Marknadsöversikt. Europa kommer att öppna högre när Bank of Japan håller politiken oförändrad


Europeiska och amerikanska aktier har fortsatt att återhämta sig förlorad mark den här veckan, trots att det finns små utsikter till vapenvila, eller omedelbart upphörande av fientligheterna, mellan Ryssland och Ukraina.

Vi vacklade lite under den europeiska handelssessionen efter att Kreml hällde kallt vatten på rapporter om stora framsteg i fredssamtalen och kallade dem “fel”, vilket förstärkte risken att det lönar sig att vara skeptisk till rapporter kring fredssamtalen.

Det blir allt mer uppenbart att Rysslands intresse av ett förhandlat avtal antagligen inte sträcker sig längre än till optik, och att det inte menar allvar med ett upphörande av fientligheterna.

Det finns också den extra komplikationen att varje vapenvila skulle kräva en kraftig nedstigning från den ena eller andra sidan, och med deras respektive positioner fortfarande mil ifrån varandra, och Ryssland fortfarande riktar in sig på civila, verkar en förestående nedtrappning inte trolig vid denna tidpunkt .

Effekten av denna skepsis var att oljepriserna höjdes kraftigt, medan IEA varnade för utsikterna för försörjningsbrist under de kommande månaderna.

Den här veckan har vi sett Federal Reserve, såväl som Bank of England höja räntorna med 0,25 %, där Fed antog en hökisk höjning, med utsikter till ytterligare 6 räntehöjningar, medan Bank of England höjde räntorna för tredje mötet i rad, samtidigt som utsikterna till mer aggressiv handling tonas ned.

Detta såg både den amerikanska dollarn och pundet underprestera i går, i ett klassiskt fall av köp ryktet säljer nyheterna. Det som särskilt stack ut var avsaknaden av negativ påverkan på aktiemarknaderna, även om reaktionen på obligationsmarknaden antydde att risken för ett politiskt misstag ökade i takt med att avkastningskurvorna planade ytterligare.

Den australiensiska dollarn var bland de bästa resultaten efter att de senaste arbetslöshetssiffrorna kom över förväntningarna, vilket ökade utsikten att RBA så småningom kommer att behöva släppa sin duva berättelse och föra fram tidpunkten för sina egna räntehöjningar.

Dagens European Open ser ut att bli en positiv trots att det inte finns små utsikter till vapenvila på kort sikt när vi går in i helgen, med aktier som ser ut att sluta högre för andra veckan i rad.

Det är viktigt att notera att sentimentet förblir bräckligt, och att risken för ytterligare eskalering förblir ett verkligt bekymmer trots de senaste två veckornas uppgångar, eftersom Ryssland fortsätter att fastna i det hårda ukrainska motståndet.

Det finns få uppgifter att notera idag efter att Bank of Japan höll penningpolitiken oförändrad.

Värt att notera är också att USA:s president Biden kommer att tala med Kinas president Xi Jinping med ämnet Rysslands krig i Ukraina som kommer att stå högt på agendan och USA hoppas att Xi ska kunna utöva sitt inflytande på Putin och försöka driva på. honom mot en vapenvila.

EUR/USD – skjuts tillbaka över 1,1100-området i går, med en två veckors hög i processen. Om vi ​​håller över 1,1020 kan vi se ytterligare uppgångar mot 1,1240. Nyckelstödet är fortfarande nere nära trendlinjestödet från 2017 års låga nivåer, på 1,0800. Under 1,0780 öppnar risken för en flytt mot 1,0600.

GBP/USD – fick avslag på området 1,3200/10 igår. Vi behöver nu komma tillbaka över 1,3200 för att minimera risken för en rörelse mot 1,2800, vid ett avbrott under 1,2980. Över 1,3220 riktar sig mot 1,3400-området.

EUR/GBP – misslyckades på topparna denna vecka på 0,8455 igår. Vi behöver se en rörelse genom 0,8480-nivån för att sparka vidare mot decembertopparna på 0,8580. På minussidan måste vi bryta under 0,8370-nivån och målet 0,8320.

USD/JPY – risken kvarstår för en rörelse mot 120,00-området, medan över 116,20. Interim support på 117,80.Source link