Marknadsöversikt. Europa kommer att falla tillbaka på det öppna, brittiska lönerna förväntas bli högre

[ad_1]

news_fx_4De europeiska marknaderna tog fart där de slutade i fredags med ytterligare en stark utveckling, efter att Fed-tjänstemän slog tillbaka farhågorna för en räntehöjning på 100 punkter nästa vecka.

Även om sentimentet var mer livligt, med de amerikanska marknaderna som också återhämtade sig kraftigt, fanns det alltid det där gnagande tvivelet om att en återhämtning alltid var en negativ rubrik ifrån att lossna, som så ofta är fallet när man får rally på björnmarknaden.

Denna försiktighet visade sig vara berättigad, så snart efter att Europa hade stängt, rapporterades det att Apple planerade att bromsa anställningar och utgifter på väg in i 2023 inom ett antal nyckelområden. Detta följde på ett liknande beslut av Googles ägare Alphabet förra veckan att göra något liknande med avseende på anställning under senare delen av detta år och in i 2023.

Dessa rapporter fick amerikanska marknader att glida tillbaka och stänga lägre under dagen, vilket återigen belyser hur bräckligt sentimentet för närvarande är inför nästa vecka, när vi kommer att få höra den heliga treenigheten av storteknologi tillkännage sina senaste kvartalssiffror, med Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft och Meta uppdaterar alla marknaderna.

Som ett resultat av gårdagens sena försäljning i USA ser marknaderna i Europa ut för en lägre öppning, med dagens fokus på de senaste arbetslöshets- och lönesiffrorna i Storbritannien, tillsammans med EU-KPI.

I mars sjönk arbetslösheten i Storbritannien till den lägsta nivån sedan 1974, på 3,7 %. Detta steg högre i april till 3,8 % och ser ut att förbli på denna nivå i dagens majsiffror, där Office for National Statistics kommenterade att det fanns färre arbetslösa än lediga jobb i den senaste uppsättningen av siffror.

Denna åtstramning på arbetsmarknaden tycks inte återspeglas i en uppåtgående press på lönerna eftersom den genomsnittliga veckolönen inklusive bonus steg med 6,8 ​​% i april, från 7 % i mars. Detta förväntas falla ytterligare till 6,7 % i morgonens majsiffror.

Utan bonus har uppgången varit mycket mer blygsam och legat oförändrad på 4,2 %, även om vi förväntar oss en blygsam ökning till 4,3 %.

Detta är fortfarande långt under den totala KPI-räntan som för närvarande ligger på 9,1 % och som kommer att gå ännu högre i morgon, såväl som de kommande månaderna, även om det kommer att finnas en viss minskning i form av ny finanspolitisk hjälp som erbjuds av Finanskanslern som borde ta en del av trycket från levnadskostnaderna från och med juli, med höjningen av tröskelvärdena för den nationella försäkringen.

När Bank of England kommer under ökande press att höja räntorna mer aggressivt, kan alla bevis på stigande löner se ytterligare satsningar på räntehöjningar öka, när MPC nästa möte i augusti.

Parallellt med agitation i den offentliga sektorn över löneökningar under inflationen, är det osannolikt att det ökande lönetrycket kommer att avta, vilket innebär att Bank of England mycket väl kan behöva titta på att höja räntorna med 50 bps vid nästa möte.

Eftersom ECB förväntas höja räntorna med 0,25 % senare i veckan, kommer vi också att få en bekräftelse på att EU:s KPI för juni steg till ett nytt rekord på 8,6 % i juni, vilket för många länder i EU är långt under vad de upplever just nu.

Under alla andra omständigheter skulle räntesatserna i EU vara mycket högre, med tanke på att inflationen i många länder i Europa är betydligt norr om 10 % och så hög som 22 % i Estland. På ett mer uppmuntrande sätt har kärn-KPI släpat efter och förväntas komma in på 3,7 %.

EUR/USD – gårdagens återhämtning från lägsta 0,9950 har fått euron att testa 1,0200-området igen. Vi behöver se en rörelse över 1,0220-området, för att potentiellt återinrikta en squeeze tillbaka till 1,0340/50-området.

GBP/USD – gårdagens återhämtning har sett pundet rally genom 1,2000-nivån, men vi måste driva igenom 1,2040/50-området för att stabilisera och rikta in oss på 50-dagars SMA. Support kommer nu in på 1.1870-området, med biasen kvar mot nedsidan medan den ligger under 50-dagars SMA.

EUR/GBP – medan vi kämpar för att övervinna 0,8520/30-området kvarstår biasen för ytterligare svaghet mot de senaste bottennivåerna på 0,8400-området. En rörelse genom 0,8530, och 50-dagars MA argumenterar för en rörelse mot 0,8600.

USD/JPY – har halkat tillbaka två dagar i rad efter att ha hittat motstånd på 139,40 förra veckan. En paus på 140.00 riktar sig till 145.00-området. Stöd kommer in på 135.80-nivån, såväl som det mer solida stödet på 134.80-området.

[ad_2]

Source link