Marknadsöversikt. Fed kommer att höja räntorna med ytterligare 75 bps

[ad_1]

forex_nyheter_11De europeiska marknaderna hade en övervägande negativ ton i går, drivet av ökande oro för att osäkerheten kring minskade ryska gasflöden sannolikt kommer att leda till en europeisk recession när vi går mot årets slut.

Amerikanska marknader genomgick också en negativ session efter att den amerikanska återförsäljaren Walmart utfärdade en vinstvarning, och konsumenternas förtroende i USA sjönk till de lägsta nivåerna sedan februari förra året.

För att täcka det hela kom de senaste resultatsiffrorna från Googles ägare Alphabet och Microsoft båda under förväntningarna. Microsoft skyllde på en stark US-dollar och en avmattande PC-marknad, även om det bör noteras att intäkterna under fjärde kvartalet fortfarande var rekordhöga 51,87 miljarder USD, och 12% upp jämfört med samma period för ett år sedan.

När det gäller Alphabet var även annonsintäkterna goda, men återigen under förväntningarna. YouTubes intäkter uppgick till 7,34 miljarder USD, under 7,52 miljarder USD, medan annonsintäkterna steg med 12 % till 56,3 miljarder USD.

När vi ser framåt mot dagens European Open kommer huvudfokus att ligga på kvällens Fed-möte.

Det är säkert att Federal Reserve kommer att höja räntorna idag igen med ytterligare 75 bps, med den enda frågan som kommer härnäst, och om vi ser 50 bps eller ytterligare 75 bps i september. För två veckor sedan fanns det en del spekulationer om att vi skulle kunna se en rörelse på 100 bps idag, men det verkar mycket mindre troligt nu.

En aggressiv 100bps är inte på något sätt av bordet, men det har blivit mindre troligt efter att två av de mest hökaktiga Fed-medlemmarna, Christopher Waller och St. Louis Fed-president James Bullard, tryckte tillbaka och sa att 75bps förblev deras favoritalternativ, vilket föranledde en blygsam reträtt i den amerikanska dollarn, som nådde 20 år tidigare denna månad.

Sedan Federal Reserve gick in i blackout-perioden, har en hel del färsk amerikansk ekonomisk statistik visat tecken på att nöta runt kanterna, vilket har fått obligationsmarknaderna att omprisa tidslinjen och omfattningen av framtida räntehöjningar. Denna omprissättning har kommit till trots en total KPI-ränta som nådde ett nytt 40-årshögsta i juni på 9,1 %, även om nästan hälften av denna ökning har skett på grund av kraftiga prishöjningar på mat och energi, vilket Fed inte kan göra mycket åt.

Ändå har allt detta inte hindrat centralbanken från att anklagas för att vara bedrövligt bakom kurvan när det kommer till var räntorna är och var de borde vara.

Det är därför dagens presskonferens från Fed-ordförande Jay Powell förmodligen är viktigare än beslutet att höja räntorna. Alla som tror att i ljuset av de senaste uppgifterna att Fed sannolikt kommer att mildra sin ton kommer förmodligen att bli besviken, även om vi kan se Kansas Citys Fed-president Esther George avvika och rösta för en mindre höjning, som hon gjorde vid junimötet.

I vilket fall som helst, det sista som Fed vill göra nu är att låta marknaden tro att den är på väg att inleda en duvvridning, trots allt fler bevis på att ekonomin saktar in.

Powell kommer att vilja hålla sina alternativ öppna för september, med all vetskap om att han har Jackson Hole August Symposium på gång, såväl som två CPI-rapporter och två lönerapporter före det septemberdatumet.

För närvarande bör det förväntas att Fed kommer att luta sig in i berättelsen om att de behöver för att få inflationen under kontroll, även om det pressar den rubricerade arbetslösheten en hel del högre. Det verkar finnas en beslutsamhet från många styrelseledamöter att de måste pressa inflationen tills kärnorna gnisslar och om det betyder att arbetslösheten börjar stiga så är det så. Fed räknar redan med att arbetslösheten kommer att röra sig över 4 % nästa år i alla fall.

Det finns redan övertygande bevis för att inflationen mycket väl kan ha nått en topp, kärn-PCE har varit på nedåtgående spår sedan mars, men det är inte någon tröst för konsumenterna, och medan inflationsförväntningarna på längre sikt har sjunkit till sina lägsta nivåer på över ett år, Fed kommer att vara ovilliga att hysa idén om en duvtapp vid denna tidpunkt.

När det gäller deras ekonomiska prognoser räknar Fed redan med att arbetslösheten kommer att stiga över 4 % nästa år, så det är troligt att de kommer att inta åsikten att ytterligare hökism förmodligen är vägen att gå, även när 5-års inflationsförväntningarna glider till sitt lägsta nivåer på över ett år.

Med ord från San Franciscos Fed-president Mary Daly, i kommentarer som gjordes den 15 juli, är Fed inte bekymrad över att tillaga saker för mycket, även om det är lätt för henne att säga eftersom hon inte är röstberättigad i år. Ändå ger hennes kommentarer en inblick i andra Fed-medlemmars tankesätt. Penningpolitiken är fortfarande tillmötesgående och Fed talar inte om att höja räntorna till ett “extremt intervall” utan om “något mer som i intervallet 3%.”

Daly fortsatte med att notera att data om lägre inflationsförväntningar från University of Michigan var bra, men fortsatte med att insistera på att nuvarande politik fortfarande var mycket tillmötesgående.

Med Fed Funds-räntan för närvarande på 1,5 % till 1,75 %, finns det fortfarande gott om utrymme för räntan att gå högre med 75bps idag, och vara över 3 % vid årets slut.

EUR/USD – har fortsatt att komma under press medan de låg under topparna förra veckan i 1,0275-området. Risken kvarstår för en återgång mot paritet, och de tidigare bottennoteringarna på 0,9950. En rörelse under 0,9950, mot 0,9660.

GBP/USD – gjorde ytterligare en marginell ny höjdpunkt igår, då vi ser ut att gå mot 50-dagars SMA, och nedåtgående trend från februaris toppnivåer. Stödet kvarstår vid 1,1870-området, med biasen kvar mot nedsidan medan den ligger under 50-dagars SMA.

EUR/GBP – glider tillbaka mot 0,8400-området med risk för ytterligare förluster mot 0,8300. Medan 0,8400 håller är risken för en rebound alltför reell och en flytt tillbaka till 0,8480-området.

USD/JPY – går tillbaka till 138.00-området, trots reträtten från 139.40-nivån förra veckan. Vi har support på 135.50-området. En paus på 140.00 riktar sig till 145.00-området. Det stora stödet ligger på 134,80-nivån och de lägsta juli.

[ad_2]

Source link