Marknadsöversikt. Europa siktar på en högre öppning när marknaderna väger upp nästa steg


Gårdagens överväldigande svar från västerländska ledare på Rysslands president Vladimir Putins agerande på måndagskvällen såg de europeiska aktiemarknaderna återhämta sig från sina låga nivåer för att avsluta dagen blandat.

Det osäkra svaret tycks handla om vad som utgör en invasion, särskilt med avseende på de omtvistade regionerna. Med tanke på att Ryssland fram till denna vecka har förnekat närvaron av sina styrkor i Donbas och Luhansk, och nu har erkänt att dess styrkor är där, framstår det i bästa fall som pedanteri.

Även om det alltid är förnuftigt att reagera försiktigt när du svarar på en provokation, när du tillbringar större delen av de senaste veckornas varning för “massiva” sanktioner, undergräver det snarare din berättelse om du misslyckas med att leverera dem när dina varningar ignoreras.

Reaktionen från de amerikanska marknaderna utspelade sig på liknande sätt till en början, men de rullade över igen efter att marknaderna i Europa hade stängt, efter att Putin fick sitt eget parlament att godkänna stämpel för ryska trupper att operera utanför landet, vilket gjorde ytterligare upptrappningar mycket mer troligt.

USA:s president Biden fortsatte senare med att utvidga omfattningen av amerikanska sanktioner till att inkludera den ryska banken VEB, samt sanktionera Rysslands statsskuld, men det var så långt det gick, utan några större banker inriktade på, och inga hot om att ta bort tillgången till SWIFT betalningssystem, även om det kan hållas tillbaka till senare.

USA:s president fortsatte också med att säga att USA kommer att tillåta utplacering av ytterligare styrkor och utrustning för att stärka de baltiska staterna, för att förstärka Natos gränser, även om han återigen betonade att amerikanska trupper inte skulle trampa på ukrainsk mark.

Denna brist på stränghet när det gäller ytterligare sanktioner såg till att börja med att USA:s marknader började återhämta sig, men Putins stöd av separatistiska anspråk på hela Donbas-regionen, och inte bara de områden de ockuperar, fick marknaderna att sjunka igen mot sina låga nivåer i januari. , när insikten började att ytterligare militära upptrappningar nu var mycket mer sannolika.

När sentimentet fortsatte att ebba och flöda, steg marknaderna i Asien försiktigt högre, och detta ser ut att se marknaderna här i Europa göra samma sak, när vi tittar på hur och när nästa utveckling spelar ut.

I går hörde vi från Bank of Englands vice guvernör Dave Ramsden som varnade för att han förväntar sig att se ytterligare åtstramningar under de kommande månaderna.

Han var en av MPC-medlemmarna som röstade för en räntehöjning på 50 bps tidigare denna månad och verkar tyda på att även om alla beslut om ytterligare höjningar är väl avvägda, har han förmodligen inte ändrat uppfattning om ytterligare åtstramning på kort sikt. Han tryckte dock tillbaka på marknadens förväntningar om snabbare ökningar, även om vi fortfarande kan förvänta oss att se ytterligare 25 bps när MPC möts den 17 mars

Senare idag får vi höra från Bank of Englands guvernör Andrew Bailey, liksom MPC-medlemmarna Ben Broadbent, Jonathan Haskel och Silvana Tenreyro när de vittnar för parlamentsledamöter i Treasury Select Committee, med ämnet räntor och levnadskostnader troligtvis på agendan.

EUR/USD – fann stöd strax över 1,1270-området igår. Fortfarande intervallhandel med motstånd nära 1,1420-området. En rörelse genom 1,1420 återinriktar topparna till 1,1485. En rörelse under 1,1270 återinriktar de lägsta i år till 1,1120.

GBP/USD – föll tillbaka till 50-dagars MA igår innan det återhämtade sig. Behöver röra sig mot 1,3640 och bryta högre mot området 1,3720 och 200-dagars MA. Stödet kommer in på trendlinjestödet på 1,3450, från decembers lägsta nivåer.

EUR/GBP – återhämtade sig från 0,8310-området, men medan det ligger under 0,8410/20-området kvarstår biasen för en återgång mot de senaste bottennivåerna på 0,8280.

USD/JPY – fann stöd vid 114,50-området, trendlinjestöd från bottennivåerna i september. Vi har motstånd strax ovanför 115.20-området samt 115.80.Source link