Marknadsöversikt. Fed förväntade sig att höja räntorna med 50 bps, men vägledning förväntas vara nyckeln


Efter en nedslående start på veckan återhämtade sig de europeiska marknaderna igår, medan återkomsten av den brittiska marknaden såg att FTSE100 fick en liten vinst som till stor del berodde på en solid prestation från BP, då energijätten ryckte på axlarna från en Q1-inspirerad Rysslandsförlust på $20 miljarder, med några anständiga vinster från sin underliggande olje- och gasverksamhet.

Amerikanska marknader lyckades också notera uppgångar för andra dagen i rad, med alla ögon på dagens efterlängtade Federal Reserve-räntebeslut.

De europeiska marknaderna ser ut att sjunka tillbaka något efter uppgångarna från igår, med det tidiga fokuset som förväntas ligga på de senaste PMI:erna för tjänster för april.

Dessa förväntas visa att trots stigande priser ökade den ekonomiska aktiviteten efter en måttlig avmattning i mars, med förbättringar förväntade i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland på 54,5, 55,9, 58,8 respektive 57,9.

De senaste brittiska utlåningsdata för mars förväntas visa att efterfrågan på krediter avtog, med nettokonsumtionskrediter som förväntas falla tillbaka till 1,3 miljarder pund från 1,9 miljarder pund, medan godkännanden av bolån förväntas förbli stabila på 70 000.

Gårdagens amerikanska JOLT-siffror visade att lediga jobb i mars steg till 11,5 miljoner vilket pekar på en amerikansk arbetsmarknad som fortsätter att se stram ut.

Detta bör utöva ett tryck uppåt på lönerna som för närvarande stiger med 5,6 % och bör också peka på solida anställningstrender när vi ser mot dagens ADP-lönerapport och fredagens lönerapport utanför jordbruket.

I april ADP-rapporten förväntas 385 000 nya jobb läggas till, en blygsam nedgång på mars 455 000, och skulle vara den svagaste siffran sedan augusti förra året. Denna nedgång i anställningen har återspeglas i den senaste ISM-tillverkningsundersökningen som såg att sysselsättningskomponenten kom in på 50,9, en kraftig nedgång från mars 55.

Dagens räntebeslut från Federal Reserve borde inte vara någon överraskning för de flesta med en förväntad räntehöjning på 50 bps, vilket borde ta den övre gränsen för Fed Funds-räntan till 1%.

Detta är marknadens minsta förväntningar, när det kommer till vad Fed mycket väl kan tillkännage idag, med en extern chans att vi kan få några medlemmar att driva på en 75bps höjning.

Den största frågan kommer att handla om takten i dess program för minskning av balansräkningen tillsammans med takten i efterföljande räntehöjningar, med potential för ytterligare 50 punkters höjning i juni.

Powells kommentarer till IMF, att Fed mycket väl skulle kunna gå mycket hårdare och mycket snabbare på räntehöjningar har väckt oro för att Fed mycket väl kan överspela sin hand vid en tidpunkt då den globala ekonomin ser ut att vara redo för en ihållande avmattning, när Kina fortsätter att förlora kampen mot Covid.

Medan marknaderna kommer att leta efter ledtrådar om hur många fler räntehöjningar på 50 bps som mycket väl kan vara på väg, bör en titt på punktdiagrammen, såväl som Fed:s inflationsprognoser ge några ledtrådar här.

Vi kommer också att ha ett öga på ämnet balansräkningsminskning, med potentialen att vi skulle kunna få ett tillkännagivande idag, särskilt med tanke på att det verkade råda allmän enighet från vad vi fick fram från de senaste Fed-protokollen att vi kunde se $95 miljarder i månaden, därav 60 miljarder dollar i statsobligationer och 35 miljarder dollar i värdepapper med säkerhet i hypotekslån.

Från de föregående protokollen stod det också klart att vissa ville gå längre utan begränsningar för hur snabbt balansräkningen går.

Detta tyder på att vi inte bara kommer att få en räntehöjning på 50 bps idag, utan vi kan också se början av balansräkningen, vilket skulle vara en ganska stor vändning från centralbankens sida, eftersom den bara slutade öka sin balansräkning i Mars.

EUR/USD – fortsätter att finna stöd strax över förra veckans lägsta nivåer på 1,0470, med nästa mål en potentiell omprövning av 2017 års lägsta nivåer på 1,0340. För att minska risken för en rörelse mot paritet måste vi se en rörelse tillbaka över 1,0820-området.

GBP/USD – tyst session igår över de lägsta 1,2412 förra veckan. Vi behöver se en rörelse tillbaka över 1,2630 för att föreslå ett omtest av 1,2830-området eller riskera en rörelse mot 1,2250.

EUR/GBP – förra veckans misslyckande i 0,8470/80-området har sett euron falla tillbaka och återhämta sig från 0,8360/70-nivån. Fortfarande i det bredare 0,8200/0,8500-intervallet med stöd även på 0,8320.

USD/JPY – verkar ha tagit slut vid 131,25 men är nu på väg mot ett potentiellt test av 135,00-området, och 2002 års toppar, medan de är över 129,20.Source link