Marknadsöversikt. Europa är inställd på en svag start, då fokus vänds mot amerikansk KPI

[ad_1]

forex_nyheter_12Aktiemarknaderna hamnade i kläm mellan två konkurrerande berättelser förra veckan och kan mycket väl möta liknande korsströmmar den här veckan, eftersom vi ser till en svagare öppning på baksidan av fredagens blygsamma uppgångar, eftersom ytterligare amerikanska dollaruppgångar och osäkerhet om ekonomin i Kina, eftersom oro för förnyade covid-låsningar vägde på känslorna.

Å ena sidan har vi sett energi- och metallpriserna sjunka kraftigt tillbaka på stigande oro över lågkonjunkturrisk och förstörelse av efterfrågan.

Vi har också sett stora fall i priset på vete och majs med vårt eget CMC Agricultural-index som fallit över 10 % från topparna i maj. De tre bästa viktningarna av detta index är sojabönor, vete och majs som utgör 59 % av den totala viktningen.

Å andra sidan kompenserades dessa farhågor av en anständig amerikansk lönerapport som såg den amerikanska ekonomin lägga till 372 000 jobb i juni. Den amerikanska arbetsmarknadens motståndskraft, med en arbetslöshet på 3,6 %, liksom arbetsmarknader på andra håll, hjälper till att erbjuda en övertygande berättelse till dem som tycker att lågkonjunkturen är överdriven.

Bättre lönetillväxt än väntat gav också en pepp till amerikanska obligationsräntor som skickade 2-, 5- och 10-årsräntan tillbaka över 3 %, med 10-årsräntan fortfarande under både 2- och 5-årsräntan. tecken som vanligtvis betyder ekonomisk stagnation och/eller lågkonjunktur kan mycket väl vara på väg.

De amerikanska marknadernas motståndskraft förra veckan var ett välkommet andrum efter nedgångarna veckan innan. Trots de senaste dagarnas livliga ton står de inför ett nytt stort test senare i veckan, med juni månads KPI-rapport, liksom starten på den amerikanska vinstsäsongen på torsdag när JPMorgan Chase startar amerikanska bankvinster med releasen av dess Q2-siffror.

Icke desto mindre har fredagens lönerapport hjälpt till att höja insatserna när det kommer till nästa politiska steg från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Trots övertygande bevis för att inflationen mycket väl kan ha nått sin topp, eller börjar nå, ökar förväntningarna om att den amerikanska centralbanken inte bara kommer att höja räntorna med 75 punkter vid sitt nästa möte i slutet av denna månad, utan den kommer att följa upp det med ytterligare 75 punkter. i september.

Detta skulle fördubbla Fed Funds-räntan inom loppet av två månader från nuvarande 1,5 %, och med all sannolikhet tvinga centralbanker på andra håll att reagera på liknande sätt för att mildra den inflationsimpuls som Feds agerande skulle skicka ut i den bredare globala ekonomin .

Som sådan beror mycket på veckans amerikanska KPI-siffror som förväntas stiga till en ny 40-års högsta på 8,8%. Detta skulle stå i kontrast till vad inflationssiffrorna för kärn-PCE och PPI har berättat för oss de senaste månaderna. Dessa har sjunkit sedan de nådde respektive toppvärden i mars, vilket väcker frågan om huruvida KPI är lite av en extremvärd, och Fed överkompenserar.

Senare i veckan kommer vi också att få en inblick i hur mycket skada de olika nedstängningarna och andra covid-restriktioner har haft på ekonomin i Kina med BNP-siffrorna för andra kvartalet, samt en ögonblicksbild av den brittiska ekonomin, med den senaste rullande månatliga BNP-tal för maj.

Bank of Canada förväntas också höja räntorna med 75bps på onsdag eftersom den ser ut att hålla jämna steg med Federal Reserves egen vandringscykel.

EUR/USD – brytningen under 1,0340 och fallet under 1,0100 till en ny lägsta 19 år håller utvecklingen mot paritet på rätt spår, såväl som det långsiktiga målet på 0,9660. Ett drag tillbaka över 1,0340/50 försenar detta drag.

GBP/USD – har ännu inte övervunnit området 1.2040/50 som det behöver för att rikta in sig på 50-dagars SMA och 1,2120 området. Risken för ytterligare förluster mot 1,1500 ligger kvar på ett avbrott under 1,1875 och förra veckans låga nivåer.

EUR/GBP – såg sitt största veckofall i år och fick stöd vid 100- och 200-dagars SMA på 0,8440/50-området. Med tanke på fallets skarpa karaktär kunde vi se ytterligare svaghet mot 0,8380. Motståndet kommer in i området 0,8520/30.

USD/JPY – har fått ett anständigt stöd vid 134,80-området, som även om det är ovanför kan se ytterligare uppgångar på en rörelse genom 137,00-området, mot 140,00-nivån.

[ad_2]

Source link