Marknadsöversikt. Europa kommer att öppna högre, efter en vändning på den amerikanska marknaden


I går började en dyster och nykter period för Europa, efter att Ryssland slet upp den internationella rättsstaten och invaderade sitt mindre grannland Ukraina, en dag då de europeiska marknaderna föll.

Amerikanska marknader började dagen på liknande sätt, då Storbritannien tillkännagav en utvidgning av sanktionerna mot Putinregimen, inklusive frysning av tillgångar från alla stora ryska banker, och blockering av dessa banker för att kunna få tillgång till pund, och clearing av betalningar i Storbritannien.

Storbritannien förbjöd också alla ryska företag att skaffa finansiering i London, med Vitryssland inför samma öde. Mer än 100 individer kommer också att ställas inför frysta tillgångar, medan högteknologiska komponenter för export avsedd för Ryssland också kommer att blockeras.

Med USA som följer efter med liknande åtgärder och skär av ryska banker från det amerikanska finansiella systemet, verkar EU fortfarande vara en bit ifrån att följa i Storbritanniens och USA:s fotspår.

EU förväntas fortfarande följa efter med en rad liknande åtgärder, men dessa måste fortfarande vara helt överenskomna, även om det verkar som om det nukleära alternativet att stänga Ryssland utanför Swift-betalningssystemet ännu inte är på bordet på grund av press. tillbaka från Tyskland, Italien, Ungern och Cypern. Storbritannien och USA verkar vara för detta alternativ, men med tanke på att Swift är baserat i Belgien och omfattas av EU-lag har mekaniken att göra det visat sig vara problematisk

Även om de sanktioner som kommer att införas är i en betydligt starkare skala än de tidigare aviserade, är det osannolikt att de kommer att räcka för att ändra Putins kalkyl på kort sikt, med tanke på att Rysslands energimarknader, tillsammans med annan viktig export, och tillgång till Swift lämnades utanför.

Detta kanske hjälper till att förklara varför amerikanska marknader vände kursen efter de europeiska marknadernas stängning, för att avsluta dagen kraftigt högre, med Nasdaq 100 som leder vägen med en uppgång på över 3 %, bara timmar efter att ha sjunkit med 3 %, strax efter att marknaden öppnade .

Det kan också finnas ett geografiskt inslag i gårdagens återhämtning, med uppfattningen att amerikanska företag kan vara bättre isolerade från händelser som för närvarande äger rum i Europa.

Gårdagens uppgång i oljepriset upp till 105 dollar per fat visade sig också vara kortvarig, eftersom priserna sjönk tillbaka efter att det stod klart att sanktioneringen av exporten av rysk energi också var av bordet för tillfället, även om priserna fortfarande är höga, med Brent tillbaka över 100 dollar per fat, medan jordbruksråvaror som majs och vete också fortsatte att stiga.

Den sena återhämtningen som sågs på amerikanska marknader i går förväntas se att marknaderna i Europa öppnar något högre i morse, men uppsidan kommer sannolikt fortfarande att förbli begränsad medan striderna i Ukraina fortsätter, och osäkerheten om framtida sanktioner kvarstår.

På datafronten har vi några viktiga amerikanska inflationsdata, även om de senaste händelserna verkar ha förändrat kalkylen när det kommer till en Fed-räntehöjning nästa månad, eftersom en höjning på 50 punkter har blivit mycket mindre trolig.

Med publiceringen av de senaste Fed-mötesprotokollen stod det klart att det fanns ett kvorum av Fed-politiker som var ovilliga att överväga något annat än en 25bps-höjning i mars.

Debatten har gått en hel del sedan dessa minuter, med USA:s KPI på 7,5 %, och USA:s PPI också kraftigt högre, vilket betyder att dagens Feds föredragna inflationsmått, kärn-PCE-deflatorn, kommer att se en liknande kraftig rörelse uppåt. I december steg detta från 4,7% i november till 4,9%, bara sjunkande med 5%, en nivå som med stor sannolikhet kommer att gå över när dagens siffror släpps. Vi har redan sett ett antal politiker från Fed uttrycka oro över att inflationen håller på att ta slut, och de senaste januarisiffrorna kommer sannolikt bara att ha förstärkt dessa farhågor. Lägg till en stark jobbrapport i januari och detaljhandelsförsäljning, och det är tydligt att den amerikanska ekonomin går bra.

Som sådan skulle det ha varit ökande spekulationer om att Fed kan behöva luta sig mot en höjning på 50 punkter när de träffas nästa gång i mars. En stark siffra här skulle bara öka den ångesten, även om med situationen i Ukraina som den är nu, skulle Fed verkligen gå med på en så betydande ränterörelse, även om PCE-inflationen kom in före prognoserna.

Vi har också de senaste siffrorna för personlig inkomst och utgifter för januari som båda förväntas visa en anständig ökning med 0,5 % respektive.

EUR/USD – gled tillbaka till 1,1107 och den lägsta nivån sedan maj 2020 innan den återhämtade sig, men biasen kvarstår för lägre nivåer. Ett avbrott under 1,1100 talar för en rörelse mot 1,1000. Har nu motstånd vid området 1.1270/80.

GBP/USD – bröt under trendlinjestödet på 1,3460 och föll till 1,3273 innan det återhämtade sig. Bias kvarstår för ytterligare förluster mot 1,3160 medan under 1,3460-området.

EUR/GBP – föll tillbaka till 0,8300-området, men lyckades inte driva igenom, vilket ledde till en rekyl tillbaka till 0,8380. Fortfarande intervallhandel med motstånd i området 0,8410/20. Biasen kvarstår för en tillbakagång mot de senaste bottennivåerna på 0,8280.

USD/JPY – gled tillbaka till 114,40 innan den återhämtade sig högre. Vi verkar ha ett solidt stöd vid 114,40/50-området, och motståndet är nu tillbaka på de tidigare topparna på 115,80.Source link