Marknadsöversikt. Fed kommer att höja räntorna för första gången sedan 2018


De europeiska marknaderna lyckades återhämta sig från sina låga nivåer i går, hjälpt av en nedgång i oljepriserna som bidrog till att minska oron för att en energiprisspiral skulle kunna utlösa en ekonomisk nedgång.

De amerikanska marknaderna avslutade sessionen kraftigt högre, med S&P500 som slutade högre för första gången sedan i onsdags, med nedgången i oljepriserna och gårdagens PPI-rapport som gav hopp om att inflationstrycket mycket väl kan vara nära att avta, efter att kärn-PPI kom in mjukare än förväntas.

Som ett resultat av gårdagens starka avslutning ser de europeiska marknaderna ut att öppna högre i morse, men varje rally kommer sannolikt att stöta på motvinden av rubriker från Ukraina, såväl som utsikterna att Ryssland kan gå i konkurs med en obligationsbetalning senare i dag . En räntebetalning på 117 miljoner USD förfaller idag på en obligation i US-dollar. Ryssland har sagt att de kommer att betala i rubel vilket skulle få klockan att ticka på en potentiell standard.

Det kommer också att bli en stor dag för den amerikanska ekonomin med den senaste amerikanska detaljhandelsrapporten för februari, före det senaste räntebeslutet för Federal Reserve Open Market Committee.

Den amerikanska detaljhandelsförsäljningen såg en stor återhämtning i januari efter en stor nedgång på -1,9 % i december. Detaljhandelsförsäljningen i januari visade att utgifterna, trots svagt konsumentförtroende, återhämtade sig i sin snabbaste takt på 10 månader och steg med 3,8 %, klart över förväntningarna på 2 %. De största vinsterna fanns i onlineförsäljning samt möbler, bilar och byggmaterial då amerikanska konsumenter spenderade pengar på att förbättra sina hem och uppgradera sina bilar, utan alltför mycket oro för stigande energipriser och högre levnadskostnader. Amerikanska konsumenter kommer mot den hotande lönepressen från en något bättre plats ekonomiskt på grund av de olika stimulanspaketen under de senaste 18 månaderna, men på längre sikt kommer dessa besparingar sannolikt att minska, eftersom priserna på insatsvaror fortsatte att stiga.

Förväntningarna är att detaljhandeln i USA ska öka med 0,4 % i februari.

I grund och botten är dagens Federal Reserve-räntebeslut förmodligen det enklaste man kommer att behöva fatta i år.

Med den totala inflationen i USA på 7,9 % och sannolikt kommer att gå högre är det ganska säkert att vi kommer att se en ränteuppgång senare idag på 0,25 %, vilket pressar Fed Funds ränteintervall från noll och upp till 0,25 % till 0,50 %. Det finns några på FOMC som förmodligen är i lägret som vill se en räntehöjning på 50 bps, men med tanke på den ryska invasionen av Ukraina och den resulterande volatiliteten i de globala råvarupriserna kan vi mycket väl se lite försiktighet.

De senaste lönesiffrorna visade att lönetillväxten avtog från 5,5 % till 5,1 % i februari, vilket även om det fortfarande är ganska starkt inte tyder på att lönerna är på väg att explodera högre än. Feds större problem är hur den hanterar sina meddelanden för framtida räntehöjningar mot en bakgrund av stigande insatspriser som sannolikt kommer att bromsa den amerikanska ekonomin under resten av året.

St Louis Fed-president James Bullard har varit särskilt högljudd när det gäller behovet av en 1%-ig räntehöjning senast den 1 juli, och med Feds arbetslöshetsmandat mer eller mindre uppfyllt, kommer huvudfokus att ligga på inflationen och utsikterna att vi kunde se rubrik-KPI nå 10 % i mitten av sommaren.

Veckans tillväxt- och inflationsprognoser kommer sannolikt att vara betydande i det sammanhanget eftersom marknaderna ser till att prissätta utsikterna för hur aggressivt Fed kan strama åt penningpolitiken under de närmaste månaderna.

Före den ryska invasionen av Ukraina antydde viss marknadsprissättning att vi skulle kunna se 7 räntehöjningar i år, och medan vissa antyder att det kanske inte händer nu, finns det ett argument att det kan vara det minsta av två onda.

Den tillfälliga handboken verkar vara så förra året nu med Fed som måste balansera riskerna med att dra åt för snabbt och tippa ekonomin i recession eller låta inflationen göra det åt dem genom att låta den slita.

EUR/USD – hade en snabb titt över 1.1000-området igår men lyckades inte följa igenom. Huvudmotståndet ligger kvar på förra veckans högsta strax över 1,1100. Även om risken är lägre för en återgång till trendlinjestödet från 2017 års låga nivåer, på 1,0800. Under 1,0780 öppnar risken för en flytt mot 1,0600.

GBP/USD – har hittat stöd vid 1,3000-området men behöver komma tillbaka över 1,3200 för att minimera risken för en rörelse mot 1,2800, vid ett avbrott under 1,2980.

EUR/GBP – gled tillbaka från 0,8455-området igår men måste bryta under 0,8370-området för att minimera risken för ytterligare uppgångar mot 200-dagars MA och 0,8480-området. Under 0,8370 mål 0,8320.

USD/JPY – fortsätter att se bra ut och närmar sig topparna i december 2016 på 118,65. En flytt här inriktar sig på 120.00-området. Endast en flytt tillbaka under 116,20 undergräver detta scenario och argumenterar för en flytt tillbaka till 115,40.Source link