Marknadsöversikt. Europa är inställd på lägre öppning i stora vinstveckan

[ad_1]

forex_nyheter_3Trots en markant försämring av ekonomisk data i slutet av förra veckan såg de europeiska aktiemarknaderna en positiv vecka, med FTSE100 och DAX som båda stängde på sex veckors högsta.

Amerikanska marknader avslutade också veckan högre, men en nedslående uppsättning siffror från Snap på sociala medier, liksom en kraftig nedgång i PMI för tjänsterna i juli, gjorde att aktierna där avslutade veckan på baksidan. Denna sena bild ser ut att översättas till en något lägre europeisk öppning senare i morse.

Denna svaghet på sena fredagen verkar ha ökat oron för att det kan vara en förvarning för liknande besvikelser när vi ser till Google-ägaren Alphabet och Facebook-ägaren Meta Platforms som rapporterar sina siffror senare i veckan, med början med Alphabet imorgon.

Det finns också den inte obetydliga frågan om det senaste amerikanska centralbanksräntebeslutet som förväntas se att Federal Reserve höjer räntorna med ytterligare 75 punkter på onsdag, efter 75 punkter i juni.

En av de anmärkningsvärda konsekvenserna av den senaste tidens försämring av amerikanska ekonomiska data, såväl som europeiska ekonomiska data mer allmänt, har varit att obligationsmarknaderna tycks prissätta möjligheten att denna nedgång i de ekonomiska siffrorna kan få centralbankerna att sakta ner takten i deras åtagande att höja räntorna under de kommande månaderna.

Vi har sett ett kraftigt fall i obligationsräntorna över hela linjen, både korta och långa räntor har sjunkit kraftigt. Dessa fall har skett trots att Europeiska centralbanken höjde sin huvudränta förra veckan med 50 punkter i ett steg som var oväntat, med tanke på att konsensus hade varit för en höjning på 25 punkter.

Nedgången i räntorna kan också vara symptomatisk för en annan kraft som spelar in, nämligen att obligationsmarknaderna nu prissätter att centralbankernas agerande leder till ett inslag av efterfrågeförstöring och därför en recession under de kommande månaderna.

Dessa farhågor återspeglas också i råvarupriser som de senaste veckorna har sett kraftiga fall över hela linjen, från jordbruksråvaror till koppar, såväl som oljepriserna.

Trots dessa fall i råvarupriserna tycks den totala inflationen visa små tecken på att avta, med amerikansk KPI som når en 40-års högsta på 9,1 %, brittisk KPI på samma nivåer på 9,4 % och EU:s flash-KPI för juli kommer att närma sig till 9 % i siffror som släpptes senare i veckan.

Trots dessa farhågor om att centralbankerna är för aggressiva finns det gott om skäl att tro att Federal Reserve sannolikt kommer att fortsätta att gå hårt på att driva inflationen ur systemet, på grund av den amerikanska ekonomins relativa motståndskraft och det faktum att Arbetslösheten i USA är fortfarande mycket låg med historiska mått mätt.

Förra veckans försäljningssiffror för detaljhandeln i USA verkar förstärka tron ​​att trots stigande priser spenderar den amerikanska konsumenten fortfarande, trots att konsumenternas förtroende ökar. Varje månad i år, förutom maj, har detaljhandeln i USA varit positiv.

Trots den återhämtning som sågs förra veckan för europeiska och amerikanska marknader, är återhämtningen fortfarande på mycket skakig mark och kommer sannolikt att möta ytterligare tester av sin motståndskraft denna vecka.

I kölvattnet av förra veckans nedslående snabba PMI för juli, förväntas den senaste tyska IFO-företagsundersökningen lägga ekonomisk dysterhet på toppen av ekonomisk dysterhet för Europas största ekonomi.

Det tyska näringslivets förtroende har försvagats i flera månader nu, och medan försämringen har skett gradvis har det inte funnits några tecken på några tecken på en förbättring, mot bakgrund av hotet om att rysk gas skulle stängas av.

Vi förväntar oss ingen förbättring idag heller, och även om vi inte är på Covid-låsningsnivåer av pessimism kan det inte dröja alltför länge innan vi glider tillbaka mot nivåer som vi såg under juni och juli 2020.

Prognoser är för ett försämrat företagsklimat till 90,1, nuvarande bedömning, 97,5 och ekonomiska förväntningar till 83.

Även om det finns oro för ökat tryck på den totala inflationen, såväl som högre PPI-inflation i den brittiska ekonomin, på det senaste CBI-måttet på information om industritrender, har försäljningspriserna fallit och nådde en topp på rekordhöga 80 i mars, förväntas falla ytterligare i juli till 55, från 58 i juni, om än fortfarande på mycket höga nivåer.

Industriorder förväntas också falla tillbaka till 13 från 18 i juni, där den brittiska ekonomin står inför utmaningar som är lika med, men förmodligen inte lika illa som resten av Europa, inte för att du skulle veta det för att höra en del av berättelsen snurras av vissa i media.

EUR/USD – försökte och misslyckades med att driva igenom 1,0275-området förra veckan, innan den gled tillbaka igen. Huvudmotståndet är fortfarande uppe i området 1,0340/50. Biasen kvarstår för en rörelse under 0,9950, mot 0,9660, medan den är under 1,0350.

GBP/USD – hittade motstånd vid 1,2060-området förra veckan, innan det halkade tillbaka. Detta område förblir ett viktigt motståndsområde. En rörelse genom detta motståndsområde riktar sig mot 50-dagars SMA, och en nedåtgående trend från februaris toppar. Stödet kvarstår vid 1,1870-området, med biasen kvar mot nedsidan medan den ligger under 50-dagars SMA.

EUR/GBP – spetsade upp till 0,8586 bara med 0,8600 områdesmotstånd förra veckan, innan den halkade tillbaka. Som sådan förblir bias lägre på grund av misslyckandet med att stänga över 50-dagars SMA. Medan under 0,8600 kvarstår biasen för en glidning tillbaka mot de senaste bottennivåerna.

USD/JPY – anständig vändning förra veckan efter att ha misslyckats på 139,40-nivån. En paus på 140.00 riktar sig till 145.00-området. Återhämtade sig från 135,50-området förra veckan med mer stabilt stöd vid 134,80-området.

[ad_2]

Source link