Marknadsöversikt. Europa är inställd på lägre öppning, efter sen vändning i USA


En bekräftelse på att Fed-ordföranden Jay Powell fick nicken för ytterligare en fyraårsperiod som ledare för den amerikanska centralbanken Federal Reserve var katalysatorn som lyckades dra tillbaka europeiska aktier från dagens låga nivåer i går.

Även om det inte räckte för att dra in sådana som DAX och CAC40 i det gröna, var det ändå välkomna nyheter för en marknad som längtar efter kontinuitet och ett välbekant sätt att göra saker på.

Medan Lael Brainard, som säkrade vice ordförandeposten, också är en mer än kompetent kandidat, skulle hennes utnämning ha introducerat en ny nivå av osäkerhet på en marknad som med ökande oro tittar på händelser som utspelar sig i vissa delar av Europa. När Powell först tog över efter Janet Yellen redan 2018 tog det ett tag för marknaderna att bekanta sig med den nya Fed-ordföranden och för den nya Fed-ordföranden att bekanta sig med marknaderna.

Återutnämningen av Powell signalerar ett stadigt när hon närmar sig, vilket skickar de amerikanska räntorna kraftigt högre, tillsammans med den amerikanska dollarn, medan guldpriserna sjönk.

Amerikanska aktier reagerade också positivt inledningsvis, men när räntorna fortsatte att stiga, såsom S&P500 och Nasdaq rullade över till slutet, dock inte innan de satte nya rekordnivåer i processen.

Det betyder också att färdriktningen när det gäller kommande Fed-politik under de närmaste månaderna sannolikt inte kommer att se en betydande förändring från vad som för närvarande förväntas när det gäller att titta på data, en acceleration av nedskärningsprogrammet, som samt att föra fram förväntningar om tidpunkten för en eventuell räntehöjning, en policy som mycket väl inte kan ha varit fallet med en Brainard-nominering.

Som en konsekvens av gårdagens sena vändning i amerikanska aktier och en svagare finish ser dagens europeiska marknad ut att bli något svagare.

Civil oro, förnyade covid-restriktioner och gummikulor är inte det utseende europeiska ledare hade tänkt sig när de långsamt började lätta på restriktionerna för bara några månader sedan. Den verkliga rädslan nu är att de strängare restriktioner som implementeras nu så småningom kommer att omvandlas till hårdare åtgärder ju närmare jul vi kommer, med alla åtföljande risker som sådana åtgärder kan medföra för befolkningar som är trötta av flera nedstängningar.

Vi vet bara alltför väl från händelser för drygt ett år sedan, hur halvhjärtade åtgärder nu bara försenar det oundvikliga, och även om vaccinationsfrekvensen är högre nu än vad de var då är den verkliga rädslan att det kanske inte räcker. Den största oron handlar om stigande priser i Tyskland, där bristen på en central regering har lett till ett splittrat svar på delstatsnivå.

Risken för en tillbakagång till ekonomisk nedgång ökar för varje dag som går, och det i sig matar in i en svagare euro, och även om dagens snabba PMI-tal från Tyskland och Frankrike sannolikt pekar på en ganska anständig ekonomisk aktivitet, men har varit på väg åt fel håll i flera månader nu.

Inom tillverkning förväntas både Frankrike och Tysklands ekonomiska aktivitet avta till 53,1 respektive 56,9, medan vi även inom tjänstesektorn kan förvänta oss en liknande uppmjukning till 55,5 för Frankrike och 51,5 i Tyskland.

Storbritannien, å andra sidan, genom att öppna upp tidigare och se infektioner hålla sig konstanta på en högre nivå under sommaren, kan mycket väl ha spelat en skygglapp för att bygga upp en mer motståndskraftig mur av immunitet, tillsammans med boosterprogrammet, eftersom vädret blir kallare. Därmed inte sagt att strategin kanske inte fortfarande blir päronformad, men när det gäller ekonomisk aktivitet har vi inte sett den typ av avhopp som vi ser i Europa.

Dagens snabba PMI-siffror för november förväntas se att tillverkningen sakta ner till 57,3, från 57,8, medan tjänster, som såg ett anständigt hopp i oktober till 59,1, från 55,4, kommer att falla tillbaka till 58,5.

Om USA hoppades att genom att tillkännage utsikterna för ett frisläppande av oljereserver från SPR skulle påskynda nedgångarna i oljepriset de senaste fyra veckorna ännu mer, räknade han utan OPEC. Efter att ha ägnat de senaste veckorna åt kartellen för att inte öka produktionen tillräckligt snabbt, fick de sin egen rygg i går genom att säga att varje SPR-release kan tvinga dem att ompröva sin nuvarande strategi att öka produktionen med 400 000 fat per dag i början av varje månad . Denna intervention hjälpte till att dra oljepriserna från de lägsta nivåerna på 7 veckor och avsluta dagen högre.

EURUSD – fortsätter att sjunka inför en återuppvaknande US-dollar, och ser på kursen för ett test av juni 2020 som låga nivåer och området 1,1160/70. För att nedåttrycket ska minska skulle vi behöva se en tillbakaskjutning över 1.1400-området.

GBPUSD – ser ut att göra ett nytt test av de lägsta förra veckan på 1,3350. Ett avbrott under 1,3350 har potential att rikta ytterligare nedgångar mot 1,3160. Vi måste få fotfäste över 1.3500-området och sparka vidare genom 1.3520-området för att öppna upp 1.3600-området.

EURGBP – fortsätter att hålla sig över 0,8380-området, med bias kvar för en förflyttning mot 0,8280-området. Endast en rörelse genom 0,8470-området öppnar en rörelse tillbaka mot 200-dagars MA och 0,8580-området.

USDJPY – har testat 115.00-området igen, med ett avbrott över 115.20 som riktar in sig på en potentiell rörelse mot 116.00-nivån. Pullbacks har för närvarande stöd på de lägsta förra veckan på 113,60.Source link