Marknadsöversikt. Fed höjer med 50 bps, Bank of England upp nästa


Som väntat höjde Federal Reserve räntorna med 50 bps och pressade den övre gränsen för fondräntan till 1%. Det hade pratats om att vissa i kommittén var angelägna om en 75bps-förflyttning, men dessa farhågor blev intet när alla inom FOMC gick med på en 50bps-rörelse.

Dessutom lade centralbanken upp starten på programmet för att minska balansräkningen som började med 47,5 miljarder USD i juni, och steg till 95 miljarder USD i månaden efter 3 månader. Detta kan tolkas som att det är på den duva sidan, med tanke på att de startade programmet från en låg bas och sedan ökade, snarare än att gå för 95 miljarder dollar rakt ut ur porten.

På presskonferensen lade Fed-ordförande Jay Powell lite kött på benen av tillkännagivandet genom att insistera på att Fed inte hade för avsikt att gå snabbare än 50bps under en enda månad, vilket bestämt begravde alla utsikter att Fed skulle vara mycket mer aggressiv under de följande månaderna . Han påpekade specifikt att en 75bps-höjning inte var något som FOMC aktivt övervägde.

Denna politiska hållning var mycket mindre aggressiv än några av de mer hökaktiga scenarierna som marknaderna hade fruktat, och hjälpte till att agera som en broms på den amerikanska dollarn och drog tillbaka den kraftigt från sina 20-åriga toppar, samtidigt som räntorna också sjönk kraftigt, särskilt i korta änden.

Bankerna kommer sannolikt att välkomna detta när avkastningskurvan blir brantare.

Vi såg också de amerikanska aktiemarknaderna stiga kraftigt i efterdyningarna av presskonferensen med S&P500 och Nasdaq 100 som båda slutade 3 % högre, vilket i sin tur sannolikt kommer att se marknaderna här i Europa öppna kraftigt högre i morse trots en nedgång i kinesisk ekonomisk aktivitet i tjänstesektorn när Caixin Services PMI sjönk i april till 36, en tvåårig lägsta nivå.

Med Federal Reserves beslut bestämt i backspegeln har Fed-politikerna nu friheten att börja formulera sin egen version av gårdagens händelser, med några av de mer hökaktiga medlemmarna som St. Louis Fed-president James Bullard sannolikt att hälla kallt vatten på några av gårdagens positiva berättelse.

Tills dess kan vi se mot Bank of England senare idag, med hopp om att de inte kommer att spåra ur den återhämtning vi såg i pundet i går kväll när den amerikanska dollarn föll tillbaka.

Med den brittiska inflationen redan på 7 % i mars och som kommer att gå ännu högre, har Bank of England inte en lätt uppgift, särskilt med tanke på nedgången i detaljhandeln under samma månad.

Vi vet redan att vissa i MPC är oroade över den negativa inverkan en ytterligare räntehöjning kan ha på efterfrågan i den brittiska ekonomin och det bräckliga konsumentförtroendet. Detta var en faktor som citerades av Jon Cunliffe vid det senaste mötet när han röstade för att hålla räntorna på is, men det är också svårt att ignorera effekten av stigande priser också på dessa faktorer.

Stigande priser blir inbäddade i priset på kläder, möbler, mat, dryck och restauranger, medan ett sjunkande pund har bidragit till att pressen uppåt på priserna. Cunliffe kan oroa sig för en ränteuppgång vad han vill, men om pundet fortsätter att falla kommer trycket uppåt på inflationen att öka ytterligare. Att höja räntorna kan vara det minst dåliga alternativet, men Cunliffe kan mycket väl vara en dissenter, tillsammans med kanske Tenreyro, till alla beslut att vandra idag.

Med insatspriser på 19,2 % kommer ytterligare tryck uppåt på den totala inflationen, och Bank of England kommer sannolikt att ställas inför lite annat val än att höja räntorna om så bara för att hålla jämna steg med Federal Reserve, om så bara för att upprätthålla ränteskillnader, och hjälpa till att pressa tillbaka pundet till $1,3000.

Vissa kanske hävdar att Bank of England skulle kunna komma undan med att höja räntorna med 25bps stegvis, och det kan fungera med tanke på den duvaktiga reaktionen på gårdagens Fed-beslut, men det skulle behöva kombineras med fasta framåtriktade riktlinjer, tillsammans med ett åtagande att fortsätta höja priserna under efterföljande månader, tillsammans med en tidtabell för kvantitativ åtstramning. Ett trevande och svagt förhållningssätt skulle inte fungera och skulle bara sända en signal om att centralbanken är svag i åtagandet att nå sitt inflationsmål.

Den större risken för idag är om centralbanken inte gör någonting, med en minimiförväntning på en 25bps-uppgång till 1%, men en utomstående chans att vi skulle kunna se en 50bps flytta till 1,25%.

Före Bank of Englands beslut väntas PMI för april för Storbritannien bekräftas till 58,3, en kraftig nedgång från mars 62,6.

USA:s veckovisa arbetslöshetsanmälningar förväntas komma in oförändrade på 180k.

EUR/USD – fortfarande över förra veckans lägsta nivåer på 1,0470, med nästa mål en potentiell omprövning av 2017 års lägsta nivåer på 1,0340. För att minska risken för en rörelse mot paritet måste vi se en rörelse tillbaka över 1,0820-området.

GBP/USD – håller sig långt över de lägsta 1,2412 förra veckan för nu. Vi behöver se en rörelse tillbaka över 1,2630 för att föreslå ett omtest av 1,2830-området, eller riskera en rörelse mot 1,2250.

EUR/GBP – har fortfarande motstånd på 0,8470/80, med stöd på nivån 0,8360/70. Fortfarande i det bredare 0,8200/0,8500-intervallet med stöd även på 0,8320.

USD/JPY – verkar ha tagit slut på 131,25 men är nu på väg mot ett potentiellt test av 135,00-området och 2002 års toppar, medan de är över 129,20.Source link