Marknadsöversikt. Europa började svagare eftersom tillväxtproblemen ökar


Under de senaste fyra veckorna har FTSE 100 gått exakt ingenstans. I slutet av veckan som slutade 18 juni och strax före det ursprungliga datumet som den brittiska ekonomin skulle låsa upp stängde den sig till 7 008. Förra fredagen, när vi är redo för dagens förmodade “Freedom Day” -upplåsning, stängde FTSE 100 vid 7 008.

I Europa är bilden inte så annorlunda, med DAX lite högre och CAC 40 lite lägre. Tillbaka i juni absorberade marknaderna en överraskande förändring av tack från Federal Reserve, med vissa medlemmar i FOMC som var lite mer högljudda om utsikterna till avsmalnande samt räntehöjningar. Snabbspolning framåt fyra veckor och inte mycket har förändrats, även om vissa centralbanker har börjat luta sig i samma riktning, eftersom RBNZ och Bank of Canada förra veckan tillkännagav början på slutet av sina egna tillgångsköpsprogram.

De fick också sällskap av två politiska beslutsfattare i Bank of England, biträdande guvernör Dave Ramsden, och extern MPC-medlem Michael Saunders, som också uttryckte sin oro över vad som tycks hända med inflationen och säger att fallet för att överväga att ta tillbaka några stimulansåtgärder var stigande. Trots denna mer hökaktiga ton har de långa räntorna faktiskt sjunkit de senaste fyra veckorna med USA: s 10-åriga avkastning 14 bps lägre, vilket tyder på att obligationsmarknaderna antingen inte delar oro över inflationen eller att de börjar prissätta i en avmattning i den globala ekonomin.

Dessa farhågor kan mycket väl ligga bakom förra veckans nedgång på globala marknader, som trots nya rekordhöjder för DAX, Stoxx 600, S&P 500 och Nasdaq, såg amerikanska marknader se sin första veckovisa nedgång på tre veckor, med marknader i Europa också sjunkande. tillbaka till botten av deras senaste intervall. Denna svaghet förväntas översättas till en mjukare europeisk öppning senare i morse efter att Asienmarknaderna fick veckan negativt på att oroa sig för snabbt stigande globala fall av Delta-variant, samt en avmattning av de ekonomiska utsikterna.

En annan oro för marknaderna tycks vara utsikterna för framtida vinsttillväxt. Förra veckans resultatrapporter har i stort sett varit positiva, men uppmärksamheten flyttas nu till vad som kommer nästa när det gäller utsikterna när Covid-fallen stiger, och här är den ekonomiska bilden mindre tydlig. Det var en hel del optimism under sommarens återupptagande, men när vi ser fram emot resten av året och tittar på hur Delta-variantinfektioner ökar, försvinner en del av den optimismen, vilket väcker frågan vart vi ska gå vidare för Resultatförväntningar för tredje kvartalet.

En av de stora drivkrafterna för inflationsproblem de senaste månaderna har varit den stadiga stigningen i oljepriserna, eftersom oro för efterfrågan som överskridit utbudet hjälpte till att driva priserna till treårshöjder. Under helgen verkar Opec + ha lagt skillnaderna åt sidan och kommit överens om en överenskommelse om att öka produktionen med upp till 400 000 fat per dag varje månad med början i augusti och fortsätta tills produktionen har återställts till den nivå som den var före pandemin. .

När vi ser fram emot den här veckan kommer troligen huvudfokus att vara det senaste ECB-räntebeslutet på torsdag, som förväntas se en politisk förändring av den framtida vägledningen om PEPP-programmet, som kanske inte får enhälligt godkännande från några av fler hawkiska medlemmar av styrelsen. Med tanke på de senaste tragiska händelserna med avseende på översvämningarna i Tyskland, Belgien och Nederländerna kan naturligtvis dessa vägledningsändringar få en mer sympatisk hörsel än vad som kanske var fallet för två veckor sedan. De tyska offentliga utgifterna var redan på uppåtgående spår som en följd av pandemin, och de senaste händelserna kommer sannolikt att se detta gå ännu högre, eftersom regeringen ser ut att bygga upp stora delar av sitt hjärtland under de kommande månaderna och åren.

I mars planerade Tyskland att låna 240,2 miljarder euro i år, 60 miljarder euro mer än ursprungligen planerat för att hjälpa till att mildra pandemin. Samtidigt planerade finansminister Olaf Scholz också planer för 2022 och en extra upplåning på 81,5 miljarder euro, vilket totalt tog 320 miljarder euro under de kommande två åren. Detta tal ser ut att gå högre med tanke på att Tysklands skuldbroms möjliggör att nettolånet ökar i en nödsituation. Nya händelser uppfyller helt klart denna klassificering, och även om det har krävts en återgång till sparsamhet när Covid har passerat finns det en tydlig sannolikhet att översvämningarna kan förändra hela dynamiken när det gäller balanserade budgetar.

EUR / USD – vi har stöd åtminstone veckans nedgångar vid 1.1770 och motstånd på 1.1880-nivån. Vi måste gå igenom 1.1880-nivån för att signalera en flyttning till 1.1975-området. Ett steg under 1.1700 öppnar 1.1612-området igen.

GBP / USD – anständigt stöd nere vid 1.3730 efter att ha sjunkit under 1.3800 förra veckan. Vi har också support på 1.3670-området och 200-dagars MA. Motståndet förblir på 1.3920-nivån och topparna denna vecka. Över 1.3920 återuppladdar 1.4000-området.

EUR / GBP – har fortsatt att driva högre efter förra veckans låg på 0,8504. Verkar vara i en kort pressning mot 0,8600-nivån. Ändå förändrar det inte det faktum att förspänningen kvarstår för en flyttning mot 0,8480-området.

USD / JPY – bilden från 110.70-området hittade stöd vid 109.70-området, medan vi också har molnstöd strax under 109.53. Ett steg under 109,50 riktar sig mot 109,20. En paus över 110,70 riktar sig till 111.20-områdetSource link