Marknadsöversikt. Europa ställer in på kraftigt lägre öppning när Putin lägger ner handsken


Rapporter om ett eventuellt toppmöte mellan USA:s president Biden och Rysslands president Vladimir Putin såg att de europeiska marknaderna inledningsvis fick en hyfsad start på veckan.

Tyvärr varade inte den tidiga optimismen, och det Frankrike-inspirerade initiativet gick snart samma väg som alla tidigare initiativ för att försöka förstå exakt vad det är Ryssland vill ha med sin nuvarande strategi.

Som ett resultat av att Kreml tryckte tillbaka på det korta perspektivet av ett möte, rullade de europeiska marknaderna över och slutade i negativt territorium när separatiststyrkor i Donbas- och Luhansk-regionerna i östra Ukraina försökte provocera ukrainska arméstyrkor till handling mot dem .

Som ytterligare ett tecken på att Ryssland verkar ointresserat av att komma fram till en diplomatisk lösning, sade Vladimir Putin att Ryssland skulle erkänna rebellstyrkornas suveränitet över de omtvistade regionerna, och därmed bekräfta deras anspråk på att vara självstyrande.

Detta i sin tur ger honom det skydd han behöver för att invadera ukrainskt territorium till stöd för rebellstyrkorna, vilket han har beordrat ryska trupper att göra, för att utföra en “fredsbevarande” roll.

Om man säger åt sidan att varje åtgärd skulle strida mot internationell lag, skulle det också spränga hål i Minsks vapenvilaavtal och göra varje chans till en förestående nedtrappning ännu svårare än den är nu.

Putin fortsatte med att hävda att beslutet att anta Ukraina i Nato redan hade tagits och att ytterligare expansion bara var en tidsfråga. Gårdagens tal gör verkligen den utsikten mycket mer sannolikt och inte mindre. Han fortsatte med att säga att ukrainska styrkor omedelbart borde stoppa sina aktioner mot separatistregionerna.

Efter nattens nedläggning av handsken av Putin ligger bollen nu stadigt hos Nato, med den mycket verkliga utsikten att sanktioner kanske inte räcker, även om de i hög grad kommer att vara utgångspunkten, eftersom Europa står på vad som kan vara gränsen till krig.

Om Nato, USA, Storbritannien och ännu viktigare EU-nationer inte kan slå sig samman kring ett betydande och omfattande sanktionssvar, och i fallet med Nato, dra en definitiv linje i sanden, i kölvattnet av gårdagens händelser, då du måste undra vad som skulle få dem att göra, eftersom diktatorer sällan slutar om du blidkar dem.

Oljepriserna har reagerat i enlighet med detta, med Brent-priserna som pressar tillbaka upp mot förra veckans högsta, på väg mot nivån på 100 $ per fat som nu bara verkar vara en tidsfråga.

Guldpriserna har också återhämtat sig över $1 900 då det snabbt blir uppenbart att Ryssland verkar ointresserat av något annat resultat än det man vill ha.

Med de amerikanska marknaderna stängda igår kommer dagens marknadsprisåtgärd sannolikt att bli minst sagt kryddig med europeiska marknader som kommer att öppna kraftigt lägre, allt eftersom krigets trumslag blir allt högre.

EUR/USD – fortsätter att kämpa var som helst nära 1.1420-området, med partiskheten för en återgång till stöd vid 1.1270-området. En rörelse genom 1,1420 återinriktar topparna till 1,1485. En rörelse under 1,1270 återinriktar de lägsta i år till 1,1120.

GBP/USD – misslyckades vid 1,3640-området förra veckan. Behöver röra sig mot motstånd strax över dessa nivåer vid 1,3720-området och 200-dagars MA. Stödet kommer in på trendlinjestödet på 1,3440, från decembers lägsta nivåer, såväl som 50-dagars MA på 1,3500.

EUR/GBP – de lägsta 0,8280-nivåerna fortsätter att vara i sikte, medan de är under motståndsområdet 0,8410/20.

USD/JPY – ett fall under 114,70-området, öppnar för en återgång till 113,80-området. Vi har motstånd strax ovanför 115.20-området samt 115.80.Source link