Marknadsöversikt. EU:s KPI kommer att nå det högsta i 13 år, EU:s BNP i fokus

[ad_1]

forex_nyheter_10Vi såg ännu en dag med rekordhöga rekord för amerikanska aktier igår, den här gången satte S&P500 och Nasdaq tonen, men när vi går in i slutet av veckan och månaden kunde vi mycket väl se lite av en tillbakagång efter både Amazon och Apple missade förväntningarna efter klockan, båda sålde kraftigt, eftersom de skyllde på högre kostnader och störningar i leveranskedjan.

De europeiska marknaderna har ägnat de senaste dagarna åt att sjunka från sina senaste toppnoteringar, mer på tröghet än något annat, och ser ut att öppna något lägre igen i morse efter att vinstbesvikelserna från Amazon och Apple skickade amerikanska terminer lägre.

USA:s ekonomiska data var lite blandad i går, eftersom veckovisa arbetslöshetsansökningar fortsatte att falla tillbaka, vilket drog fortsatta anspråk ner till sina lägsta nivåer sedan början av mars 2020, på 2,24 miljoner, medan BNP för tredje kvartalet avtog kraftigt till 2 % från 6,7 % under Q2, då stigande Delta-infektioner hämmade konsumenternas förtroende och krympte den ekonomiska aktiviteten under kvartalet.

Idag får vi en titt på tidiga indikationer på EU:s tredje kvartals BNP, tillsammans med de preliminära släppen för Frankrike, Tyskland och Italien som sannolikt kommer att visa liknande nivåer av ekonomisk aktivitet, trots lägre infektionsfrekvens.

Senaste ekonomiska data från Europa har visat att den ekonomiska aktiviteten verkade ha nått en topp under andra kvartalet, och även om vi har sett en viss avmattning har nedgången inte varit så illa, med många konsumenter i hela EU som verkar motvilliga att spendera sina överskottsbesparingar på en gång. Politisk osäkerhet i Tyskland har inte heller hjälpt, medan återhämtningen av tjänster på andra håll har hindrats av långsammare vaccinutrullning, såväl som olika reserestriktioner

När vi tittar på morgonens franska BNP-siffror för tredje kvartalet, är förväntningarna på en förbättring till 2,2% från 1,1%, medan bilden i Tyskland förväntas bli ganska likartad med BNP för tredje kvartalet som också förväntas komma in på 2,2%, en förbättring jämfört med andra kvartalets BNP. 1,6 %.

Italiens BNP för tredje kvartalet väntas bromsa från 2,7 % till 2 %.

Allt detta förväntas leda till att EU:s BNP för tredje kvartalet förblir stabil på omkring 2,2 %, oförändrad från andra kvartalet.

Även om den ekonomiska bilden verkar ha varit ganska stabil under sommarmånaderna, finns det oro för att stigande priser mycket väl kan börja minska köpkraften och bromsa den ekonomiska aktiviteten ytterligare. Detta är något som ECB är oroad över och som ECB:s ordförande Christine Lagarde hänvisade till vid ECB:s presskonferens i går.

Tysklands KPI för oktober steg igen i går till 4,6 %, från 4,1 % i september, och de högsta nivåerna sedan 1992. Förra gången tyska KPI låg på dessa nivåer låg de tyska basräntorna på 6,75 %.

Detta förväntas leda till en mycket fastare totalinflation på EU-nivå, och något som vissa i ECB:s råd är mer oroade över än andra.

Det har förvisso skett en betydande ökning av prat bland vissa ECB-politiker om att centralbanken måste börja ta tid på sitt PEPP-program, med tanke på de kraftiga ökningar vi har börjat se i de överordnade KPI-siffrorna, och dessa farhågor är bara sannolikt att bli högre när dagens snabba KPI-siffror sjunker senare i morse.

Sedan juni har EU:s KPI stigit från 1,9 % och kan mycket väl nå 3,7 % idag, vilket skulle vara den högsta nivån sedan 2008. ECB kommer att insistera på att mycket av detta är övergående och det argumentet håller vatten medan kärn-KPI förblir dämpad, vilket den har hittills, för närvarande på 1,9%.

Med nuvarande siffror har EU förvisso ett mindre inflationsproblem än andra, men den senaste tidens uppgång i energipriser kommer säkerligen att bidra till att så ytterligare debatt bland hökarna och duvorna i ECB:s styrande råd, och en insisterande på att PEPP upphör i mars nästa år .

De brittiska konsumentkrediterna väntas ta fart måttligt i september och stiga till 0,5 miljarder pund, från 0,4 miljarder pund i augusti, medan bolåneutlåningen väntas ligga kvar på mellan 5 och 6 miljarder pund.

EUR/USD – tryckte över motståndet vid 1,1630-området mot 50-dagars MA och 1,1700-området, vilket skulle kunna fungera som motstånd nu vi har rört oss mot 1,1680-nivån. Support kommer nu i 1.1620-området.

GBP/USD – vi har stöd för 50-dagars MA på 1,3720, och medan det håller, måste vi se en rörelse genom 1,3840/50-området och 200-dagars MA för att rikta in oss på 1,3900-området. En rörelse under 1,3700 krävs för att öppna 1,3670-området.

EUR/GBP – misslyckandet med att bryta under 0,8400-området har fått euron att pressas tillbaka högre. Ett avbrott under 0,8400-området är inriktat på 0,8280-nivån. Vi måste bryta över 0,8480-nivån för att rikta in oss på 0,8520-området.

USD/JPY – hitta stöd i 113.20-området. Toppen i november 2017 på 114,75 är fortfarande det viktigaste motståndet. 113.20-området är nästa nyckelstöd, följt av 112.40-området.

[ad_2]

Source link