Marknadsöversikt. Europeiska aktier är inställda på ljummet start, UK-utlåningsdata i fokus


Europeiska lager gick inte igång med den bästa början på veckan, med stora nedgångar i energi såväl som rese- och fritidsbestånd, eftersom stigande fall i Delta-varianten i hela Europa och Asien föranledde införandet av nya gränsrestriktioner för vaccinerade och ovaccinerade både resenärer.

Vi hörde igår att Tysklands förbundskansler Angela Merkel ville förbjuda alla resenärer i Storbritannien att komma in i EU på grund av stigande fall i Delta-variant. Även om detta inte är en uppfattning som delas över hela Europa, har Spanien fortfarande meddelat att de vill se ett bevis på vaccination, eller ett negativt covid-test för dem som vill åka till öarna på Storbritanniens gröna lista.

Portugal insisterar också på vissa skyddsåtgärder beträffande besökare, precis som den europeiska sommarsemestern börjar komma i full gång och hotar ytterligare en sommarsäsong för företag i södra Europa, som hoppades få lite av en turistsäsong .

Tyvärr är det inte bara ett europeiskt problem eftersom Delta-varianten också sprider sig över Asien. I Australien har Sydney-regionen genomfört en fullständig tvåveckorsperiod på grund av stigande fall av Delta. Med så få av befolkningen som är vaccinerade är det mycket troligt att detta kommer att utvidgas och osannolikt att gränserna kommer att öppnas snabbt.

Hong Kong meddelade också att man också skulle förbjuda alla brittiska resenärer från torsdag den här veckan i ett försök att hålla Delta-varianten ute.

Amerikanska marknader hade en något bättre dag med Nasdaq och S & P500 som slog nya rekordhöjder, med tekniska aktier som hjälpte till att stödja den bredare marknaden, men Dow släpar efter när gamla ekonomiaktier gled tillbaka.

Dagens europeiska öppna ser ut till en ljummet start efter gårdagens förluster, efter att marknaderna i Asien också tappat mark eftersom oron växer att loppet mellan vaccinet och viruset går förlorat.

På datafronten förväntas de senaste utländska utlåningsuppgifterna visa att hypotekslån ökade i maj med £ 4,4 miljarder, och upp från 3,3 miljarder i april när låntagare ser ut att dra nytta av den senaste förlängningen av frimärkshelgen till slutet denna månad. Godkännanden av hypotekslån verkar ha stabiliserats mellan 80 000 och 90 000 per månad med förväntningar på 85,8 000 i maj.

Nettokonsumentkrediter har å andra sidan varit mer dämpade med nettoåterbetalningar varje månad i år. I själva verket har de brittiska konsumenterna under de senaste 14 månaderna betalat kreditbalanser under 12 av dessa månader, där hushållen satte in ytterligare 10,7 miljarder pund på sina bankkonton i april. Morgonens kreditnummer för maj förväntas se den första utlåningsökningen sedan augusti förra året.

I USA har vi de senaste konsumenternas förtroendeuppgifter för juni, som har sett en ganska uppgång under de senaste månaderna, från lägsta nivåer på 88,9 i början av året till 117 5 i april i efterdyningarna av stimulansbetalningarna i mars som anlände till Amerikanska dörrmattor i april. Medan återhämtningen i känslan har varit imponerande återspeglas den bara med jämna mellanrum i konsumentutgifterna där detaljhandeln underpresterade i maj och minskade med 1,3%, men vi såg några förbättringar i mars och april på 10,7% och 0,9%.

Trots att den amerikanska ekonomin förbättras verkar känslan fortfarande vara ömtålig, med stigande bensinpriser som bromsar efterfrågan på grund av störningar i utbudet, medan stigande priser i andra delar av ekonomin också kan påverka efterfrågan. Förväntningarna är att konsumenternas förtroende i juni ska stiga till 119, från 117,2.

EURUSD – fortfarande i ett tätt intervall över 1,1850-området, med 200-dagars MA vid 1,2000 nästa hinder för ett steg högre. Nyckelomvandlingen från förra måndagen behöver bekräftas för att gå 1.2000 mot 1.2080. Under 1.1840 föreslås en flyttning till 1.1704-nivån.

GBPUSD – ser för närvarande lite mjukt ut med 1.4000-nivån nyckelmotståndet. En paus över 1.4020 öppnar ett steg mot 1.4130. Ett steg under 1,3870 öppnar utsikterna för en flyttning mot 1.3780. En paus under 1,3780 antyder potentialen för en flyttning tillbaka till 1,3670.

EURGBP – har för närvarande motstånd på 0,8600-nivån, men har hittills inte lyckats fortsätta, med motstånd även på 0 8640. Medan under 0,8640 är förspänningen kvar för en återgång till 0,8530-området och förra veckans låga. Under 0,8530 öppnas 0,8480-nivån.

USDJPY – hitta motstånd strax under 111.20-nivån för nu, vilket kan se en återgång mot 110,20 under tiden. Uptrend förblir intakt medan den ligger över trendlinjen 110,00 från nedgångarna i år. Ett drag under detta stöd öppnar ett drag tillbaka mot 108.60-området.Source link