Marknadsöversikt. Europa ställde upp för en lägre öppen, EU och USA inflationsdata i fokus

[ad_1]

forex_news_5Med Q3 nu i backspegeln, och de europeiska marknaderna publicerar sin första negativa månad sedan januari, tittar investerarna nu nervöst på oktober och undrar kanske om detta kan vara början på ytterligare svaghet.

Amerikanska marknader genomgick också sin första negativa månad sedan januari, men den var mycket allvarligare, med den sämsta månatliga utvecklingen för S&P 500 sedan mars 2020, då vi såg att pandemin kom att krascha genom marknaderna. Även en sen affär för att finansiera den amerikanska regeringen fram till den 3 december och avvärja en avstängning var inte tillräckligt för att stoppa en ganska dålig avslutning på månaden.

När vi går in i det sista kvartalet 2021 är vinsterna hittills fortfarande ganska hyfsade, vilket väcker frågan, hur mycket mer som finns kvar i tanken och om denna oktober kommer att leva upp till Octobers rykte tidigare, och levererar en enorm curveball, samt ger investerare en ångestattack. Det finns säkert mycket att oroa sig för från stigande energipriser, störningar i leveranskedjan och oro över mer ihållande inflation.

Dagens europeiska öppna ser ut att bli en negativ start, efter gårdagens lägre finish från USA, samt kraftiga nedgångar i Asien, även om kinesiska marknader är stängda, medan vi ser fram emot en hel dag med data, allt från tillverkning av PMI till det senaste inflationstal från EU, liksom amerikanska PCE -nummer.

De senaste PMI -siffrorna från både Tyskland och Frankrike var lite svagare förra månaden, även om de fortfarande ligger långt över 50 på båda punkterna. Italien och Spanien förväntas också se något lägre avläsningar, om än under högt till sent 50 -tal. Det finns dock växande tecken på svaghet när vi går in i vintermånaderna, och med stigande energipriser nu som börjar leda till produktionsstopp, finns det en chans att detta kan börja återspeglas i dessa rubriker. I Kina har vi redan sett betydande tecken på svaghet de senaste månaderna, eftersom myndigheterna vidtar åtgärder för att minska föroreningar och få ner priserna. Bort från Kina är avläsningarna i Europa, USA och Storbritannien kvar på 50 -talet.

I Tyskland är aktiviteten ännu mer motståndskraftig, trots att störningarna orsakas av olika branschstopp, högre priser och svagare export till Kina, med tillverkningsaktivitet över 60 -nivån. Huruvida denna situation kan fortsätta diskuteras med tanke på den senaste försämringen av företagens förtroende. Tyska IFO-affärsverksamhet har minskat de senaste månaderna och sjönk till tre månaders lägsta i augusti. Dessa tillverknings-PMI ser ut att sjunka ytterligare i september, särskilt med tanke på osäkerheten kring det tyska valet, som sannolikt kommer att starta en långvarig dragkamp för att bilda en ny regering när Angela Merkel lämnar den politiska scenen efter 16 år vid roder.

Gårdagens höjning av tyska KPI till sin högsta nivå sedan 1993 till 4,1% kommer oundvikligen att leda till oro bland de mer hökaktiga medlemmarna i ECB: s styrelse, att centralbanken måste börja ringa tid på sitt PEPP -program snarare än senare. Volymen blir bara högre om dagens EU -blixt -KPI, som redan har hoppat från 2,2% i juli, till 3% i augusti, blir ännu högre senare i morse när blixtens september -nummer släpps. Förväntningarna är på en ökning till 3,3%, men med tanke på att kärnpriserna är mycket lägre och fortfarande under 2%kan ECB: s president Christine Lagarde mycket väl känna sig bekväm med att vända hökarna neråt.

Trots det kommer inte problemet att försvinna, och det kommer att bli en bredare diskussion om PEPP i december, tryck för att agera blir bara högre om energiprishöjningen börjar sippra ner i den bredare ekonomin, som det kommer att göra vid något tillfälle. På nuvarande siffror har EU fortfarande ett lägre inflationsproblem än andra, men den senaste tidens höjning av energipriserna kommer säkert att hjälpa till att så vidare debatt bland hökarna och duvorna i ECB: s styrelse.

Med Fed nästan säkert att starta sitt avsmalnande program, antingen nästa månad eller i december, verkar de senaste kärnkraftsinflationen i PCE nästan tillfälligt, men det finns tecken på att vi här kanske har sett en topp, med förväntningar på 4,2% för augusti, samma som juli. Vi har också de senaste personliga utgifterna och inkomstsiffrorna i augusti som nu borde börja lugna sig lite efter stimulansen som infunderade toppar och dalar som setts tidigare i år.

Personlig inkomst förväntas stiga med 0,2%och personliga utgifter med 0,7%, medan den senaste ISM-tillverkningsrapporten för augusti kan ge lite inblick i nästa veckas löneregistreringsrapport, särskilt när det gäller sysselsättningskomponenten. I augusti sjönk detta under 50 till 49, så någon form av återhämtning tillbaka över 50 skulle vara ett uppmuntrande tecken på en återhämtning i lönerna i september. Rubriken förväntas sjunka något till 59,5, från 59,9.

EUR/USD – har fortsatt att glida lägre, vilket ökar möjligheterna att gå mot 1.1450 -området. Vi kunde se en kort press mot 1.1760 men den övergripande momentum verkar tyder på fortsatt svaghet.

GBP/USD – efter att ha brutit sig under 1,3600 -området har förspänningen utan tvekan förskjutits för en rörelse mot 1,3400 -området. Det verkar nu troligt att vi kommer att se en rörelse mot 1.3375 och sedan vidare till 1.3230. Vi måste se ett drag tillbaka över 1.3620 för att stabilisera och öppna en återgång till 1.3750.

EUR/GBP-misslyckades vid 0,8660/70-området och 200-dagars MA. Detta är nu en nyckelnivå, som om den bryts kan se ytterligare vinster mot 0,8720. Efter att ha fallit tillbaka under 0.8600 -området kunde vi se en rörelse mot 0.8530, på en paus under 0.8560.

USD/JPY – verkar ha stött på motstånd klockan 112.00 med en viktig dagomvändning, vilket kan se oss gå tillbaka mot 110,80 -området. Nyckelmotståndet förblir topparna 2020 på 112,25.

[ad_2]

Source link