Marknadsöversikt. Europa kommer att öppna lägre efter att amerikanska aktier har vänt uppgångar på det första amerikanska omicron-fallet


Efter en starkt positiv session i går lyckades FTSE100 sätta in sin bästa endagsprestation sedan juli, och stängde på sin bästa nivå den här veckan, tillsammans med DAX som stängde bara 15 500-nivån.

Gårdagens hausseartadhet kom trots oro för att ökningen av fall av Delta-varianter anstränger det tyska folkhälsosystemet till bristningsgränsen, med investerare som valde att fokusera på kommentarer från en WHO-tjänsteman som sa att nya vacciner för Omicron-varianten var onödiga och att infektioner så långt har varit mild, vilket bidrog till att förstärka den mer positiva berättelsen som vi såg igår.

Vinsterna var utbredda över hela Europa trots fortsatta rapporter om nya fall av Omicron-varianten som kommit in från hela kontinenten, såväl som i Storbritannien.

Amerikanska marknader tog också upp den positiva stafettpinnen, förstärkt av ett stabilt ADP-tal i november och en solid ISM-tillverkningsrapport, men även om gårdagens uppgångar var solida, med tanke på den senaste prisutvecklingen, fanns det alltid en känsla av att eventuella uppgångar kanske inte var särskilt hållbara, eller mottaglig för negativ rubrikrisk.

Sentimentet har gungat avsevärt under de senaste dagarna, och även om det är allmänt erkänt att fall av Omicron-varianten sannolikt kommer att sprida sig, kan det säkert inte ha varit alltför mycket av en överraskning för någon att fall snart skulle börja rapporteras i USA.

Men att döma av den amerikanska marknadens reaktion på det första rapporterade fallet av Omicron-varianten i Kalifornien, som skickade amerikanska aktier direkt tillbaka igen, är det något förvånande varför detta skulle vara en överraskning för någon. Med fall som rapporterades överallt var det bara en tidsfråga innan USA fick sitt första fall, så för amerikanska marknader att reagera som de gjorde i går är det lite förvånande, men med tanke på hur ombytlig stämningen har varit den senaste tiden kanske vi borde” inte vara. Trots det verkar den amerikanska reaktionen i går kväll lite överdriven med tanke på att det hittills inte finns några bevis alls för att även om det kan vara mer överförbart, så är det verkligen inte mer virulent.

Icke desto mindre ger gårdagens marknadsreaktion en smak av hur ombytlig och bräcklig sentimentet är för närvarande, trots olika försäkran från sådana som WHO, såväl som många av vaccinföretagen, inklusive BioNTech och Oxford University som kom med AstraZeneca-jabben.

Medan aktiemarknaderna fortsätter att fluktuera mellan hopp och rädsla, hackar också obligationsmarknaderna runt i väntan på vad Federal Reserves nästa drag i penningpolitiken kan bli.

Mot denna bakgrund är det kanske inte förvånande att vi kommer att se en negativ europeisk öppning senare i morse, när tjurarna och björnarna fortsätter att slåss.

EUR/USD – har fortfarande motstånd på 1,1385-nivån, med större motstånd vid 1,1420-området. Det viktigaste stödet ligger kvar kring förra veckans lägsta nivå på 1,1185, såväl som 1,1160-nivån. En flytt genom 1,1420 talar för en flytt tillbaka till 1,1520-nivån.

GBP/USD – hittade stöd längst ner på kanalen under 1,3200. Stödet finns kvar runt området 1,3160, som ska fungera som ett golv. Vi måste återhämta oss över 1,3400-nivån för att stabilisera oss och gå mot 1,3500-nivån.

EUR/GBP – stöter på motstånd på 0,8540-nivån, vilket är trendlinjemotstånd från topparna i september 2020. Hittade stöd på 0,8480-nivån och måste bryta under denna nivå för att minska risken för ytterligare vinster.

USD/JPY – har för närvarande stöd på 112,50-nivån, men det kämpar för närvarande under 114,00-området, vilket håller risken för ytterligare förluster på bordet mot 111,80-området.Source link