Marknadsöversikt. Europa kommer att öppna högre efter att Blinken går med på att träffa Lavrov


I går var ännu en dag av osäkerhet och marknadsnedgångar på anspråk och motkrav mellan Ryssland och Nato om storleken och rörelsen av ryska styrkor vid den ukrainska gränsen.

Ryssland har fortsatt att förneka att de ökar storleken på sina styrkor, medan rapporter om beskjutning och beskjutning på en by i östra Ukraina av pro-ryska styrkor inte har hjälpt stämningen, med samma styrkor som anklagar Ukraina för beskjutningen.

Osäkerheten ledde till ytterligare nedgångar i Europa eftersom alla vinster på onsdagen på rapporter om ett ryskt tillbakadragande av några av deras trupper försvann i en ökända rökpuff.

Det blir allt tydligare att USA verkar tro att en rysk invasion bara är en tidsfråga, och om den kommer denna vecka eller om några dagar vill amerikanska tjänstemän att det ska stå klart att om och när det händer, Ryssland kommer inte att kunna gömma sig bakom en “falsk flagga”-händelse för att motivera det.

Amerikanska marknader drabbades också av sina största nedgångar i år, även om med en lång helg som väntar kan tunnare likviditet också spela en roll.

De asiatiska marknaderna har också fallit tillbaka i morse även om nedgångarna har dämpats genom att USA:s utrikesminister Anthony Blinken accepterade en inbjudan från Rysslands ryske utrikesminister Sergey Lavrov att träffas nästa vecka, förutsatt att det inte blir några ytterligare ryska intrång i Ukraina. Denna utveckling ser ut att se att marknaderna här i Europa öppnar sig något högre på grund av att om USA och Ryssland fortsätter att prata så har utsikterna för krig minskat för tillfället.

St. Louis Fed-president James Bullard var på trådarna igen i går, återigen drivit sitt argument för en höjning av räntorna med 1 % till juli, med 50 bps i mars, ifall ingen hade hört honom första gången eller andra gången för den sakens skull.

Tack och lov borde vi höra några fräscha röster senare idag med Chicago Fed-president Charles Evans, Fed-guvernör Chris Waller, New Yorks Fed-president John Williams och guvernör Lael Brainard som alla erbjuder sina tio cent för vad Fed kan göra i mars.

Med marknader här i Europa inställda på att öppna något högre kommer huvudfokus att ligga på den senaste detaljhandeln i Storbritannien för januari.

Tidigare i veckan steg Storbritanniens KPI till en ny 30-års högsta på 5,5 %, och mer oroande för de som letade efter tecken på en topp i prispress fanns det få tecken på en nedgång i de mer framåtblickande PPI-siffrorna som fortsatte att stiga eftersom produktionspriserna kom in på sina högsta nivåer sedan 2008 på 9,9 %.

Mer uppmuntrande tycks det finnas vissa tecken på ett tryck uppåt i lönerna efter att den genomsnittliga veckoinkomsten steg med 4,3 % i december. Vi har också sett några av de stora återförsäljarna tillkännage betydande löneökningar för sina anställda, med sådana som Tesco, Sainsbury, Aldi och Lidl som alla tillkännager att de höjer lönerna i linje med eller över inflationen, från februari eller mars.

Dessa åtgärder kommer ännu inte att dyka upp i de senaste lönesiffrorna, men de kommer till viss del att ta itu med de senaste månadernas levnadskostnadstryck, men vad som kommer i april i form av folkförsäkringsförändringar och energipriser En ökning av taket kommer mer än att utplåna den fördelen.

Som sagt, dagens detaljhandelssiffror för januari borde ge lite andrum, efter skräckshowen som var detaljhandelssiffrorna i december.

I kölvattnet av regeringens utrullning av plan B-restriktioner i mitten av december sjönk försäljningsvolymerna när konsumenterna stannade hemma och begränsade sina sociala kontakter.

Nedgången på -3,6 % i försäljningen såg det mesta av smärtan som kändes på pubar och gästfrihet, även om high street detaljhandeln också kände effekterna med lägre fotfall, och även om det kan ha varit lite av en uppgång mellan jul och nyår, förtroende efter ny Året verkar ha fått en knackning, efter att konsumenternas förtroende sjönk till en lägsta nivå på 11 månader i januari.

Det verkar råda lite tvivel om att prisuppgången som setts under de senaste två månaderna har skakat konsumenternas förtroende och orsakat en betydande tillbakagång i utgiftsvanorna. De senaste BRC-detaljförsäljningssiffrorna såg en anständig uppgång i januari, då försäljningen av hushållsartiklar och elektronik studsade tillbaka, medan försäljningen av livsmedel sjönk tillbaka.

Om de senaste BRC-siffrorna är någon vägledning bör vi förvänta oss att se en blygsam förbättring, med en förväntad ökning på 1,2 %, men stigande priser och krympande realinkomster kommer sannolikt att få brittiska konsumenter att tygla sina utgifter under de kommande månaderna.

EUR/USD – en lugnare dag igår, vi måste komma tillbaka över 1,1420 för att återinrikta topparna på 1,1485. En rörelse under 1,1270 återinriktar de lägsta i år till 1,1120.

GBP/USD – slingrar sig tillbaka över 1,3600-området, men vi måste fortsätta en rörelse över 1,3630 för att rikta in oss på 1,3720-området. Stödet kommer in på trendlinjestödet på 1,3440, från decembers lägsta nivåer, såväl som 50-dagars MA.

EUR/GBP – fortsätter att glida lägre, med motstånd strax över 0,8400, vid 0,8410/20-området. Även om den är under 0,8420, kvarstår biasen för ett omtest av 0,8280-lågorna tidigare denna månad.

USD/JPY – halkade under 115,00-området, med ytterligare stöd vid 114,70-området. Om vi ​​faller under 114,70-området kan vi sjunka tillbaka till 113,80. Motstånd för närvarande på 115,80.Source link