Marknadsöversikt. Europa väntar på en negativ öppning när Kinas handel bromsar i april


De amerikanska marknaderna genomgick ytterligare en nedslående vecka med fall för femte veckan i rad, även om saker fram till onsdagen såg mycket mer lovande ut i spåren av Feds beslut att höja räntorna med 50 punkter, den största räntehöjningen på en månad sedan maj 2000.

På mindre än 24 timmar hade den positiva stämningen som genererades av Fed-meddelandet och Fed-ordföranden Jay Powells presskonferens avdunstat snabbare än en isbit i öknen, efter att Bank of Englands guvernör Andrew Bailey erbjöd sin egen ganska dystra syn på den ekonomiska miljön, genom att nedgradera Storbritanniens ekonomiska utsikter till en minskning med -0,25 % 2023.

Detta fick investerare att ifrågasätta om Federal Reserve var mindre än ärlig om vad som kommer på vägen. Du behöver absolut inte leta för långt för att se var problemen kommer ifrån. Rysslands krig mot Ukraina är i sikte, men alla som tror att Kinas lättnader på penningpolitiken kommer att underlätta för den kinesiska ekonomin måste förmodligen titta närmare på händelser som utspelar sig där borta nu.

Med Kina som fortsätter att föra sin missriktade noll-Covid-politik har restriktionerna i Shanghai redan en kylande effekt på den ekonomiska produktionen där, såväl som hamnaktiviteten, eller snarare bristen på den, eftersom containerfartyg fortsätter att sitta utanför den kinesiska kusten och väntar att lastas av. Alla utsikter till försörjningskedjan gäller lättnader ser ännu längre bort än för några månader sedan.

Morgonens Kinas handelsdata för april tjänar bara till att förstärka det ytterligare. Siffrorna i mars var en besvikelse, och april var lite bättre, med importen ned 0,1 % i mars och oförändrad i april. Exporten var också en besvikelse och kom in på 3,9 %, en kraftig minskning från 14,7 %, eftersom transportsvårigheter och hamnstopp påverkade flödet av varor och tjänster.

För här och nu verkar den amerikanska ekonomin hålla sig hyfsat bra, men om man tittar noga noga finns det orosmoment, särskilt bostadsmarknaden, med stigande bolåneräntor som redan minskar bostadsförsäljningen, eftersom räntorna på amerikanska statsobligationer stiger. I fredags sjönk de amerikanska 10- och 30-årsräntorna till sina högsta nivåer sedan slutet av 2018, 3,125 % och 3,22 %. I slutet av förra året låg de på 1,51 % respektive 1,9 %.

När det gäller arbetsmarknaden var det inte mycket fel med förra fredagens amerikanska lönerapport för april, bortsett från ett fall i arbetskraftsfrekvensen, som verkade ganska udda, medan arbetslösheten låg kvar på 3,6 %.

Du skulle ha trott att med över 11 miljoner lediga platser i den amerikanska ekonomin skulle folk återigen gå med i arbetskraften, inte lämna den, men det var vad som hände förra månaden.

428 000 nya jobb lades till i april, medan marssiffran reviderades ned till 428 000, så lite symmetri där. Den genomsnittliga timinkomsten förblev stabil på 5,5 %, vilket återigen verkar kontraintuitivt med så många obesatta vakanser.

Detta skulle tyda på att arbetsgivare i USA är ovilliga att betala för mycket eftersom alla deras andra kostnader ökar.

Det var en liknande nedslående vecka för europeiska marknader, DAX slutade lägre för femte veckan i rad, medan FTSE100 stängde på sju veckors lägsta.

Dagens europeiska öppna ser ut att bli negativ, efter att asiatiska marknader också sjunkit tillbaka, med få tecken på att kinesiska ledare övervägde att ändra sin noll-covid-politik.

Den här veckan kommer huvudfokus på makrobasis att ligga på huruvida den amerikanska inflationen visar några tecken på platåer med släppet av amerikanska KPI och PPI för april på onsdag och torsdag.

Varje tecken på att så är fallet skulle kunna erbjuda ett visst andrum för investerare som blir allt mer oroliga över hur ihållande denna trend med stigande inflation kommer att bestå.

Utan något slut i sikte på Ryssland, Ukraina-konflikten och få tecken på en uppmjukning av covid-restriktionerna i Kina ser den globala ekonomin ut för en mycket mer utmanande två år än vad som hade förutsetts i början av året.

Det är också den 9 maj, som är Rysslands militärparad på Victory Day, till minne av Röda arméns nederlag mot Nazityskland. Tyvärr, för dem kommer de inte att kunna fira en seger i Ukraina, med kriget där som går så dåligt för dem, vilket innebär att vi skulle kunna få en ytterligare upptrappning av den ryske presidenten för att försöka bränna hans meriter med det ryska folket.

EUR/USD – stödet på 1,0470 verkar hålla i sig för tillfället. En rörelse nedan talar för en rörelse mot 2017 års låga nivåer på 1,0340. För att stabilisera oss måste vi komma tillbaka över 1,0650-nivån för att signalera en rörelse tillbaka mot 1,0820.

GBP/USD – föll till 1,2275 innan de återhämtade sig lite. Utsikterna ser dystra ut med ett avbrott under 1,2250 som öppnar 1,2000-området. Vi behöver se en återhämtning tillbaka över 1,2470 för att öppna upp 1,2600-området.

EUR/GBP – håller sig under 0,8600-området och de högsta i december för nu. Stödet ligger tillbaka vid 0,8470/80-området.

USD/JPY – ser ut att göra ett omtest av topparna på 131,25, med ett avbrott som riktar sig mot 135,00-området och 2002 års toppar. Stöd nu tillbaka på de lägsta nivåerna förra veckan på 128,60.Source link