-nivån för att stabilisera oss och gå mot 1,3500-nivån.

EURGBP – trots en kort squeeze till 0,8600-området förra veckan ser euron fortfarande svag ut och faller snabbt tillbaka under 200-dagars MA igen, som nu fungerar som motstånd. Stödet ligger kvar på 0,8480-nivån och måste bryta under denna nivå för att minska risken för ytterligare vinster.

USDJPY – 114.00-nivån fortsätter att fungera som motstånd, med ett avbrott riktat mot 115.00-området. 112,50-nivån ser fortfarande ganska stabil ut för tillfället. En rörelse under 112,50-nivån riktar sig mot 111,80-området.

[ad_2]

Source link