Marknadsöversikt. Europa är öppet för positivt när USA godkänner en ny infrastrukturavtal


Gårdagens återhämtning i europeiska aktier gick på något sätt till att vända en del av nedgångarna från onsdag, men vi förblir fortfarande långt ifrån att dra tillbaka förra veckans förluster.

De amerikanska marknaderna har å andra sidan klarat sig bättre med S&P 500 och Nasdaq ryckte bort alla sina förluster efter Fed för att posta och stänga på nya rekordhöjder, även om Dow och Russell 2000 har legat något efter.

Kvällens vinster fick hjälp av det tvåpartiga avtalet om en infrastrukturräkning på 579 miljarder dollar, mycket mindre än vad demokraterna skulle ha velat, men ändå ett ganska anständigt tillskott till alla andra stimulanspaket som sett under de senaste sex månaderna. De nya utgifterna skulle inkludera pengar för vägar, broar, järnväg och kollektivtrafik, alla områden som har blivit mycket försummade genom åren. Medan överenskommelsen är välkommen, står den fortfarande inför en hög bar i lagar med tanke på demokraterna smala majoriteter på Capitol Hill.

Amerikanska bankers aktiekurser slutade också högre innan de senaste stresstestresultaten släpptes. Som förväntat såg dessa bort alla återstående restriktioner på återköp och utdelning för de banker som klarade testerna, vilket skulle kunna ge tillbaka miljarder dollar i överskott till aktieägarna. Vi kommer antagligen att behöva vänta tills vi ser de senaste kvartalsresultaten om några veckor för att se hur mycket det kan ges nyligen varningar från JPMorgan och Citigroup om att intäkterna sannolikt kommer att bli mycket lägre.

Som en följd av gårdagens starka amerikanska finish ser marknaderna här i Europa ut att öppnas högre, med resebestånd som sannolikt kommer att vara i fokus efter att regeringen lagt till Malta, Madeira och Balearerna till den gröna listan, samt att de skulle indikera titta på tappande karantänregler för helt vaccinerade brittiska invånare som återvänder hem från gula listländer senare på sommaren.

Mitt i all den senaste oro för stigande inflation är det viktigt att komma ihåg att för alla de stora ökningar som har skett i senaste KPI- och PPI-data under den senaste månaden, med KPI som har högst sett sedan 2008, att Fed inte ser på någon när man bedömer inflationsutsikterna. Den amerikanska centralbankens dubbla mandat för arbetslöshet och inflation använder kärnan PCE som dess viktigaste inflationsriktmärke, som i april fördubblades från 1,8% i mars och kom in på 3,6%, och den högsta nivån sedan juni 2008.

Dagens maj-nummer förväntas inte vara immun mot det fortsatta steget i högre prispress, och ytterligare ökningar av PCE-deflatorn kan mycket väl återfärda oro för marknaden för en mindre än övergående inflationsmiljö. Förväntningarna är en kraftig ökning till 4%, som om det händer skulle vara den högsta nivån sedan början av 1990-talet. Core PCE-deflator förväntas ha en liknande kraftig ökning från 3,1% till 3,5%, och medan Fed-tjänstemän har försäkrat oss om att allt detta sannolikt kommer att vara övergående, kan ett högt antal mycket väl ge marknaderna paus, särskilt eftersom vi känner till liknande av Kaplan och Bullard kräver redan en avsmalning vid årets slut och en räntehöjning före slutet av 2022.

Om detaljhandelssiffrorna för maj är några riktlinjer, kan dagens personliga utgiftsnummer vara på den svaga sidan. Eftersom siffrorna i mars förstärktes av stimulansbetalningarna som också hjälpte till att öka konsumenternas personliga inkomster har vi sett en markant avmattning i båda. En del av nedgången i utgifterna kan bero på högre bränslepriser som mycket väl kan ha avskräckt icke-relaterade konsumenters diskretionära utgifter.

Trots all optimism kring den amerikanska ekonomiska återhämtningen är det anmärkningsvärt att försäljningstillväxten i detaljhandeln har varit ojämn från månad till månad. Detta bekräftades av ett flatt detaljhandelsnummer i april vilket tyder på en ganska stor osäkerhet följt av en nedgång på -0,6% i maj.

De personliga inkomsterna för april var också svagare och minskade med -13,1% efter det stora hoppet i mars då stimulanseffekterna av stimulansbetalningarna tvättades igenom. Dessa förväntas minska igen, den här gången med -2,5%. Personliga utgifter kommer sannolikt att få en blygsam avstängning till 0,4% i maj, efter en ökning med 0,5% i april, men det finns en risk för missning här med tanke på det svagare än förväntade detaljhandelsantalet samt den långsammare tillväxten av arbetstillfällen sett de senaste månaderna ..

EUR / USD – fortsätter att konsolideras över 1,1850-området, men måste flytta tillbaka över 200-dagars MA vid 1,2000 för att sparka på högre. Nyckelomvandlingen från måndag behöver bekräftas för att gå igenom 1.2000 mot 1.2080. Under 1.1840 föreslås en flyttning till 1.1704-nivån.

GBP / USD – 1.4000-nivån förblir ett viktigt motstånd, med ett avbrott över 1,4020 öppnar ett steg mot 1,4130. Vi har support på 1.3870. En paus under 1,3780 antyder potentialen för en flyttning tillbaka till 1,3670.

EUR / GBP – hitta stöd i området 0.8530 de senaste två dagarna, vilket tyder på potentialen för en kort pressning, men vi måste trycka upp över de senaste dagarnas toppar vid 0,8600 för att leda till en djupare press mot 0,8640. Medan det är under 0,8600 är potentialen kvar för en flyttning mot 0,8480-området.

USD / JPY – hitta motstånd strax under 111.20-nivån för tillfället, vilket kan se en återgång mot 110,20 under tiden. Uptrend förblir intakt medan trendlinjen 110,00 från lägsta nivåer i år. Ett drag under detta stöd öppnar ett drag tillbaka mot 108.60-området.Source link